Rissveds och Wengelin startar i Vårgårda

Rissveds och Wengelin startar i Vårgårda


För några år sedan var cykel bara ett redskap att ta sig till och från  hockeyträningarna med. Nu är Matthias Wengelin ett svenskt OS-hopp i mountainbike.
– Det är klart att jag drömmer om att vara med i Rio om två år. Jag ska göra allt jag kan för att lyckas där, säger den 26-åringen från Säter.

Ett steg på vägen är ett av säsongens få framträdanden på hemmaplan på söndag. Matthias ska köra i Vårgårda som fått Internationella cykelförbundets, UCI:s, klartecken att arrangera den första internationella tävlingen i Sverige på närmare tio år.
– Det här är viktigt, både för MTB-cyklingens utveckling och för möjligheten att skaffa rankingpoäng, säger Matthias.
Dalmasen, som bor i Skara och från och med i år tävlar för färska laget SCS Racing Team i Stockholm, är en av fyra i Team SWE Power, cykelförbundets och Sveriges Olympiska Kommittés satsning mot Rio 2016.
– För mig har det betytt väldigt mycket. Förutom ekonomiskt stöd har jag fått möjlighet att ta hjälp av ett helt batteri av resurser med fystränare, dietister och medicinsk expertis.

I kvartetten ingår också Jenny Rissveds, 20 år från Falun, som redan vunnit världscup i U23 klassen och tillhör den absoluta världseliten i sprint.
Jenny har varit förkyld de senaste dagarna men lämnade klartecken för start i Vårgårda på torsdagen.
– Jag körde ett intervallpass i onsdags och kroppen känns okej så jag bestämde mig för att ställa upp. Jag tävlar sällan i Sverige så det här ska bli väldigt kul, säger Jenny till worldcupvargarda.se.

Matthias är den ende i den tänkta OS-kvartetten som inte har något kontrakt med någon utländsk proffsklubb. Ett holländskt team var intresserat inför säsongen men Matthias valde att avvakta.
– Jag trivs med läget som det är nu. Sedan får vi se vad som händer inför nästa år.

© www.NICKMUZIK.com

Medan Jenny fått en flygande start i världscupen med både seger och andraplats har Mathias säsongstart varit så där. Sjukdomar, problem med ett knä och förlorade rankingpoäng har medfört sämre startpositioner i tävlingarna. 40:e plats i den första världscupen har de senaste veckorna ändå bytts till seger i belgiska Houffalize och en tiondeplats i Bundesligas premiäromgång.
– Jag känner att jag har laddat om. Jag vann i Vårgårda i fjol och målet är naturligtvis att försvara den titeln, säger Matthias.

Antalet anmälningar fortsätter att strömma in. Vårgårda CK räknar med att omkring 400 MTB-åkare kommer att tävla i terrängen runt Kesberget. Flera andra elitåkare är också anmälda som veteranvärldsmästarna Tommy Olsson, Norberg och Benny Andersson, Åstorp samt yngre landslagsåkare som Dennis Wahlqvist, Motala, Axel Lindh, SCS Racing Team och Martin Setterberg, IF Hallby.

Mer om Vårgårda MTB 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer