Dress for success – så klär du dig i vinter

Dress for success – så klär du dig i vinter


Att klä sig för vintercykling handlar om att hitta en bra kombination av plagg som både skyddar mot kylande fartvind men som också ventilerar bra. Plaggen ska också vara varma nog för ett oplanerat stopp, men tunna nog för att inte överhetta dig när du fått upp farten.

En generell regel är att du ska känna dig på gränsen till frusen den första kvarten av passet innan du fått upp värmen. Oavsett om du är man eller kvinna så finns det tre saker du bör tänka på om du ska cykla i vintertemperaturer:

1. Händerna. Händer, fötter och huvud. Fryser du om dessa tre områden så kommer hela cykelturen vara en pina. Rejäla, vindtäta handskar med långa skaft, gärna i kombination med en tunn innerhandske skyddar bra mot kylan. Se till att du har gott om plats i handskarna så att du kan röra på fingrarna.

2. Fötterna. På fötterna är ett par vinterskor för cykling i kombination med en ullstrumpa i en god investering. Är det riktigt kallt hjälper ofta ett par rejäla, vindtäta skoöverdrag utanpå skorna. Dra gärna en tunn plastpåse ovanpå skon, under skoöverdraget för bra isolering. Fryser du ändå? Batteriuppvärmda sulor är en dyr, men lyxig investering.

3. Huvud. Under hjälmen räcker det med en tunn hjälmmössa, med vindtät front, som går ner över öronen. Kombinera med ett par öronmuffar om du fryser lätt om öronen.

Övriga kroppen

Satsa på lager-på-lagerprincipen istället för att klä dig i ett stort, tungt plagg. Ett fukttransporterande underställ är alltid bäst så att du håller dig torr närmast kroppen. Mellanlagret kan bestå av en ullfrottétröja eller en tunn fleece om det är kallt, annars brukar en långärmad cykeltröja räcka långt.

Tänker du myscykla stig i skogen på din mtb så skippa den tighta långärmade cykeltröjan och kör med en eller ett par underställ beroende på hur kallt det är, och en tunn fleecetröja med hög krage under skaljackan istället. Packa verktyg, mat och annan utrustning i din vätskeryggsäck istället.

1. Jacka. Ytterst ska du ha ett tunt skalplagg, som är vindtätt och vattenavvisande men ändå andas.

2. Byxor. Ett par knickers eller korta cykelbyxor med ett par långa vindtäta cykelbyxor ytterst räcker långt för benen. Skydda framför allt knän och underliv mot fartvinden.

3. Tänk lättjusterat. Se till att din kombination av plagg gör det lätt för dig att variera din arbetstemperatur. De två yttersta överkroppslagren bör till exempel ha långa, lätt åtkomliga dragkedjor så att du enkelt kan ventilera ut överskottsvärmen vid behov. Ha en torr, extra mössa och undertröja i en påse i ryggfickan eller ryggsäcken så att du kan byta blöta kläder mot torra vid ett längre stopp.

Mage, rumpa och bröst

Utöver dessa allmänna tips har förstås alla individer, oavsett om man är kille eller tjej, sina särskilda ”fryszoner”. En del fryser mer om fingrarna, andra om tårna eller magen. Generellt så är det av naturliga skäl framför allt tre fryszoner som skiljer tjejer från killar: magen, brösten och rumpan.

Magen är utsatt för mycket fartvind när man cyklar. Kosta på dig ett par ordentliga vinterbyxor med vindtät framsida. Allra bäst är hängslemodeller med vindtätt material ända upp över magen. Välj också en vinterjacka som inte är för kort i midjan, utan som går ner en bit framtill och baktill. Tänk på att det ska finnas plats för saker i bakfickorna och att jackan åker upp en bit om du sitter framåtlutad. Är du jättefrusen? Fleecetajts med hög midja kan vara skönt som extra värmelager.

Är du tjej så är det viktigt att hålla brösten varma, till exempel med en fleece- eller ull-bh som transporterar bort fukten men som fortsätter att värma även i fuktigt tillstånd. Om du inte har så stor byst kan du kanske helt enkelt hoppa över sport-bhn och klä dig i en teknisk undertröja och en varm fleecetröja som bas- och mellanlager.

Trots att baksidan av kroppen inte utsätts för mycket vind så är det lätt hänt att man blir kall om rumpa och ben. Vissa vindtäta cykelbyxor har dessutom paneler med ett lite tunnare och stretchigare material bak som inte hindrar vind lika bra och som kan bidra till att man kyls av. Komplettera med tekniska långkalsonger om du fryser om rumpan eller köp tajts i fleece. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Tre svenska städer i topp inför internationell tävling på Vintercyklingens dag

Göteborg, Uppsala och Linköping, har (tillsammans med turkiska Izmir) flest föranmälda vintercyklister i den internationella...

Läs mer

Test: Världens minsta lås - Hexlox

Fiffig liten specialbult som fixerar delarna på din cykel och gör dem betydligt svårare att...

Läs mer

Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla...

Läs mer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu äntligen cykling

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om ändring i myndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar...

Läs mer

Ny tjänst hjälper dig hitta renaste cykelvägen till jobbet

Med målet att hjälpa människor att andas renare luft har Ramboll utvecklat tjänsten Happy Commuter....

Läs mer
Karlstad söker vintercyklister

Bor du i Karlstad och brukar du ta bilen till jobbet? Då söker Karlstad kommun nu ett tjugotal personer till...

Läs mer
3 effektiva pass för cykelpendlaren

Lägre blodtryck var ett av resultaten när en grupp bilister bytte bilen mot cykel till jobbet, tre dagar i veckan,...

Läs mer