Retro: Ottavio Bottecchia – stjärnan som mördades (?)

Retro: Ottavio Bottecchia – stjärnan som mördades (?)


Ottavio Bottecchia (1894–1927) föddes i San Martino di Colle Umberto, Veneto, Italien, i en familj bestående av nio syskon. Han utbildade sig till murare, gifte sig och fick tre barn. Bottecchia tjänstgjorde i den italienska armén under första världskriget.

I krigets slutskede togs han som krigsfånge, men lyckades fly. Efter kriget blev Ottavio Bottecchia professionell cyklist, men det dröjde till 1923 innan framgångarna kom. Då lyckades han bli femma i Giro d’Italia, samt vinna en etapp i Tour de France.

Ett år senare skrev han på för det fran­ska teamet Automoto. Ottavio Bottecchia var en av de förhandstippade vinnarna i 1924 års upplaga av Tour de France. Man kan lugnt säga att italienaren infriade för­ väntningarna. Han vann den första etap­pen och behöll sedan den gula ledartröjan under hela tävlingen.

 Ottavio Bottechia klättrar uppför Izoard. 

Därmed blev muraren från San Martino di Colle Umberto den första italienaren att vinna Tour de France. Även året därpå skulle Bottecchia stå som segrare. Det var meningen att bragden skulle återupprepas även vid 1926 års upplaga av Touren. För att hjälpa fram Ottavio Bottecchia till segern fanns belgaren Lucien Buyesse vid hans sida. Men under en bergsetapp utbröt ett väldigt åskväder och Lucien Buyesse över­gav Ottavio Bottecchia för att sedan vinna hela tävlingen.

Numera är Ottavio Bottecchia lika be­römd för sina bragder på cykelsadeln, som för sin mystiska död. I juni 1927 hittades han vid sidan av vägen, blåslagen och med en skallfraktur. Men hans cykel var helt oskadd och stod lutad mot ett träd. Ottavio Bottecchia fördes till sjukhus, men avled strax därpå.

Enligt de officiella uppgifterna var Bottecchias död en olyckshändelse. Men många har genom åren tvivlat på detta. Det finns flera misstankar som gör gällan­de att den italienska fasciströrelsen, som under denna tid var på stark frammarsch, ogillade Bottechia. Anledningen skulle ha varit att fascisterna var avundsjuka på den­nes framgångar.

Två personer har också erkänt att de mördade Bottecchia. Den ena var en lo­kal bonde, som angav det något märkliga motivet att cyklisten skulle ha stulit vin­ druvor från honom. Den andre var en man i New York som påstod sig ha fått uppdraget att mörda Bottecchia. Men varken bondens eller ”kontraktmördarens” uppgifter har kunnat styrkas.

Strax före sin död började Bottecchia att samarbeta med cykelfabrikören Teodoro Carnielli. Tour de France­vinnarens kun­skaper var till stor nytta i framtagandet av nya cyklar. Affärsverksamheten kom att expandera efter Bottecchias död och än idag säljs cyklar med namnet Bottecchia i Europa.

Ottavio Bottecchia på Wikipedia.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer