Poseur Sportif

Poseur Sportif


Jag gillar mest att titta på cyklar och människor som cyklar, men är man intresserad av vapen, nakna människor eller nakna människor med vapen så är utbudet av bilder ännu större. Tror jag.

Det är hur som helst stillbilderna på påklädda folk som rör sig tillsammans med cyklar som jag gillar mest. När en duktig fotograf lyckats fånga exakt den millisekund när en cyklist ger allt eller precis gått in i svängens apex, med blicken placerad långt fram, och man känner att man är med där på cykeln. Känner precis hur bakdäcket kämpar för att behålla greppet och hur jag accelererar ut ur kurvan strax efter det frusna ögonblicket. Jag drömmer mig bort till torra stigar i södra Spanien eller till en lång klättring i Alperna. Men ibland vaknar jag med ett ryck. Någon har bestämt sig för att posera med sin cykel och står med cykeln över ena axeln. Hur fan tänkte hen?

Att posera med cykel är en ädel konst. Jag har cyklat en hel del på bilder som publicerats i tidningar, inte bara i Sverige utan också utomlands. Ibland har jag också stått stilla med cykeln, även om jag helst undviker det. Att cykla och få det att se relativt bra ut anser jag mig kunna, oftast ser det ut som att det går lagom fort och jag verkar ha kontroll. Att stå stilla och dessutom klämma in en cykel i samma bildruta är svårare – det ser lätt väldigt konstlat ut. Även för mig som är en erfaren posör med flera hundra publicerade poser. Utöver mitt eget poserande har jag agerat bildredaktör och art director vid många fotograferingar och i det efterföljande sorteringsarbetet. Jag är ganska bestämd i frågan om vad en bra bild ska innehålla. Ändå hatar jag att bli plåtad stillastående om en cykel ska vara med i bild.

Jag brukar försöka att sitta på cykelns topprör med högerfoten på pedalen och hänga lite på styret och samtidigt se avslappnad ut. Målbilden är att verka vara så avslappnad man bara kan bli efter tre dygns yogameditation, tarmsköljning och högläsning med Kristina Lugn. Men det är ju omöjligt, därför ser det alltid lite för stelt ut när jag poserar på cykeln. Typ som om någon monterat bort sadeln. Ändå är det långt ifrån hur fel det ser ut när man lyfter en cykel på bild.

Ibland tar de professionella lagen porträtt på sina atleter i cykelkläder och med sponsorcykeln snett framför atleten. Att få med tävlingskläderna har en poäng då det är så vi kommer se cyklisterna. Att de står i givakt med en hand på sadeln är det egentligen inget fel på, men det är varken inspirerande eller särskilt avslappnat. Kristina Lugn och tarmsköljningen har inte varit i närheten av den lagfotograferingen. Gruppbilden är en annan historia, där byxornas färg kan göra bilden till en ofrivillig viral succé. Ett grundtips är att om du misstänker att byxorna avslöjar lite för mycket, så är det säkert så.

Värst av alla är som sagt porträttet där cyklisten lyfter cykeln, kanske på ena axeln eller varför inte på raka armar: ”titta vad lätt den är, eller vad stark jag är, och hej, det är en cykel med på bild”. Alla posörer får självklart stå exakt som de vill men ett tips för att inte förstöra bilden är att inte lyfta cykeln. Stå då hellre i givakt med en hand på sadeln, cykeln vinklad 45 grader i förhållande till linjen mellan objekt och kamera. Cykeln får gärna stjäla uppmärksamheten från cyklistens skrev. Jag behöver väl inte nämna att cykeln ska ha kedjan på stora klingan, höger vevarm framåt och absolut inte ha ventilhattar. Eller allra helst, åk på en långweekend med massor av yoga, meditation, högläsning och ta en lagom avslappnad porträttbild utan cykel när du kommer hem. 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer