Recension: Chasing Legends

Recension: Chasing Legends


Chasing Legends handlar om Tour de France och det är fjolår­ ets lopp som utgör fonden. Vi följer HTC ­Columbia­teamet i första hand, med fokus på Mark Cavendish och några till.
Från prologen i Monaco, som vanns av Fabian Cancellara, kastas vi över hundra år tillbaka i tiden till 1903 och den riktiga starten av Tour de France. Sedan varvas 2009 års etapper med kommentarer från kommentatorer som Phil Ligget och Paul Sherwen till stjärnor från förr som Eddy Merckx. Utöver teamåkarna i HTC får även nuti­ da idoler som Jens Voigt och Lance Armstrong med flera lite utrym­ me i filmen.

Chasing Legends är en härlig blandning av ren Eurosport­action med initerade kommentarer och mycket spänning. Flera sekvenser ger mig gåshud på allvar, inte minst på grund av soundtracket. När det är dags för lagtempot får vi följa teamet inifrån följebilen, med ljudet från tävlingsradion som soundtrack. Det är väldigt nervigt.

Men man behöver inte bara vara cykelfåne för att förstå och uppskatta dramatiken och strategierna. Inblickar i HTC ­teambilen ger oss sportcheferna Rolf Aldags och Brian Holms barnsliga, men mycket underhållande, tjafsande. Fördjupning och förklaringar får vi genom intervjuer, bland annat med HTC­ teamets ägare Bob Stap­ leton. Till exempel får vi en inblick i spurtarnas hektiska tillvaro, lik­ som i hur poängtävlingen i Tour de France fungerar.
Utöver materialet från 2009 års Tour ges ytterligare historiska för­ djupningar, bland annat genom en intressant intervju med Pierre Cogan (97 år), som är den äldsta levande före detta Tour de Fran­ ce­cyklisten idag. Cogan ger oss en bildd av 1935 års cykelsport och villkor, där andra världskriget förstås blev en bestämmande faktor i hans liv och cykelkarriär. Han blev sjua 1950, efter ett tio år långt uppehåll mellan sina Tour de France­starter, och körde sin sista Tour 1951.

Under HTC­ Columbias Tour de France 2009 får tittaren också vara med i de stunder då vurpor och misslyckade satsningar ger den rent fysiska smärtan av att bara genomföra loppet en extra dimension. Likaså får vi uppleva stunder av lycka och framgång, Cavendish leve­ rerar ju flera gånger om – inte minst på den sista etappen på Champs Elysées i Paris.
De kanske mest intressanta inblickarna får vi i hur mekanikerna, soigneurerna, fotograferna och alla andra sliter och kämpar, inte säl­ lan med livet som insats, för att få det stora Tour­maskineriet att fungera. Det är sannerligen ett grandiost spektakel, och den käns­ lan lyckas

Chasing Legends att förmedla väl. Detta är en snygg film, med en estetik och ett grepp som känns igen från moderna cykel­ filmsklassiker som Overcoming eller Höllentour. Men ibland kan jag sakna den nerv och närvaro som dessa filmer har, här handlar det oftare om klippning och musikval än ett fantastiskt dokumentärt material.

Trailer:


Antal kommentarer: 2

Lars S

Verkar grym, var köper man den?


Erik Karlsson

@Lars S: http://chasinglegends.com/Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer