Så bakas en cyklist – receptet

Så bakas en cyklist – receptet


Hannas idrottsliga bakgrund är bred, med sport i allmänhet och utomhussport i synnerhet. Cyklingen har alltid funnits där i form av pendling, och på senare år även som en del av den multisportsatsning Hanna gjort med sitt lag 24 Hour Meals Adventure Team – en resa som började med Åre Extreme Challenge, fortsatte via dygnslånga tävlingar och som landat i en förkärlek för de längre äventyren. Såsom sju dygns härjande i Alaskas vildmark eller fem sömnlösa nätter längs Sydafrikas kust.

Men någon renodlad cykelsatsning har det aldrig blivit. Tills nu, när skärpan är inställd på att bli mer cyklist. Under maj till september väntar Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge, Lidingöloppet MTB och Cykelvasan – lopp som Hanna länge velat köra. Nu blir det elva stycken under en och samma säsong.

– Cykling är det jag fastnat mest för. Men det har inte funnits utrymme att utforska den till fullo. Jag vill lära mig cykla på riktigt. Utvecklas tekniskt och undersöka hur kul det kan bli om man kan mer. Och här finns en miljon frågor. Hur tekniskt svår är Långloppscupen? Behövs heldämpat eller fungerar en stel cykel? Hur tränar man mellan tävlingar? Hur cyklar man uppför en trappa? Hur lär man sig laga punka snabbt? säger Hanna.

Vi har nu bakat ihop en rad experter, i form av våra egna medarbetare, som har järnkoll på cykel – oavsett om det handlar om träning, prylar, teknik, stilpoäng eller prestation. Men även om syftet är att Hanna ska utvecklas som cyklist, i en snabbare bemärkelse, så handlar det här lika mycket om hur man gör cyklingen så rolig som möjligt – även på sidan av tävlingsbanan.  

– För mig är cyklingens värld både lockande och mystisk. På gränsen till mytisk. Känslan är att det finns en massa oskrivna regler, kring alltifrån strumplängd och Strava till däcktryck och belgiska våfflor (eller var det kedjor?). Regler som ibland kan upplevas avskräckande. Kanske känner fler som jag? Mitt mål med projektet blir att angripa cykelbubblan med oslipade glasögon. Och ta reda på hur man kan ha så kul som möjligt på en cykel, utan att vara doktor i kolfiberpsykologi, säger Hanna.

Tillsammans ska vi reda ut begreppen, både för Hanna och för dig som delar hennes frågetecken. Hanna kommer att ställa sina mest relevanta frågor för stunden. Projektet kommer att finnas med i varje nummer av tidningen och med lite fördröjning här på webben. Du hittar hennes egna blogg här och på langloppscupen.se. Och framför allt kommer du att hitta henne på cykeln, på något av de lopp som finns på agendan.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Manuel Ek

Det här ser jag fram mot! Något som jag själv kan relatera till som ”nybliven” cyklist efter många års uppehåll från sporten. Jag försöker värja mig mot att hamna i just diskussioner kring strumplängd och watt utan vill mest bara ha roligt i min träningsform och det kan i sig vara en utmaning i en så tävlingsinriktad hobby som cykling.
Stort lycka till i din satsning och jag hoppas du får mycket skoj!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Scott Spark - en ny generation

Integrerad bakdämpare, längre slaglängd, ny geometri och flera andra uppdateringar. När Scott nu släpper den...

Läs mer

Så behåller du cykelglöden i höst

Svenska cyklisters relation till hösten är som en långdistansrelation. Avståndet är ett kännbart problem där...

Läs mer

SCOR ett helt nytt märke mountainbikes från BMC

För inte allt för längesen så hade BMC en långslagig cykel i sin lineup som...

Läs mer

Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Jenny Rissveds och Matthias Wengelin, svenska mästare i MTB 2021

Sällan har nog så många svenska mästare i cykel korats på så kort tid, för...

Läs mer
Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska La Thulie, fick svenska Zakarias...

Läs mer
Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu släpper en totalt ombyggd version...

Läs mer