Så bakas en cyklist – Vadå maxtest och bikefit?

Så bakas en cyklist – Vadå maxtest och bikefit?


Hanna undrar: ”Maxtest och bikefit – är det en nödvändig start på ett seriöst cyklande?”

Ja och njae säger vi. Det finns inga nackdelar med att kartlägga sin fysik. Tvärtom. Med ett seriöst test i botten får du en bra uppfattning om dina befintliga egenskaper, främst fysiska, men till viss del även tekniska – beroende på testets utformning. Om du är på jakt efter pallplatser kan du sätta dina värden i relation till eliten, så får du en väldigt transparent uppfattning om skillnaden. På papperet. Men även om du inte jagar topplaceringar så fyller ett test en stor funktion som underlag för din träningsplanering.

En rutinerad idrottare känner ganska tydligt hur hårt de ska pressa sig beroende på vad syftet är med träningen. Men är man färsk i sadeln och behöver hitta rätt så är en pulsmätare ett bra verktyg. Och med siffror från labbet får du bra vägledning i hur du ställer in din pulsmätare i syfte att följa en strukturerad träning. 

Under de senaste åren har effektmätarna blivit extremt populära bland målmedvetna cyklister. Här ser du exakt resultatet av allt som händer i din kropp, som till slut mynnar ut i kraften du lägger i pedalerna. Och den kraften kan sedan sättas i relation till puls eller annat, för att få en bra uppfattning om arbetsekonomi, form och annat.

Upp till kamp
Vi tog Hanna med oss till Lugnets idrottsvetenskapliga institut (Livi) i Falun. Här har så gott som alla svenska elitcyklister kartlagt sin fysik sedan tidigt nittiotal. Och labbet är överfyllt med både utrustning och kompetens för att klara de flesta typer av mätningar som behövs för att kartlägga en människa ur ett fysiologiskt perspektiv.

De flesta maxtester genomförs på en klassisk ergometercykel, som ger en bra standardisering eftersom den, rätt skött, alltid går att lita på. Och som testande cyklist är det också enkelt och tryggt att köra på en ergometercykel. Med tanke på att andningsluften, via mask, och blodet hela tiden analyseras är det bra om cyklisten inte har för mycket att tänka på.

– Man har ju fått klaustrofobi för mindre! Det är första gången jag kör ett maxtest på cykel, och det är annorlunda att pressa sig när man har en svintight mask att andas igenom, säger Hanna.

– Jag försöker tänka att jag när som helst kan slita av mig masken om det blir kris. Men säg inget till testansvariga Jens om det, haha.

Receptet på cykelbakningen, del 1 alltså.

Hannas blogg om cykelresan


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer