Roslagshösten den 15 september
Klassiska fourstroke har fått sig en ordentligt omarbetning och kommer nu med flackare gaffelvinkel och integrerad dropperpost.

Roslagshösten den 15 september


Roslagsvåren och Roslagshösten är två motionslopp med mångåriga anor som arrangeras av Fredrikshofs CK. Bor man i Stockholm med omnöjd och är cykelintresserad, har man med säkerhet hört talas om eller rentav kört någat av dessa två lopp. Artikelförfattaren deltog själv i Roslagvåren 1992 och minns det som en väldigt trevlig upplevelse. 

Med de senaste decenniets uppsving för hälsa i allmänhet och cykelsporten i synnerhet så undrade vi hur arrangören Fredrikshofs ser på loppet och dess framtid. Med start på söndag så arrangeras Roslagshösten och inför det så fyrade vi av ett koppel med frågor till tävlingsledningen med Robban Juretic i spetsen. 

Hur startade ideèn om ett cykellopp?

– 1972 så var det några i Fredrikshofs styrelse som tyckte att det skulle behövas ett längre cykellopp i Stockholm i vår egen regi. Grundidén finns säkert nedtecknad någonstans, men vi har tyvärr inte lyckats lokalisera den informationen.

– Den information vi baserar detta på är hittat i våra egna ”historieböcker” om att de lopp som fanns i närområdet på den tiden och som klubben samordnade resor till var: Roslagsvåren (Täby), Mälarötrampet (Skå), Vätternrundan (Motala), Dalarundan (Falun) Sörmlandsloppet (Eskilstuna och Kumlatrampet (Kumla)

Har det alltid arrangerats ett lopp på våren och ett på hösten?

– Roslagsvåren har arrangerats 42 gånger genom åren och Roslagshösten 25 gånger då RH startades upp senare. 

Hur har deltagarantalet sett ut genom åren? Mer vissa år, färre andra och vad kan detta bero på?

– 1972 så deltog 140 cyklister, varav 100 längs den långa 100km banan och 40 längs den lite kortare 45km banan. Startavgiften var 30 kr för långa och 15 kr för korta banan :-). Som jämförelse lockade Roslagsvåren 2013 1030 deltagare av de 1163 anmälda.

– Variationerna vi har haft i deltagarantal beror nog till största del på vädret. Fram tills inte allt för länge sedan så hade vi fler efteranmälningar än föranmälningar och då har vädret haft mycket stor inverkan.

– Till exempel om det regnat dagarna innan loppet så kom betydligt färre efteranmälda än om vädret varit stabilare. Numera med internet och våra längre öppettider för föranmälan, så har detta medfört att fler bokar upp sig tidigare och därför kommer även fler till start. Det kan även vara så att cyklisterna blivit lite mer härdade med åren 🙂

En varm korv med bröd serveras en deltagare i ett av Roslagsloppen. 

Några minnesvärda händelser under gångna lopp?

– Lite kul läsning taget ur 1972 års FCK arkiv:

”140 startande, varav 100 st på 10-milarundan, blev deltagarantalet på FIF Cykelmotions första egna motionloppsarrangemang. Ingvar Nilsson, 37 år, given vinnare även ”hos oss”, hade den makalösa turen (i oturen) att få punktering just innanför mållinjen. Ingvars kompis Sture Lindvall, 51 år var inte lika tursam. Hans punktering inträffade 100 meter före mål och tog ifrån honom en annars säker andraplacering.
Enligt Ingvar hade man näppeligen kunnat lägga en bättre bana i dessa trakter – ett gott betyg! Första dam på 12-mila var Gun Johansson, 21 år.”

– Vi toppade deltagarantalet under Roslagsvåren 2013, och fick för första gången över 1000 startande! Den trend vi ser på feedback efter våra lopp är att fler och fler hör av sig och är supernöjda med arrangemang och upplägg, framförallt så får våra populära mastergrupper massor av positiv respons.

Bästa arrangerade loppet hittills?

– Årets så klart!

Årets bansträckningar. Klicka på bilden för större.

Vad är krångligast i själva upptakten och arrangemanget av loppen? Polistillstånd? Få folk att betala i tid? Logistik-trixande?

– Att säkra en bra tävlingsledarkommité och att få tag i funktionärer. Man skulle kunna tro att en klubb med 1200 medlemmar inte skulle ha dessa problem, men så är tyvärr inte fallet.

– Att fördela maten och vätskan längs vår långa bansträckning är hopplöst svår, ibland har det tyvärr hänt att vi har lågt på vatten och exempelvis bananer i en depå medan andra får massor över. Våra deltagare är kluriga på det sättet, och vi har fortfarande svårt att klura ut vart det kommer gå åt mest föda. Numera överköper vi mycket varor och sedan skänker vi överflödet till bl a skolor och härbergen.

Massage ges till uttröttade kroppar och ben.

Är det skillnad på vår- respektive höstloppen sett från arrangörens sida?

– Egentligen inte så mycket som skiljer, vi har numera rutiner som appliceras på båda loppen. Det är främst matbeställningen som kan hållas lite mindre, men annars är det som sagt inte så mycket.

I sken av det senaste decenniets massiva uppsving i cykelintresse hos både redan engagerade och allmänhet, hur har ni märkt av det, om något, som arrangör av Roslagsloppen?

– Vi ser helt klart en ökning av deltagare och framförallt av den nya sortens cyklister som ofta är väldigt starka individuellt, men helt utan någon erfarenhet av att köra i klunga. Fler önskemål om att få delta i mastergrupper har tillkommit på senare år. Fler tips efterfrågas innan loppet på vilken bansträckning man bör välja om man till exempel kan hålla xx snitt i xx mil själv och så vidare.

– Även det faktumet att fler nya ibland lite oerfarna cyklister kommer till så har vi också tagit in fler mekaniker-bilar och infört en bemannad mekaniker-station innan loppet.

Vad gör den gemene cykelmotionären för misstag och vilka vanliga fallgropar trillar han dit på i avseende utrustning, kläder, träning och så vidare? Vad kan han göra bättre?

– På senare tid har vi sett fler som kör över sin förmåga och framförallt tror att man kan cykla mycket fortare runt banan i en klunga även om man är oerfaren av klungkörning. Det stämmer naturligtvis att en klunga är starkare än en enskild cyklist, men man behöver behärska vissa moment för att få fullt utnyttjande av klungan.

– På våren ser vi även att cyklister numera kan komma på morgonen innan loppet, anmälda till långa banan, men med punktering på bägge hjulen som de är oförmögna att laga själva. Det såg man inte mycket av tidigare när vi hade runt 500 deltagare på Roslagsvåren.

Bör fler delta i de master-grupper som ni tillhandahåller, istället för att cykla fritt själva?

– Vi har sett behovet av mastergrupper öka och har jobbat hårt för att anpassa oss efter behovet. På senare tid så har vi tyvärr inte räckt till, men detta är en konstant förbättringsaktivitet som vi jobbar med.

– Vi har haft diskussioner om att försöka göra om loppet till ett med bara mastergrupper, likt Vänern Runt, men har även insett att det alltid kommer att finnas folk som vill tävla mot andra, sig själva och tidigare tider (oberoende på om våra lopp är motionslopp) 🙂

Hur ser ni på framtiden? Ser ni tillväxt i loppen och hur stora kan ni bli? Vilka mål har ni?

– Det finns absolut underlag för att bli ett större lopp med fler deltagare, men så länge vi håller till på Vikskolan så måste vi begränsa antalet deltagare runt banan till 1200 personer, detta för att starten inte skall störa trafiken för mycket samt att vi inte kan ta emot fler bilar på våra redan överfulla ”tillfälliga” parkeringsplatser!

Roslagshösten körs nu på söndag den 15 september. 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september


På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.
– Vi måste agera utifrån hur läget ser ut just nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Nu planerar vi för det bästa arrangemanget någonsin i september.

Vätternrundan har under lång tid arbetat hårt för att kunna genomföra ett smittsäkert, fysiskt arrangemang 2021. Alla delar av arrangemanget har kartlagts för att anpassa loppen, med smittskyddsåtgärder i form av exempelvis protokoll och rutiner. Dessutom har en nära dialog förts med det regionala smittskyddet i Östergötland. Utgångspunkten har in i det längsta varit att arrangera Cykelveckan som planerat den 11-19 juni.

– Men det slutgiltiga beslutet behöver fattas nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, och vi ser att vi har ett allvarligt läge med hög smittspridning i samhället. I det läget är en flytt av loppen det enda beslutet vi kan fatta.

– Nu satsar vi allt på att genomföra ett fantastiskt arrangemang i september, det bästa någonsin, tillsammans med våra deltagare.

De nya datumen innebär att MTB-Vättern körs den 2 september, Vätternrundan 315 km 3-4 september samt Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km den 5 september. När det gäller Vätternrundan 315 km kommer det att bli ett unikt arrangemang på flera olika sätt.

– För första gången sedan 1966 kör vi Vätternrundan en annan tidpunkt än veckan före midsommar. Dessutom blir det premiär för vår nya, längre bansträckning. Det kommer att bli episkt, säger Oskar Sundblad, marknadschef för Vätternrundan.

– En stor fördel är förstås att deltagarna får hela sommaren på sig att träna inför utmaningen. Det är en synpunkt vi faktiskt brukar få till oss ibland.

Även med lopp i september är fokus på smittskyddsåtgärder stort. Vätternrundan planerar för anpassningar i start, mål och depåer. Det handlar bland annat om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel.

– Vi jobbar stenhårt med protokoll och riktlinjer för att smittsäkra loppen, säger Oskar Sundblad. Mycket kommer att vara sig likt, annat blir lite annorlunda. Men det kommer att bli ett fysiskt arrangemang och det tror jag att våra deltagare har längtat efter.

De deltagare som har anmält sig och har en starttid i Vätternrundan 315 km, har fått den flyttad till 3-4 september och får samma starttid. Detsamma gäller deltagare som anmält sig till MTB-Vättern som körs den 2 september. När det gäller Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km har förändringar gjorts i starttiderna eftersom dessa lopp kommer att gå samma dag.

– Deltagarna hittar all information på vår webbplats och genom att logga in på Mina Sidor, säger Oskar Sundblad.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats


Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i World Tour-loppet Gent-Wevelgem i söndags.

– Jag hoppas att det här räcker och att jag får ett besked av SOK snart så att man vet vad som gäller, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se

Grundkriteriet för Sveriges Olympiska Kommitté är att den aktive ska ha visat att man kan konkurrera om en topp-8 plats i högsta internationella konkurrens. Ett krav som VM-fyran från 2018 nu uppfyllde.

Anders Wiggerud, sportchef på SOK, vill ändå inte lämna definitivt klartecken.
– Men den här insatsen gör att hon förstås ligger väldigt bra till i den sammantagna bedömningen. Nästa möjlighet att bli uttagen är 14:e april, säger Anders Wiggerud, till vargardacycling.se

Det drygt 14 mil långa loppet avgjordes i en stor klungspurt med drygt 30 cyklister inblandade där flerfaldiga världsmästarinnan Marianne Vos till slut var starkast.

– Det är väldigt små marginaler och lite av en cirkus med folk till höger och vänster. Besluten måste fattas blixtsnabbt. Nu blev det någon sekunds stopp på ”min” sida och det kanske var skillnaden mellan en sjätte plats en pallplats. Så även om, jag är nöjd är jag samtidigt lite besviken. Men platsen på pallen kommer, säger Emilia Fahlin.

Övriga svenskor hamnade längre ned i resultatlistan. Hanna Nilsson 78, Sara Penton 80 medan Julia Borgström och Caroline Andersson inte fick någon tid noterad.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche


Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia Fahlin, 32 år, Hanna Nilsson, 29 år – och så 19-åriga stortalangen Wilma Olausson

– Det ska bli väldigt spännande att komma i gång på riktigt. Man vill få ett svar på vilket resultat all försäsongsträning gett, säger Wilma Olausson till vargardacycling.se inför klassiska Strade Bianche med start och mål i italienska Siena.

Cykellöftet från Billdal utanför Göteborg värvades inför fjolåret till tyska topplaget Team Sunweb – numera Team DSM – där bland annat meriterade namn som Liane Lippert och Leah Kirchmann finns.
Den coronastympade säsongen gav då inte särskilt många chanser för Wilma att mäta sig med världseliten men nu hoppas hon på fler möjligheter.
– Jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket både när det gäller styrka och snabbhet det senaste året. Att jag får starta i premiären betyder att lagledningen tror på mig även om jag fortfarande är med för att se och lära.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar


Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten.

Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna i prispengar mellan män och kvinnor pinsamt uppenbara. Davide Ballerini fick med sig 16,000€ för sin förstaplats. Men Anna van der Breggens nätta lilla summa låg på blott 930€. Pinsamt dålig alltså, året är ändå 2021.

I samma veva framkom det att prispengarna inför lördagens Strade Bianche var precis lika skevt fördelade. De fem bästa herrarna kommer få dela på 31600€ och de fem bästa damerna på 6298€. Så holländaren Cem Taneyeri (@kctanyeri på Instagram) har dragit igång en crowdfundingkampanj för att boosta damernas prispengar. Kampanjen heter Equal prize money for the Women’s Peloton och Cem menar att damerna har cyklat tillräckligt längt nu utan vettiga prispengar.

I skrivande stund har man fått ihop nästan 19 000€ och insamling pågår tills lördag kl 16. Insamlingen hittar ni här

Nu får vi bara hoppas att kampanjen ger effekt, att tävlingsarrangörerna inser det orimliga i situationen och skapar en vettigare fördelning framöver.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Dubbel omstart för Emilia Fahlin


Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse.
Till helgen är det dags för Omloop Het Nieuwsblad och trots att loppet inte ingår i damcykelns World Tour finns praktiskt taget hela världseliten på plats i Belgien på lördag när säsongen nu startar på allvar.
– Alla är sugna på att komma igång. Jag ser verkligen fram emot att gå in i tävlingsbubblan igen, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se
Örebrocyklisten, VM-fyra 2018, gör inte omstart enbart för säsongen utan också från en ny bas i tillvaron. Efter tolv år i Spanien har FDJ Nouvelle-proffset valt att flytta hem till Örebro.
– Jag flyttar in i min nya lägenhet på måndag.  Det känns väldigt bra även om flyttbestyren kanske gått ut lite över tävlingsfokuset så här i början. säger Emilia Fahlin.

Men Emilia är inte den enda svensken i helgens lopp för även Hanna Nilsson, Sara Penton, Caroline Andersson och Julia Borgström kommer vara med och fajtas. På herrsidan kommer Emilias klubbkamrat Tobias Ludvigsson var med i loppet. (som ni förövrigt kommer kunna läsa mer om i det kommande numret av Bicycling)

Den första tävlingen i World Tour, Strade Bianche i Italien, körs 6 mars.  Vårgårdas World Tour, som i fjol fick ställas in på grund av Coronapandemin, kommer i år att avgöras 7-8  augusti – direkt efter OS i Tokyo


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in