Så behåller du cykelglöden i höst

Så behåller du cykelglöden i höst


Svenska cyklisters relation till hösten är som en långdistansrelation. Avståndet är ett kännbart problem där varje träff är som en tillfällig smekmånad, men hur romantiskt det än är längtar man efter en annan framtid. Men man harvar vidare och njuter av de stunder som bjuds. Så här gör du för att de stunderna ska bli fler och bättre i höst.

Efter en lång, varm och på sina håll relativt torr sommarsäsong – och kanske framförallt en sen runda runt Vättern –gissar vi att många snart kommer hänga cykeln på hyllan. Där får den mögla lite lagom fram tills någon gång runt tiden då påskhararna kläcks. Nu är det inget fel med att kapitulera för trainern och svettpölen i vardagsrummet, men att cykla ute året om har ändå sin speciella charm. Här är sex höstvänliga tips.

1.Ta en paus. Tillåt dig att landa lite efter sommarens alla upplevelser innan du tar dig an höstens äventyr – ge dig lite tid att längta.

2.Res bort. Okej, detta råd kanske verkar lite kontraproduktivt men förutom en säsongsavslutning utomlands kan man inleda hösten med äventyr på hemmaplan. En av våra favoriter är fortfarande Skåne 500 som vi körde i oktober förra året.

Skåne 500

3.Investera mera. Rätt hoj och prylar för ändamålet är nyckeln till att njuta året runt. Bäst är kanske en gravelhoj som gör sig bra när som helst på säsongen. Lika viktigt är det med högfunktionella kläder som gör turen betydligt mer njutbar. En regnjacka som andas samt skor och handskar som håller fötter och händer torra är högst på listan enligt oss. Det kostar en del –men är tveklöst värt investeringen.

4.Byt disciplin. Kör du mycket landsväg på sommaren? Då är kanske lite mer mountainbike att föredra under vinterhalvåret. I skogen är man på ett plan mindre utsatt för vädrets makter (lite lera har man sällan ont av). Och kom ihåg: Cross is boss!

5. Fixa tvätten. Ok, det där med leran är kanske en sanning med modifikation, för en lerig och smutsig cykel har man faktiskt ont av. Har du inte tillgång till en trädgårdsslang finns det numera flera små batteridrivna cykeltvättar, många med inbyggd tank, på marknaden. De är räddare i nöden i ett inte allt för dyrt format, lika självklara som en diskmaskin är för oss som bor i lägenhet.

6. Skapa en ny rutin. Många klubbträningar och social rides ställs, av förklarliga skäl, in under vinterhalvåret. Men det finns inget som hindrar dig från att starta en egen modig utbrytargrupp. Få saker bidrar till minnen som sällskap när det är som mörkast, kallast och hårdast.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Krönika: Cykling är bättre

Bland den uppsjö av sumpade chanser, fiaskon och uppenbar brist på talang har jag några...

Läs mer

Jenny Rissveds totaltvåa i Gracia Orlová tour och Sverige vinner lagtävlingen

En offensiv taktik räckte till andraplats för Rissveds – och svensk seger i lagtävlingen. Jenny...

Läs mer

Ansök till Team Bicycling 2022 - Sveriges första gravellag - Powered by Bikester

Nu öppnar vi äntligen ansökan till Team Bicycling 2022, som i år blir ett gravellag,...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jenny Rissveds plockar ledartröjan på Gracia Orlová tour i Tjeckien

Succén för Jenny Rissveds och det svenska laget från första etappen av Gracia Orlová tour...

Läs mer
Av detta knark blir man stark

Ledare: Det har gått några veckor och jag får skylla på allmän tidsbrist, men cykeln har fått stå till förmån...

Läs mer
Gran Canaria - Fem rutter du inte får missa

Dubbslit, saltstänk, genomfrusna vattenflaskor och iskalla tår må ha sin charm och plats i cykelbiblioteket. Men för svenska cyklister som...

Läs mer