Nya Otocon från POC – välventilerad fullface

Nya Otocon från POC – välventilerad fullface


När POC skulle designa denna helt nya hjälm hade man med sig några ledord som säger en del om vad de ville skapa: säkerhet, vikt, ventilation och justerbarhet. Allt hittar man i nya endurohjälmen Otocon, plus lite till.

En tung fullfacehjälm gör sitt för säkerheten. Men kör man enduro av det snabbare slaget kan tyngden lätt bli till en nackdel då den går ut över åkkänslan. (dessutom är ju fullface ett krav på tävling) Nya Otocon väger därför in på blott 680 gram i storlek medium. Den kommer även i en version som fått namnet Otocon race mips, där man hittar Mips Integra, ett nytt system för rotationsskydd som vi först såg i POC Kortal race som släpptes 2021.

Här är lite av det man kan hitta i denna nya lätta endurohjälm.

Race Lock 
För att få en fullface hjälm att sitta bra har man ofta fått laborera med lite olika kuddar inne i hjälmen, men Otocon får samma system med en justerings ratt som man hittar på en lite mer ”vanliga” hjälmar. Inspiration kommer från POCs skidhjälmar. Då den sitter uppe på hjälmen har man inget som kan skava i nacken.

Annat spänne 
Remmarnas placering påminner mer om dem hos en vanlig stighjälm, vilket ger fler justeringsmöjligheter. Dessa gör att hjälmen funkar utan kindkuddarna (årets nyord?) som alltså går att plocka bort.

Digitaliserad
Otocon har inbyggd Recco reflektor och ett NFC Medical ID chip från twICEme®. Så andra cyklister, sjukvårdspersonal kan komma åt viktigt info i händelse av en krasch.

Det där lilla gallret längs fram, det kan man ta bort, även i farten = ännu bättre ventilation

Olika material
Skalet är i slagtåligt polycarbonat, under det hittar man i den övre delen klassiskt EPS medans man i den nedre båden hittar EPP, som tål mer stryk. Delarna sitter ihop med och är armerade med Aramid.

Vi har fått ett ex av Otocon på test, så vi återkommer med ett längre test framöver.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nya integrerade Scott Genius är här!

I 20 år har Genius varit en av hörnstenarna på stigscenen och har för varje...

Läs mer

Canyon släpper nästa stora grej (?) inom cykling – styrdämparen K.I.S

K.I.S (Keep it stable) är en ny teknik för styrstabilisering som kort och gott ska...

Läs mer

Femte generationen av Canyons Ultimate är här

Ultimate är en av de mer klassiska landsvägshojarna som finns. Första versionen lanserades 2004 och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Test: Favero Assioma Duo Shi

I Bicycling #4 guidar vi er till hur man ska tänka när man tränar med...

Läs mer
Nya Garmin Edge 1040 Solar- cykeldatorn som laddar i solen

Garmin senaste versionen av flaggskeppsdatorn Edge 1040 Solar blir bestyckad med solceller och laddar via Power Glass™. I teorin får...

Läs mer