Så laddar du för Cykelvasan!

Så laddar du för Cykelvasan!


Veckan innan vasan gäller det att få till rätt balans mellan vila och träning. Vilar du helt kommer du med stor sannolikhet ha tunga ben när starten väl går. Tränar du för hårt kommer du ha ben som snart kommer prestera ganska dåligt  där på vägen mellan Sälen och Mora.  

 – Veckan innan ett lopp kör jag inte speciellt hårt utan lägger mitt fokus på lågintensiv träning. Ju äldre man blir desto längre tid tar det för kroppen att återhämta sig. För mig är det viktigt att strunta i ”slaskpassen”. Jag vill kunna styra mitt tempo själv veckan innan ett viktigt lopp. Då måste jag tyvärr tacka nej till passen med minna vänner. Jag försöker att köra ett eller två pass innan en tävling där jag kör stig, på så sätt blir det naturliga intervaller där pulsen höjs något utan att komma upp i max. Det är även ett perfekt tillfälle att kolla så att cykeln fungerar som den ska och att vi tillsammans är redo för race, säger Karin Hedlund, en av deltagarna i Team Bicycling och som har tävlat långlopp längre än vad de flesta ens har cyklat.

Karin Hedlund i Team Bicycling

Ladda rätt

Sätt din vätske- och energiplan för loppet! Det är så lätt att du kommer hem med alla bars kvar i fickan eller att du inser att du bara ha tagit en gel, inte konstigt att det gick långsamt på slutet då. Detta är en minst lika viktig förberedelse som att du packar ner din hjälm. Undvik att testa nya saker på själva tävlingsdagen, och ingår det i din plan att ladda upp på energistationerna, försök testa utbudet i förväg. Cykelvasan sponsras av Enervit och deras energi hittar du på de flesta håll runt om i landet. Vill du slippa fippla med flaskor och langning är vätskerygga ett bra val som även används av flera av proffsen. 

Har du laddat upp dåligt kommer du inte kunna energikompensera under själva loppet. Det finns en massa olika skolor där ute om vad och hur man ska äta innan loppet, men hemligheten är att i stora drag faktiskt äta precis som du gör, kanske bara lite mer och med en smula mer finess. Undvik exempelvis att äta tung fiberrik mat dagen innan eller på morgonen innan loppet. Ha exempelvis i stället sylt på gröten och strunta i nötterna och frukten just denna morgonen, och ligg lågt med bladiga fiberrika grönsaker.

Det finns även en vinst i att veta eller påminna dig själv om var dina gränser går. För har du väl gått tom på energi så är det väldigt svårt att ta sig tillbaka. Då handlar det mer om att överleva in i mål. När ett mountainbikelopp är så pass långt som Cykelvasan ska man tänka på att tröttheten inte är linjär, du kommer att ha toppar och dalar i din energinivå. Är du dålig på att käka för att du glömmer av, programmera din dator eller klocka med ätpåminnelser. Ett nyckelvärde är att få i dig ca 60–100 gram kolhydrater i timmen. Så ett knep kan vara att käka en gel eller del av en kaka var tjugonde minut.  

Efter loppet är alla trötta och vill bara hem, men det behövs såklart energi så snart som möjligt efter loppet för att påskynda återhämtningen. Nobba inte maten som serveras efter målgång, ät den gärna med en mugg sportdryck eller varför inte en kall alkoholfri öl.

Viktigast av allt är att ha roligt och göra det bästa loppet du kan göra utifrån din dagsform. 

Lycka till på årets Cykelvasa! 

Mer läsning:

Våra 10 bästa tips inför Cykelvasan 

 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var...

Läs mer

Team Bicycling 2020 - Laget

De sex deltagarna i årets upplaga av Team Bicycling har nu hunnit avverka två träningsläger,...

Läs mer

Stort intresse för Hemmavasan

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22...

Läs mer

Coronan stoppar Cykelvasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Cykelvasan 2020 ligger kvar som planerat - tills vidare

Covid-19-pandemin gör att många av sommarens idrottsevenemang ställs in eller flyttas fram. Vasaloppet väljer att...

Läs mer
Emil Lindgren och Elisabeth Sveum vann Cykelvasan 90 2019

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB TEAM, och Elisabeth Sveum, Norge, vann på lördagen den elfte Cykelvasan. Bägge cyklisterna avgjorde på...

Läs mer
Cykelvasan 10 år - Från mygg och elände till succé

Cykelvasan firar 10 år i år och Andreas Danielsson blickar bakåt till hur allt faktiskt började

Läs mer