Så håller du fötterna varma i cykelskor

Så håller du fötterna varma i cykelskor


Ett par speciella vinterskor är en klok investering för den som tar det här med vintercykling på allvar.  I kombination med ett par skoöverdrag som tar bort vind och vatten räcker de långt för de flesta vintercyklister.

Men varma fötter kräver skor som tillåter luft- och blodcirkulation för det är luften runt fötterna som isolerar och värmer dina tår. Och om blodet inte kan cirkulera i dina fötter så blir inte luften uppvärmd.

När du provar ut vinterskor i affären så använd de strumpor du kommer använda med vinterskorna. Stoppa i eventuella extrasulor också för att få en uppfattning om skorna är tillräckligt rymliga. Även med strumpor och sulor så skall det finns så mycket plats i skorna att du skall kunna vicka på tårna. Det är en förutsättning för att inte frysa.

Dessvärre är vinterskor och skoöverdrag inga garantier för varma fötter. Därför ger vi er ytterligare sex kloka tips för varmare fötter i vinter.

1. Satsa på ull

Använd sulor i ull och kanske dubbla ullstrumpor om det är riktigt kallt. En tunn innerstrumpa och en lite fluffigare och längre strumpa för till exempel skidåkning är en trevlig kombination som hanterar fukt bra och håller värmen väl.

2. Rör på tårna

Spela piano med tårna när du tränar. Om du blir väldigt frusen kan det vara läge att kuta uppför en eller annan backe för att hålla igång blodcirkulationen.

3. Eluppvärmning

Elektriska värmesulor med uppladdningsbara batterier är det mest funktionella om du är seriös vintercyklist. Dyrt men oslagbart.

4. Kemisk värme

Det finns engångsvärmare för skorna som genom en kemisk reaktion alstrar värme. Dessa håller cirka 40 grader i sex timmar. 

5. Täta läckorna

I en del skor är pedalklossens infästning utbytbar. Det innebär att man också har ett hål i skons yttersula där det kan dra in kalluft under innersulan. Sätt en tejpbit över hålet inifrån om det inte redan är tätat.

6. Isolera med påse

En vanlig fryspåse som dras utanpå skon, över tårna och halvvägs upp på foten, det isolerar ytterligare och håller vätan borta. Använder man påsen inuti skon blir det lite för tätt och svettigt. Dra sedan på skoöverdraget utanpå påsen.

Vilka är dina bästa råd för att hålla fötterna varma under den kalla delen av året? Kommentera gärna nedan. 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Cykel Karlsson

Glöm plastpåsarna i skorna. det blir absolut fel. De sista 10-15 åren har jag vinter tränat 3-4000.mil i snö och kyla. I form av seriös träning med pass på 5-6 timmar 5-6 dagar i veckan. Så jag bör veta?


Henrik

Jag håller med dig Cykel Karlsson – inte några påsar på insidan av skorna! I alla fall inte på vintern. Men det är väl ingen som påstår det heller?


Robert Johansson

Sealskinz =)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre svenska städer i topp inför internationell tävling på Vintercyklingens dag

Göteborg, Uppsala och Linköping, har (tillsammans med turkiska Izmir) flest föranmälda vintercyklister i den internationella...

Läs mer

Test: Världens minsta lås - Hexlox

Fiffig liten specialbult som fixerar delarna på din cykel och gör dem betydligt svårare att...

Läs mer

Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla...

Läs mer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu äntligen cykling

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om ändring i myndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ny tjänst hjälper dig hitta renaste cykelvägen till jobbet

Med målet att hjälpa människor att andas renare luft har Ramboll utvecklat tjänsten Happy Commuter....

Läs mer
Karlstad söker vintercyklister

Bor du i Karlstad och brukar du ta bilen till jobbet? Då söker Karlstad kommun nu ett tjugotal personer till...

Läs mer
3 effektiva pass för cykelpendlaren

Lägre blodtryck var ett av resultaten när en grupp bilister bytte bilen mot cykel till jobbet, tre dagar i veckan,...

Läs mer