Roslagshösten den 15 september
Klassiska fourstroke har fått sig en ordentligt omarbetning och kommer nu med flackare gaffelvinkel och integrerad dropperpost.

Roslagshösten den 15 september


Roslagsvåren och Roslagshösten är två motionslopp med mångåriga anor som arrangeras av Fredrikshofs CK. Bor man i Stockholm med omnöjd och är cykelintresserad, har man med säkerhet hört talas om eller rentav kört någat av dessa två lopp. Artikelförfattaren deltog själv i Roslagvåren 1992 och minns det som en väldigt trevlig upplevelse. 

Med de senaste decenniets uppsving för hälsa i allmänhet och cykelsporten i synnerhet så undrade vi hur arrangören Fredrikshofs ser på loppet och dess framtid. Med start på söndag så arrangeras Roslagshösten och inför det så fyrade vi av ett koppel med frågor till tävlingsledningen med Robban Juretic i spetsen. 

Hur startade ideèn om ett cykellopp?

– 1972 så var det några i Fredrikshofs styrelse som tyckte att det skulle behövas ett längre cykellopp i Stockholm i vår egen regi. Grundidén finns säkert nedtecknad någonstans, men vi har tyvärr inte lyckats lokalisera den informationen.

– Den information vi baserar detta på är hittat i våra egna ”historieböcker” om att de lopp som fanns i närområdet på den tiden och som klubben samordnade resor till var: Roslagsvåren (Täby), Mälarötrampet (Skå), Vätternrundan (Motala), Dalarundan (Falun) Sörmlandsloppet (Eskilstuna och Kumlatrampet (Kumla)

Har det alltid arrangerats ett lopp på våren och ett på hösten?

– Roslagsvåren har arrangerats 42 gånger genom åren och Roslagshösten 25 gånger då RH startades upp senare. 

Hur har deltagarantalet sett ut genom åren? Mer vissa år, färre andra och vad kan detta bero på?

– 1972 så deltog 140 cyklister, varav 100 längs den långa 100km banan och 40 längs den lite kortare 45km banan. Startavgiften var 30 kr för långa och 15 kr för korta banan :-). Som jämförelse lockade Roslagsvåren 2013 1030 deltagare av de 1163 anmälda.

– Variationerna vi har haft i deltagarantal beror nog till största del på vädret. Fram tills inte allt för länge sedan så hade vi fler efteranmälningar än föranmälningar och då har vädret haft mycket stor inverkan.

– Till exempel om det regnat dagarna innan loppet så kom betydligt färre efteranmälda än om vädret varit stabilare. Numera med internet och våra längre öppettider för föranmälan, så har detta medfört att fler bokar upp sig tidigare och därför kommer även fler till start. Det kan även vara så att cyklisterna blivit lite mer härdade med åren 🙂

En varm korv med bröd serveras en deltagare i ett av Roslagsloppen. 

Några minnesvärda händelser under gångna lopp?

– Lite kul läsning taget ur 1972 års FCK arkiv:

”140 startande, varav 100 st på 10-milarundan, blev deltagarantalet på FIF Cykelmotions första egna motionloppsarrangemang. Ingvar Nilsson, 37 år, given vinnare även ”hos oss”, hade den makalösa turen (i oturen) att få punktering just innanför mållinjen. Ingvars kompis Sture Lindvall, 51 år var inte lika tursam. Hans punktering inträffade 100 meter före mål och tog ifrån honom en annars säker andraplacering.
Enligt Ingvar hade man näppeligen kunnat lägga en bättre bana i dessa trakter – ett gott betyg! Första dam på 12-mila var Gun Johansson, 21 år.”

– Vi toppade deltagarantalet under Roslagsvåren 2013, och fick för första gången över 1000 startande! Den trend vi ser på feedback efter våra lopp är att fler och fler hör av sig och är supernöjda med arrangemang och upplägg, framförallt så får våra populära mastergrupper massor av positiv respons.

Bästa arrangerade loppet hittills?

– Årets så klart!

Årets bansträckningar. Klicka på bilden för större.

Vad är krångligast i själva upptakten och arrangemanget av loppen? Polistillstånd? Få folk att betala i tid? Logistik-trixande?

– Att säkra en bra tävlingsledarkommité och att få tag i funktionärer. Man skulle kunna tro att en klubb med 1200 medlemmar inte skulle ha dessa problem, men så är tyvärr inte fallet.

– Att fördela maten och vätskan längs vår långa bansträckning är hopplöst svår, ibland har det tyvärr hänt att vi har lågt på vatten och exempelvis bananer i en depå medan andra får massor över. Våra deltagare är kluriga på det sättet, och vi har fortfarande svårt att klura ut vart det kommer gå åt mest föda. Numera överköper vi mycket varor och sedan skänker vi överflödet till bl a skolor och härbergen.

Massage ges till uttröttade kroppar och ben.

Är det skillnad på vår- respektive höstloppen sett från arrangörens sida?

– Egentligen inte så mycket som skiljer, vi har numera rutiner som appliceras på båda loppen. Det är främst matbeställningen som kan hållas lite mindre, men annars är det som sagt inte så mycket.

I sken av det senaste decenniets massiva uppsving i cykelintresse hos både redan engagerade och allmänhet, hur har ni märkt av det, om något, som arrangör av Roslagsloppen?

– Vi ser helt klart en ökning av deltagare och framförallt av den nya sortens cyklister som ofta är väldigt starka individuellt, men helt utan någon erfarenhet av att köra i klunga. Fler önskemål om att få delta i mastergrupper har tillkommit på senare år. Fler tips efterfrågas innan loppet på vilken bansträckning man bör välja om man till exempel kan hålla xx snitt i xx mil själv och så vidare.

– Även det faktumet att fler nya ibland lite oerfarna cyklister kommer till så har vi också tagit in fler mekaniker-bilar och infört en bemannad mekaniker-station innan loppet.

Vad gör den gemene cykelmotionären för misstag och vilka vanliga fallgropar trillar han dit på i avseende utrustning, kläder, träning och så vidare? Vad kan han göra bättre?

– På senare tid har vi sett fler som kör över sin förmåga och framförallt tror att man kan cykla mycket fortare runt banan i en klunga även om man är oerfaren av klungkörning. Det stämmer naturligtvis att en klunga är starkare än en enskild cyklist, men man behöver behärska vissa moment för att få fullt utnyttjande av klungan.

– På våren ser vi även att cyklister numera kan komma på morgonen innan loppet, anmälda till långa banan, men med punktering på bägge hjulen som de är oförmögna att laga själva. Det såg man inte mycket av tidigare när vi hade runt 500 deltagare på Roslagsvåren.

Bör fler delta i de master-grupper som ni tillhandahåller, istället för att cykla fritt själva?

– Vi har sett behovet av mastergrupper öka och har jobbat hårt för att anpassa oss efter behovet. På senare tid så har vi tyvärr inte räckt till, men detta är en konstant förbättringsaktivitet som vi jobbar med.

– Vi har haft diskussioner om att försöka göra om loppet till ett med bara mastergrupper, likt Vänern Runt, men har även insett att det alltid kommer att finnas folk som vill tävla mot andra, sig själva och tidigare tider (oberoende på om våra lopp är motionslopp) 🙂

Hur ser ni på framtiden? Ser ni tillväxt i loppen och hur stora kan ni bli? Vilka mål har ni?

– Det finns absolut underlag för att bli ett större lopp med fler deltagare, men så länge vi håller till på Vikskolan så måste vi begränsa antalet deltagare runt banan till 1200 personer, detta för att starten inte skall störa trafiken för mycket samt att vi inte kan ta emot fler bilar på våra redan överfulla ”tillfälliga” parkeringsplatser!

Roslagshösten körs nu på söndag den 15 september. 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vårgårda ställer in World Tour, igen

Nej i år blir det inga segergester i Vårgårda, för nu ställer man in World...

Läs mer

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer
Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer