Redaktionens bästa under 2013

Redaktionens bästa under 2013


Vi som gör svenska Bicycling smakar, provar och testar det mesta som rör cykel under ett år. Både hårdvara, komponenter, resor, tävlingar och personligheter. En del gillar vi starkt, annat lite mindre. Här har vi samlat en sjudande gryta av vad som gjorde 2013 till ett år som både fick oss att upphetsat stå och applådera och å andra sidan besviket halvligga i redaktionssoffan… 

Andreas Danielsson – chefredaktör

Bästa rundan:

– Min dagliga cykeltur till och från redaktionen är egentligen ganska tråkig. Men att inleda och avsluta en arbetsdag med en lagom tur på cykeln är mycket värt. Det är då jag kommer igång, det är då jag tänker som bäst, sorterar och reflekterar. Det är då jag andas ut, tänker till, sätter punkt och går vidare. 


Bästa prylen:

– Fatbikes, fatbikes och fatbikes. Jag fattar inte att det skulle behöva ta så lång tid innan jag första gången testade något så roligt. Nu ser jag fram emot senvintern, norra Sverige, hårdpackade skoterspår, lämplig packning och roliga kompisar.


Bästa resan:

– Kanske blev den bästa också den konstigaste. En heldags studiebesök på McLaren fabriken i England. Man behöver inte vara särskilt bil- eller motorintresserad för att bli imponerad över allt kreativt och innovativt som tagit form innanför de väggarna. Resan arrangerades av Specialized och jag var redo för att århundradets cykel skulle visas upp. Men inte ett spår av ny cykel fanns att beskåda. Och då hade man ändå bemödat sig med att släpa dit journalister ifrån hela världen, liksom Contador, Nibali, Stybar och Cavendish.


Glömmer helst:

– Det hade varit så härligt att få se Kessiakoff upprepa sin prestanda från 2012 års Tour de France. Men tyvärr blev verkligheten något annat. Istället gläds jag åt Emma Johansson och Alexandra Engen som båda bidragit till att Sverige är en stor liten nation i cykelvärlden.


Längtar till:

– Trots min omätbara fascination för extrem racing är det commutervärlden som just nu kittlar mig mest. Det är här det händer. Mysiga cyklar, snygga kläder och praktiska tillbehör. Och kanske den största frågan av alla – infrastrukturen, alltså det som ska göra det bättre och enklare att med cykel transportera sig i alla riktningar. Nästa år vill jag se hur landets arbetsgivare radar upp kreativa lösningar för att underlätta för sina anställda att cykelpendla till och från jobbet.

Åsa Eriksson – redaktör

Årets cyklist – Marianne Vos

Många säger att man inte sett make till överlägsen cyklist sedan Eddy Merckx. Jag var inte riktigt med på den tiden, men förstår att holländskan Marianne Vos är så gott som utomjordisk. Inte nog med att hon plockar hem OS-guld (ok 2012, men ändå) och världscupen och VM-guld på linje i år. Hon leker också hem samma valör på VM i cykelcross. Och eftersom hennes cykelaptit verkar fullständigt omättlig har hon också börjat känna lite på hur mountainbiketävlingar kan smaka. Velodrommedaljer har hon redan tillräckligt många i skåpet hemma.
En supertalang och en sann och smart fajter med en aura som bara skriker ut kärlek till sporten.


Bästa rundan:

Halvvättern med ett oerhört samspelt Ride of Hope-gäng var definitivt en höjdare att minnas. Som kapten för det gänget behövde man inte säga mer än ”start, depå, och tack för idag”. Att vi körde för den riktigt goda sakens skull var grädde på moset. Läs mer här!

Bästa prylen:

Jag är oerhört svag för mina nya skoöverdrag från Bontrager. De är inte bara varma och vindtäta, utan också helt självlysande och syns på flera kilometers håll. De väcker nån barnslig förtjustning varje gång jag tittar ner på mina fötter.

Bästa resan:

Det står nästan 1-1 mellan resan till italienska Lago d’Iseo med Margit cykelresor i våras, och sommarens rundresa i Provence och franska alperna. Tyvärr snöade Girot bort framför våra ögon. Förvisso underhållande på teve, men inte lika kul när just den etappen vi skulle se live ställdes in på grund av alldeles för dåligt väder. Värmen, Mont Ventoux och de franska ostarna gör alltså att Frankrike bärgar hem guldstjärnan.

Glömmer helst:

Att en muskelbristning i vaden gjorde att jag förpassades till kryckor istället för cykel på Gran Canaria i februari. Kändes riktigt onödigt.

Längtar till:

Nya cykeläventyr och nya resor. Sydafrika och Cape Argus, inte minst. Men också att under 2014 få besöka fler motionslopp i Sverige, stora som små, och upptäcka själen och den lokala personligheten på olika platser. Och träffa våra läsare!

Erol Orhun – webbredaktör/random juggernaut

Årets cyklist – Chris Froome

Jag har aldrig tävlat på cykel. Någonsin. Okej, förutom det där kriteriumet runt PK-huset kring 1990 som jag i ett svagt ögonblick av storögd fascination och pojkaktig entusiasm, blev så till mig i trasorna att jag helt sonika klev under avspärrningen och började trampa runt. På en mountainbike. Tills en funktionär bad mig lämna banan. Efter femtio meter. Ja, jag vet inte heller hur jag tänkte. 

Vi går vidare.

Trots det och trots att jag aldrig har haft något vidare driv eller ambition att tävla för att förklara/be om ursäkt för mitt cykelintresse (som man ofta måste göra när någon får höra talas om att man är intresserad av sporten: – Du tävlar va??), så har jag följt Touren och alla de stora nyckeltävlingarna sedan slutet på åttiotalet. Fignon, Delgado, Roche, LeMond, Indurain och så lite strössel-vinnare däremellan tills Den Texas-födde dominerade i ett halvt decennium. 

Chris Froome är mitt val till årets cyklist. Inte för att han vann den hundrade Touren, utan för sättet han gjorde det på. Sky gick in i tävlingen som favoriter och gick ur den som vinnare. Däremellan kunde det ack så lätt gått väldigt snett. Under en etapp blev Froome exempelvis helt isolerad och var tvungen att försvara tröjan helt på egen hand mot sina värsta konkurrenter utan Richie Porte framför sig. 

Attacken av Froome i backen uppför månberget Mont Ventoux var… helt fantastisk. Tag Miguel Indurain. Femfaldig Tour-vinnare under den första halvan av nittiotalet. Indurains modus operandi var att ta det piano på plattetapperna. M O S A alla i det individuella tempoloppet. Trippa lätt-lätt uppför Frankrikes värsta berg skuldra mot skuldra med sina konkurrenter till den gula ledartröjan utan en tillstymmelse till attack. Mer eller mindre.

Att Froome med dryga sju kilometer kvar av klättringen och bärandes den gula ledartröjan kastade handsken framför Pistoleron och gav benet var oerhört uppfriskande. Många har talat om att Sky är ett gäng cykelrobotar med varsin wattdator på styrstammen uppbackade av en Jaguar-dragen trailer full med strateger böjda framför datorer som informerar åkarna om hur länge de kan cykla med si och så många watt. Att han också, på cykeln, ser ut som vi andra slackers är… annorlunda och naturligt på samma gång. Det är knän, ben, armar och spetsiga bågar i skarpa vinklar. 

Froomes attack kastade allt det där med kalkylerande du-först åkning på soptippen och kändes som en forcering full av analogt hjärta, jävlar annamma och någonting en sjuttiotals-cyklist utan ett enda kretskort eller CPU-diktator på cykeln hade kunnat göra. Som Eddy Merckx som gick solo helt plötsligt i tio mil bara för att han kände för det eller Bernard ”Grävlingen” Hinault som körde för att stoltheten krävde det. 

Kommer han repetera i år? Vem vet. 

Se Chris Froome här och försök att o-höra den hemska musiken…


Bästa rundan:

Ekerö strax utanför Stockholm håller fortfarande med frodig natur som ur någon tavla av Zorn. Sedan jag upptäckte öarna i början av nittiotalet så har dem lockat mig med vacker natur, fina glest trafikerade vägar och ett läge bara någon halvtimma från stan. En varm, molnfri sommardag klär sig Ekerö i sin allra mest cykelvänliga skrud och det har mer än en gång hänt att jag knappt hunnit kommit hem genom dörren bara för att fem minuter senare sitta på cykeln på väg ut mot mitt cykel-Shangri-la


Glömmer helst:

Att jag bara cyklade ut mot Ekerö och Färingsö en enda gång förra året. Skam! 


Bästa resa:

Leermos i Österrike hade jag aldrig hört talas om tidigare. Bergsbyn inramad av en taggig horisont där tysklands högsta berg Zugspitze stolt stog erekt i öster visade sig från allra vackraste sida. Tidvis var det stort på hart när omöjligt att trampa vidare utan att ha tagit ett koppel med bilder.

Soldränkta stigar och asfaltsvägar som tedde sig leda uppmot himmelen, stod för både mysiga utmaningar i cykelteknik och en rak lektion i hur ynklig ens form var. Den inhemska (japp, Made In Austria) whiskyn som serverades i baren var också värd ett extra kapitel. 


Sämsta resa: 

Att det var chefredaktör Andreas och inte jag som fick åka till Woking, Storbrittanien och besöka McLaren, träffa Mark `The Manx Missile`Cavendish och prata om hans cykel Specialized Venge McLaren och hans bil MP4-12C… 


Bästa prylen: 

Sverige betyder cykelmysigt klimat i cirka tre månader om året. För resten av tiden gäller det att skydda sig mot väta och kyla. Ni vet, flossade tights, lager på lager med fleece och rejäla skoskydd utanpå cykelskorna.

Och ingen pinal i min klädarsenal har tjänstgjort lika länge och mycket som min hjälmmössa från Gore tillverkad i anti-vindmaterialet Windstopper. Den elastiska kanten är ungefär lika mjuk och tänjbar som en mumie dessa dagar och tyget känns en smula som ett papper, men det var först förra året som jag ersatte denna magiska komfortförhöjare som jag köpte redan 2003. Valuta för pengarna kära läsare!


Ser framemot:

Att ge sig i kast med några motionslopp. Både på mountainbike och landsväg.  

Vilka var era bästa cykelminnen från 2013? Vad ser ni framemot under det nya året? Kommentera gärna nedan. Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer