Rätt inställningar – nyckeln till en roligare höst och vinter på stigen!

Rätt inställningar – nyckeln till en roligare höst och vinter på stigen!


Vad ska man tänka på när man cyklar på hösten och vintern? Här är en samling väl valda tips för att du och din cykel ska få så roligt det går på dina lokala stigar oavsett väder.

I samarbete med TREK

Under hösten och vinter är det många som förpassar sin cykel till förrådet, men bara för att det är blött och lite kyligt behöver man inte sluta cykla. Med rätt grejer och rätt teknik kommer man långt, när väl våren sen är här kommer du dessutom vara snäppet vassare och stigarna ännu mer inbjudande.

Våta stenar och rötter kan ge en rejäl utmaning även för de mest erfarna cyklisten och en av nycklarna här är rätt inställningar.

Däck

När det är vått (och till viss del även kallt) är det lätt att tappa fästet. Men det finns saker du kan göra för att få bättre grepp. Däcken är bryggan mellan marken och din cykeln, och har därför störst effekt på hur mycket fäste du kan få. Därför är val av däck + inställningar kanske den bästa startpunkten.

Däcktryck

Innan du tar fram däckavtagare och att byta till köttigare gummi, börja med att justera däcktrycket, det är ju både enkelt och gratis. Ju lägre tryck, desto bättre kan däcket anpassa sig till ytan i terrängen. Lite förenklat betyder lägre däcktryck en större kontaktyta och mer grepp. Men att hitta rätt däcktryck är samtidigt en kompromiss mellan grepp (och då ska man inte glömma kurvor), rullmotstånd och punkteringsmotstånd.

Pumpa lagom

När man har för lågt däcktryck, som under 20 PSI ökar rullmotståndet avsevärt och det ökar även risken för att vassa stenar slår i fälgen, orsakar punkteringar eller andra skador. Prova att justera däcktrycket, klura på förändringarna och resultaten det ger och försökt hitta ett tryck som passar din körstil och det komponenter du använder.

Tubeless

En nyckel till att köra med lägre tryck är att köra tubless, lågt tryck med slang leder som regel till genomslagspunkteringar. Det finns flera fördelar med att köra tubeless. Du sparar vikt genom att du kan strunta i just slangen och tätningsmedlet lagar och tätar automatiskt mindre punkteringar. För en slanglös konvertering behöver du fälgar och däck som är tubelesskompatibla, tubeless ventiler och tätningsmedel. Treks slanglösa Bontrager-produkter är märkta med ”TLR”.

Färdig att skippa slangarna? Kolla in Treks guide till tubeless

Däckval

Om ändringar i däcktryck eller övergång till tubless hjälper dig en bit på vägen men inte hela vägen till önskat resultat, då kan det vara en idé att byta till knubbigare däck under höstmånaderna. Mer lera kräver fetare sulor, det är sen gammalt.

Det är skillnad på däck och däck

Detsamma gäller för gummiblandningen. Däck har olika hårt gummi och när man vill ha bättre grepp är lösningen mjukare varianter. Om du mest kört hårda däck innan kan mjuka däck kännas som en mindre revolution. Men mjuka däck slits snabbare så det så även här gäller det att hitta det däck som passar din åkstil, plånbok och den terräng du brukar köra i. För hjälp med att välja rätt däck, Kolla in Treks däckguide

Skydda fälgarna

Just det, på tal om däck och slanglöst, då måste vi även nämna inlägg. Beroende på modell kan inlägg i däcken ge ett märkbart punkteringsmotstånd och skydd för fälgen. Med hjälp av däckinlägg kan däcktrycket sänkas avsevärt vilket leder till bättre grepp. Skulle all luft pysa ut har du ändå viss stabilitet genom inläggen och dessa ser även till att däcket inte kränger av fälgen när du trycker ner hjulen hårt i svängarna.

Dämparinställning

Näst efter däcken är det dags för nästa stora puck: korrekt dämparinställning. Några av egenskaperna hos en väl fungerande fjädring är bland annat minimerad friktion i alla rörliga delar (här snackar vi underhåll) rätt lufttryck i dämparna och rätt ”sag” utifrån din vikt, korrekt inställd kompressionen som ska ge stöd men inte vara för hård och slutligen precis rätt mängd rebound-dämpning som ger kontroll och gör cykeln en livlig och poppig känsla.

Rätt tryck, även i dämparen såklart

Dämpare behöver regelbunden service, så om du vill ha topp-prestanda här ska du inte slarva med serviceintervallet. Förutsatt att servicerutan är ikryssad, är de där små justeringarna näst på tur. Men det där är närmast en vetenskap i sig och här hittar du några nycklar till bättre inställningar: Treks dämparkalkylator

Temperaturen är något att vara medveten om när man funderar på dämpningsjusteringar. Kalla temperaturer ökar viskositeten på dämparoljan, vilket gör den tjockare, vilket i sin tur gör dämparen styvare. För att motverka detta kan du göra returen lite snabbare genom att öppna upp med 1-3 klick, beroende på vilken gaffel eller dämpare det gäller Läs mer om dämparinställningar här

Det gäller föresten även till viss del för trycket i dina däck. Har du 22 grader hemma där cykeln står och det bara är runt -5 ute, då kommer detta märkas i dina däck.

Mer tips från våra vänner på TrekLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vinterdeppig? Då kan cykling göra dig gladare

Under årets mörkaste dagar drabbas många av så kallad årstidsbunden depression (SAD – seasonal affective...

Läs mer

Balans i första rummet - stor intervju med Mattias Reck

Som tränare för Trek-Segafredo jobbar Mattias Reck med några av världens bästa cyklister. Dessutom tränar...

Läs mer

Ny Madone från Trek!

Den sjunde generationens Madone SLR är nu här och den har fått helt ny IsoFlow-teknik,...

Läs mer

Jon Lindgren - Sveriges argaste mekaniker ryter ifrån

Vissa kan massor, andra för lite. Vissa är rena magiker medan andra verkar ha tummen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Emil Johansson - om vägen som lett honom till toppen

Upp, upp och uppåt. Starten på Emil Johanssons karriär pekade lika brant uppåt som inrunet...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
Tre svenska städer i topp inför internationell tävling på Vintercyklingens dag

Göteborg, Uppsala och Linköping, har (tillsammans med turkiska Izmir) flest föranmälda vintercyklister i den internationella tävlingen mellan städer som avgörs...

Läs mer