På fredag öppnar Säfsen Bergscykelpark


Säfsen Resort i sydvästra Dalarna fortsätter sin satsning på mountainbike och downhill i den alpina anläggningen under sommarhalvåret. Tillsammans med världens främsta bandesigner, Tom ”Pro” Prochazka från Whistler Gravity Lodge i Kanada, ska Säfsen Bergscykelpark bli det ledande centrumet för mountainbike och cykling i mellersta Sverige.

– Att Tom kommer hit och hjälper oss att utveckla anläggningen känns stort och fantastiskt roligt. Hans nedfarter passar alla åkare och är lite som att åka berg-och-dal-bana, säger Pärra Hansson, sportchef på Säfsen Resort.
Tom Prochazka är bland annat designern bakom den välkända downhillanläggningen Whistler Mountain Bike Park. Idag åker han runt i världen och designar banor för den växande skara människor som upptäckt tjusningen med att cykla utför preparerade nedfarter, med utmanande hopp och velodromer.
 
– Hans banor är ett par klasser bättre än allting annat. Om någon vecka kommer han hit igen för att avsluta designarbetet för de nya lederna som beräknas stå klara någon gång i mitten av juli, berättar Pärra Hansson.
När Säfsen Bergscykelpark öppnar på fredag erbjuds cykling i sju nedfarter med olika svårighetsgrad. De flesta med maskingrävda hopp och velodromer. För den som inte har med sig egen utrusning finns allt att hyra på plats i Säfsen.
 
– Jag hoppas att väderprognoserna håller i sig så att vi får härlig cykling på torra och fina banor i helgen. Intresset för den här sporten har verkligen ökat den senaste tiden och vi ser satsningar på allt fler anläggningar runt om i landet. I Säfsen finns dessutom all tänkbar utrustning att hyra. Här finns cyklar från Trek, anpassade för olika åkare. Allt från enklare modeller till riktiga värstinghojar. Dessutom har vi cyklar för lite yngre åkare och självklart all nödvändig skyddsutrustning, säger Pärra Hansson.
 
För den som inte tidigare provat på downhill finns det möjlighet att utan kostnad ta del av Säfsens cykelskola som är inlagt i veckoprogrammet. Annars kan man boka in en egen instruktör ungefär som man bokar in en privatlektion med en skidlärare.
 
– Jag rekommenderar verkligen att boka in en lektion med någon av våra erfarna instruktörer. Det hjälper cyklisten att utveckla sin egen balans och hitta flytet i åkningen. Det gör att man får ut mer av själva cykelupplevelsen, säger Pärra Hansson.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer