Rapport från den förrymde annonssäljaren
Bicyclings krönikör Jenny Rissveds tog under söndagen sin fjärde raka världscupseger i Mont Sainte Anne i Kanada. Tvåa blev schweiziskan Alexandra Keller och trea Alice Barnes, Storbritannien.

Rapport från den förrymde annonssäljaren                    Bicyclings äventyrare Lasse Strand framför Mount Everest.

Hur går det för er?
Det går alldeles utmärkt. Cykel är som många vet ett utmärkt sätt att färdas på om man vill uppleva, se, höra och vara med om det man håller på med. Varje del av allt blir en del av färden. Platta igelkottar, hisnande berg, dofter, vyer, skällande hundar, Medelhav till vänster, och Moseldalar blir väldigt påtagliga.

Kort resumé
Vi trampade oss igenom Italien och inledde med kuperad landsbygd norr om Rom. Efter ett litet tag svängde vi lite till vänster ner mot Medelhavet och vidare nordväst efter kusten. Vi passerade Pisa, Genua, bakade bröd i San Remo, åt lunch i Monaco och middag i Nice.

En avstickare till byn Castelveccio di Rocca Barbena, där Björn Afzelius i Holabandola ägde ett hus i många år innan han gick bort väckte livsandarna på många plan. Sedan cyklade vi snett höger över bergen mot Provence. Den ”överfarten” slår mycket av det jag cyklat. Verdon canyon, byarna Apt, Roussillon, Gorde och Vaison la Romaine var några av höjdpunkterna. Därefter tog vi av norrut in i Tyskland med sikte på floden Mosel.

Var är ni?
Här och nu och hela tiden. Vi färdas mestadels norrut och mest varje dag. I helgen avnjöt vi Moseldalen i Tyskland och där firade vi även Norges nationaldag. Det var vi ganska ensamma om, just där. Idag tar vi det lugnt på ett mysigt värdshus, det spöregnar. Byn heter Dierdorf och ligger cirka fyra mil norr om Koblenz.

Hur långt orkar man cykla med packning på en dag ungefär?
Det är lite olika. Vi tar oss tid och ser oss omkring. Vi kanske orkar mer, men sex till tio mil om dagen har för vår del visat sig vara en god dos av det mesta.  

Hur går det till? Gör ni upp en plan dag för dag om vart ni ska åka, eller har ni en längre planering och framförhållning?
Vi har en grov skiss vad gäller färdväg. Den hade vi redan innan jul. Utifrån den finns alla möjligheter att improvisera utifrån gällande läge, humör, väder och uppdateringar på alla plan.

Har det hänt något intressant, spännande, oväntat, konstigt, härligt eller roligt sedan sist?
Att nyfiken och lugn sitta i en sadel och sakta glida igenom landskap och boningar med alla intryck och upplevelser som radas upp, ger svaret ja på din fråga. På haket i den italienska byn Castelveccio di Rocca Barbena som jag nämnde, plockade kocken fram tre LP-skivor av Björn Afzelius. Att sitta i bergen i Ligurien och lyssna på hans texter till en utsökt middag på lokala råvaror och ett par glas rött vin, det var i det närmaste surrealistiskt.

Texten till en av Björns låtar är förresten gjuten i brons på byns torg och de jag pratade med i byn visste väl vem han var. Gränser, tid och rum suddas ut i kanterna. Helt underbart, som alltid när det händer. Sedan har jag fått uppleva min första cykelslangsautomat.


Innerslangsautomat. Något för Stockholms stad att smälla upp vid Slussen? 

Har du fått någon aha-upplevelse i cykeltouringens värld? Något som du har lärt dig som du inte visste innan?
Min karriär i cykeltouringvärlden började i Rom den 17 april. Att trampa i Caesars, Napoleons och senare bråkstakars fotspår kräver närvaro, lust, list, bra kartor och rätt utrustning. Jag har skickat hem ett par gymnastikskor, det var lite överkurs att ta med både dem och sandaler, utöver cykeldojorna. Om jag tidigare använt sandaler från april till oktober i alla lägen och i många år, så gäller det även vid cykeltouring. Nu vet jag det.

Saknar du något hemifrån?
Ja, det gör jag, men så är det alltid att resa bort och det är en viktig del av upplevelserna.

Berätta vad som är allra bäst just nu.
Idag regnar det rejält men norska meteorologer har spått att det blir uppehåll och kanske lite sol i morgon. Det är bra. Landsbygden söder om Hannover är snyggare i sol, det är jag helt övertygad om.

Klicka här och här för att läsa Lasses tidigare rapporter. 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Göran Kropp och expeditionen vi aldrig glömmer

Det är 25 år sedan Sveriges saltaste äventyrare i modern tid genomförde sin allra mest...

Läs mer

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer
När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor. Det hävdade i alla fall...

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer