Rapport från Alexander Wetterhall

Rapport från Alexander Wetterhall


Tour of Britain, Tempo VM och Vista

Senast jag skrev var innan jag skulle åka över till det viktigaste racet för laget för året, Tour of Britain. För mig handlade det om att stötta laget och att försöka klämma till ett bra tempo på sista dagen som en bra uppladdning inför VM i Köpenhamn.

Sagt och gjort, jag gick in i det 8 dagar långa etapploppet med gott humör och bra ben. Det var riktigt bra lag på plats när Stor Britanniens största etapplopp skulle köras. Lag som Team Sky, HTC, Rabobank och Garmin-Cervélo hadeskakat ihop riktigt bra lag och skickat över till starten i Skottland. Det var ordentligt blåsigt i början av veckan och så illa att de ställde in andra etappen på grund av stormvindarna.

Mina höjdpunkter under veckan var min 6:e plats på det 8,8km långa tempot inne i centrala London och min långa utbrytning på femte etappen där vi var 13man som bröt oss loss efter 50km och som jag lyckades slita ner till 4man med 25km kvar. Men det höll inte hela vägen fram till mål utan klungan hämtade in mig med 15km kvar på den 200km långa etappen.

Andra bra prestationer i laget under veckan var Ian Wilkinsons andra plats på sjätte etappen och Iker Camaños sjunde plats i sammandraget, förutom all representation i utbrytningar under veckan.

Detta var allstå sista preppet för VM i Köpenhamn och det skulle verkligen bli antingen eller om jag skulle ha ben under onsdagen då VM Tempot skulle köras. Det var bara två heldagar emellan och jag hoppades på bra återhämtning inför den 46,5km långa tävlingen.

Men inget föll hundra på plats när det väl skulle presteras och även om grunddraget var helt ok (för att vara Alexander Wetterhall och inte utomjordingen Tony Martin som vann) men när jag väl skulle trycka på och öka så fanns det ingen mer växel, hur mycket jag än försökte så gick det bara inte fortare. Loppet som jag längtat efter sedan jag vann SM 2009 blev mer en stor pina och med mitt snitt på 47km/h bokfördes jag för en blygsam 37:e plats, något som jag hoppats betydligt mer på.

Det tog hårt men det var verkligen en häftig upplevelse att få vara på plats inne i centrala Köpenhamn med den publiken som var på där och de som satt hemma i TV soffan och hejade, tack för all support och nästa gång går det förhoppningsvis bättre!

Efter VM så åkte jag hem, tog några dagar helt av och försökte hitta tillbaka ut på cykeln igen och efter några pass så lättade det. Jag tränade med Matthias Wengelin som var nere i Skara och med allt MTB snack mellan raderna så blev jag motiverad till att köra sista tävlingen för året i Sverige, den klassiska tävlingen Vista Mountain.

Jag letade fram min gamla tävlingscykel som jag hade då jag började cykelgymnasiet 2002. Monterade mina Look landsvägspedaler, pumpade däcken och gaffeln och sen var det dags för tävling. Jag tränade några varv på banan innan start och det kändes minst sagt ovant, det var ju ändå över ett år sedan jag satt på en mtb senast och då var det Bockstensturen i Varberg.

Jag kom efter i starten men efter bara ett varv så hade jag tagit mig upp på 3:e platsen och jagade Tomas Kristoffersson och Matthias Wengelin. Jag kände hur jag tappade inne i skogen men väl på de få gruspartierna så tog jag in på Tomas som jag kunde se framför. Jag passerade Tomas på tredje varvet men Wengelin var det inget att göra något åt. Jag gick korsade mållinjen som 2:a, något förvånad över min positiva prestation. Riktigt rolig var det att göra något helt annat, något helt annat som jag höll på med på blodigaste allvar för 3år sedan.

Nu är det bara två tävlingar kvar för året, Paris-Bourges den 6:e Oktober och Chrono des Nations den 16:e. Säsongen som startade redan 17:e januari i Argentina är efter det över för denna gången.


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin hoppar av OS

Emilia Fahlin har valt att lämna återbud till att tävla i de olympiska spelen i...

Läs mer

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel...

Läs mer

Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Richard Larsén - Snabbast genom Sverige!

Att cykla genom hela Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, på under...

Läs mer
Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus, är cykelns form och funktion...

Läs mer
Min bästa helg: Patrik Alm

Tänk dig en cykelhelg som innehåller allt. Var är du? Vad gör du?

Läs mer