Hur cyklar du bäst på snö?

Hur cyklar du bäst på snö?


Att cykla i nyfallen snö är en upplevelse som man aldrig glömmer. De familjära stigarna som över en natt är insvepta i ett fluffigt täcke av vita iskristaller. Så hårda och samtidigt sköra. Alla ljud som man är van att höra, förväntar sig att höra, ter sig avlägsna och dämpade. Till och med den dansande kedjan som vanligtvis trummar en ljudlig hoola-bandoola över kedjestagen, tar det adaggio.

Men att bara stormtrampa ut i snöhavet som du skulle gjort om det voro barmark ser dig snart hastighetshavererad. Halt vinterväglag i skog och mark kräver finess och elegans i tramp- och kroppsteknik för att du ska få till det där fina, forsande flytet över is och snö.

Följ dessa 5 råd för framgångsrik forcering av det vita vinter-Sverige! 

Tänk annorlunda: Att cykla på och genom snö är tyngre och svårare än motsvarande på barmark. Fokusera på själva upplevelsen av att vara ute i naturen istälelt för fart och hastiget. Tänk mer äventyr än effektiv intervall-träning.  

Byt pedaler: Till och med på ett idealiskt vinterpass så kommer du att hoppa av och på cykeln betydligt oftare än du vanligtvis skulle ha gjort. SPD-pedaler kommer snabbt att sluta fungera då de packas med snö och is. Byt istället ut dem mot vanliga platta pedaler och matcha dessa med vinterkängor. Inte bara kommer du att kunna gå och vandra mer effektivt och mer bekvämt. Du kommer inte att frysa lika lätt om fötterna heller. Vilket inte är att förringa.  

Släpp ut luften från däcken: Rätt däckstryck kan hjälpa eller stjälpa dig. Lite förenklat, ju mer snö du cyklar på desto mer luft bör du släppa ut för att få till det där goa flytet, flowet, över snön. 

Trampa fort – ha en hög kadens: En enkel regler säger att du bara kan vara så aggressiv som stigen tillåter. Är den torr så kan du attackera. Är den snö- och istäckt så ger det vid handen att du måste vara mer försiktig. Att stå upp och attack-trampa varje kulle, spurta och trycksladda kommer leda till en vurpa. Acceptera istället att förhållandena är annorlunda, växla till en så pass lätt växel att du kan hålla en hög kadens, sitt ner och veva dig fram på stigen. Kom ihåg: upplevelse inte aggro-träning.  

Var beredd på att vandra: Med ovanstående sagt, så är det sällan man upplever de där perfekta förhållandena där man bara flyter fram på stigen med sina däck med knappt några hekto luft i. Experimentera med hur du fördelar din vikt över cykeln. Är det skare, så vikta mer över framhjuelt för att undvika att gå igenom. Om snön är sörjig och eländig, låt bakhjulet ta mer av vikten för att du inte ska spinna och tappa fästet.  

Med andra ord, experimentera! Det är vad vintercykling handlar om. 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer