På cykel genom Europas fattigaste länder för utsatta människors rättigheter

På cykel genom Europas fattigaste länder för utsatta människors rättigheter


Nu i september genomförs välgörenhetsevenemanget Cycle4Europe som arrangeras av Loza Foundation och företaget BEWiSynbra. Under 17 dagar ska deltagarna cykla hela eller delar av sträckans 250 mil genom några av Europas fattigaste länder för att uppmärksamma och samla in pengar till Loza Foundations hjälpprojekt i bland annat Nordmakedonien.

Jonas Colting, sexfaldig VM- och EM-medaljör i triathlon, författare, föreläsare och hälsocoach, kommer att cykla första etappen från starten i Skopje, Nordmakedonien, till Sarjevo i Bosnien – Hercegovina.

– Det här är en utmaning som har ett viktigt ändamål. Att hjälpa till med insamling till Loza Foundation, en organisation som arbetar för att hjälpa utsatta människor som lever under mänskligt ovärdiga förhållande i Europa, känns verkligen behjärtansvärt, säger Jonas Colting.

– Förberedelserna är omfattande, att reka vägarna och veta vilket skick de befinner sig i och var man kan fylla på vatten, för att nämna några. Dessutom cyklar vi i början av september och jag kan tänka mig att det kommer vara sommarvarmt fortfarande, fortsätter Jonas

Genom medverkan i Cycle4Europe hoppas Jonas Colting att många fler ska få upp ögonen för Loza Foundations hjälpprojekt för Europas mest utsatta, och att både företag och privatpersoner ska engagera sig genom att bidra till insamlingen vilket är avgörande för organisationens arbete.

– Det här är mitt sätt att hjälpa till. Dessutom ska det bli otroligt intressant och spännande att få uppleva de här delarna av Europa. Jag vet av erfarenhet att man kommer otroligt nära ett land och de som bor där från cykelsadeln, säger han.

Men Jonas kommer inte cykla själv, utan Bicyclings chefredaktör Daniel Breece är tillsammans med Peter Algebäck med på första etappen mellan Skopje och Sarajevo. 

– För mig handlar det väl delvis om att få använda de här benen som man har tränat upp så hårt under året till att får göra något gott, bortom att stimulera egot på häftiga tävlingar och destinationer. Att de kanske kan bidra till att sätta ljus på den utsatta situation många människor i vår värld, och i synnerhet i vår närhet här i Europa, lever under, säger Daniel Breece. 

Avfärd från Skopje sker nu på torsdag den 5 september och ni kan följa resan i våra och Daniels sociala medier.

@bicyclingswe

@danielbreece Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer