Nytt samarbete kring nationell standard för MTB-leder

Nytt samarbete kring nationell standard för MTB-leder


Visit Dalarna och Destination Funäsfjällen bjuder nu in landets cykelledsaktörer till ett samarbete kring en nationell graderings- och skyltstandard. Målet är att förenkla för gäster och ledaktörer genom att skapa hållbara och kvalitativa MTB-leder. Tanken är att initiativet ska gynna Sverige som cykelledsdestination och vare ett steg i att göra Sverige till ett av världens ledande naturturismländer.

Den gemensamma satsningen initierades i samband med Cykelmässan i Göteborg, 15–17 mars 2019. Detta under ett möte som samlade den så kallade LOK-gruppen, som består av privata och offentliga cykelledsaktörer från hela Sverige, vars syfte är att verka för att utveckla turistiska cykelleder för mountainbike och leisure-cykling.

Nu tas nästa steg i samarbetet, då flera starka cykelledsaktörer kommer att samlas för att ta saken vidare, däribland destinationerna Bergslagen, Värmland, Järvsö och Skåne. Initiativet kan leda till ett nationellt arbetssätt och gemensamma riktlinjer kring spår- och ledutveckling, med avstamp i gradering och skyltning. Det kan samtidigt skapa förutsättningar för nationell och lokal utveckling. 

– Det första steget består i att med hjälp av öppenhet och erfarenhetsutbyte plocka det bästa ur det material som olika ledaktörer sitter på idag. På så sätt kan vi skapa ett erfarenhetsbaserat graderings- och skyltsystem som fler kan använda sig av och som förenklar för gästen, säger Linnea Johansson, ansvarig projektledare för cykelnätverket Biking Dalarna.

Bakgrunden till initiativet är att cykling i fler olika discipliner utvecklas starkt i hela världen. Idag saknas en nationell standard för mountainbike, då varje aktör i dagsläget sätter sin egen. Detta skapar otydlighet för gästen och försvårar utvecklingsarbetet för ledaktören.

– Vi behöver generellt förenkla för gästen. Inom ramen för detta initiativet tror vi fullt ut på att om vi tillsammans kan lyfta Sverige som spår- och leddestination, så kommer enskilda destinationer och aktörer också att lyftas. Därför är det viktigt att samarbeta nationellt, säger Petter Eurenius, projektledare för spår- och ledprojektet Affärsdrivande Multiarena i Funäsfjällen


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lidingöloppet MTB lägger ner

Med sorg tog vi idag emot beskedet att Lidingöloppet MTB efter åtta år som ett...

Läs mer

Bold fortsätter satsa på integration

Bold är numera en underavdelning hos Scott, och vi såg deras teknik på nya Scott...

Läs mer

Emil Johansson - om vägen som lett honom till toppen

Upp, upp och uppåt. Starten på Emil Johanssons karriär pekade lika brant uppåt som inrunet...

Läs mer

Scott Spark - en ny generation

Integrerad bakdämpare, längre slaglängd, ny geometri och flera andra uppdateringar. När Scott nu släpper den...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så behåller du cykelglöden i höst

Svenska cyklisters relation till hösten är som en långdistansrelation. Avståndet är ett kännbart problem där...

Läs mer
SCOR ett helt nytt märke mountainbikes från BMC

För inte allt för längesen så hade BMC en långslagig cykel i sin lineup som hette Trailfox, men deras segment...

Läs mer
Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var den stora överraskningen som tog...

Läs mer