Så besegrar du motvinden

Så besegrar du motvinden


Vind. Du kommer inte undan. Oavsett om du cyklar ensam eller tillsammans i en grupp, så måste du ha en plan för hur du bäst ska hantera olika vindförhållanden. Och visst, du behöver inte bry dig. Men då kommer du inte kunna cykla lika långt eller lika fort. Vad väljer du? 
 

Motvind

Blåser rakt framifrån mot dig och utmärker sig genom att få dig att arbeta extra hårt med känslan av att inte komma någonstans. 
Om du är ensam: Gör din kropp så liten som möjligt, dra in dina armbågar nära kroppen, händerna i bocken, ditt huvud i linje med överkroppen vilken du vill positionera så parallelt som möjligt med toppröret. Växla till en aningens lättare växel och försök att inte krampaktigt hålla i styret. 

I en grupp: Ligg på rulle. Ta omgångar i topp av en rullande kedja; även korta förningar på bara några få tramptag hjälper gruppen i övrigt. Kom ihåg att så länge du befinner dig på en cykellängds avstånd bakom cyklisten framför så behöver du arbeta mindre. Närmare är bättre, men koncentrera dig på att inte låta ditt framhjul lappa över bakhjulet framför. Farligt! 

Sidvind

Vind som träffar dig från sidan och försöker tvinga dig från ditt valda spår. 

Om du är ensam: Notera hur vinden blåser genom att titta efter hur träd svajar eller känner på din kropp, och luta dig lätt mot vinden. 

I en grupp: Prova vad som kallas en vinge. I denna vinklade formation lägger sig cyklisterna på läsidan av cyklisten framför. Om vinden kommer från vänster, så kommer den andre cyklisten att placera sig strax bakom och till höger om ledaren som tar all vind. Alla efterföljande cyklister kommer att lägga sig till höger och strax bakom. Kommer vinden från höger lägger sig alla till vänster istället. Efter en kort förning, driftar ledcyklisten bakåt och lägger sig längst bak och cyklisten som låg som nummer två tar ledningen.  

Medvind

Blåser rakt bakifrån dig och trycker dig frammåt. Och får dig att känna dig redo för att ta över regnbågströjan. 

Om du är ensam: Sorry, njut så länge det varar. En medvind betyder förr eller senare en motvind om din cykeltur leder dig tillbaka till ursprungsplatsen. Om du försöker maxa hastigheten så luta dig ned med näsan mot styrstammen och skär genom luften.  

I en grupp: Dags att lägga på en spurt! Höga hastigheter kan skapa illusionen av att gapen mellan cyklisterna är större än vad de egentligen är. Så utnyttja denna fördel och spela ut ditt kort. Men var försiktig. En medvind kan förföra dig till att tro att du har en grymt stark dag på cykeln. Försök undvika onödiga risker som kan leda till misstag och vurpor. 

Planera din cykeltur

Vägar som ligger öppna längs med kust och hav och vägar som löper över öppna fält är platser där du generellt sett är mest utsatt för vind. Skogiga och befolkade områden är mer skyddade mot vind.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Hur mycket påverkar kylan däcktrycket?

Luft expanderar i värme och komprimeras vid kyla, men påverkar det däcktrycket nämnvärt?

Läs mer

ANGi - Hjälmen som ropar på hjälp

Specialized lanserar nu ANGi – en hjälmteknologi som skyddar före, under och efter en krasch,...

Läs mer

Ny utbildning till cykeltekniker

Akademi Båstad har i samarbete med Båstads Turism och Näringsliv tagit fram en ny yrkesvuxutbildning...

Läs mer

Keramiska eller vanliga lager, vad är grejen?

Tillverkarna hävdar ofta att keramiska lager är bättre för att de bland annat är rundare...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Läskigt att svänga på snö?

Med bra grepp och jämnt underlag är det ganska lätt att bromsa och svänga. Men...

Läs mer
Wattmätare finansieras via crowdfunding

Företaget Swedish Adrenaline med ett pedalbaserat kraftmätningssystem under utveckling, har startat en crowdfunding-kampanj för att få ut sitt system på...

Läs mer
Elektroniska Campagnolo är här!

Efter åratal av rykten och mängder av prototyper kommer nu Campagnolo äntligen ut med sina elektroniska växlar på marknaden.Vi åkte...

Läs mer