Ny vinnare i film- och fototävlingen

Ny vinnare i film- och fototävlingen


Redaktionens motivering
Vad är egentligen en ”riktig cyklist”? Svår fråga. Stor fråga. Och onödig fråga. Men om du frågar en riktig cyklist vad en riktig cyklist är kommer ”ergometercykel” garanterat att nämnas som en av beståndsdelarna. Och då syftandes till att man som riktig cyklist måste lära sig att uppskatta allt det jävliga som klassisk ergometercykling innebär. Ensamt, svettigt, hänsynslöst, monotont – och effektivt.

Många menar att de cyklister som får en heroinliknande relation till sin ergometercykel kommer att lyckas med sitt cyklande. Det går inte att beskriva tydligare än Daniel Andersson gör med sin film Narcissus Training Program. Och med tanke på den nalkande årstiden gör det extra ont att se svetten lacka i den ångestfyllda och vackra filmatiseringen av en riktig cyklists mörka vardag. 

Narcissus Training Program (sneak view) from Daniel Andersson on Vimeo.


Stort grattis till din nya GoPro, Daniel!

Vem är du?
– Jag har sedan min examen från Konstfack 2009 arbetat som konstnär, och mer och mer har min passion för cykling tagit över, och nu inkluderar nästan all min konst cykelkulturen på något vis. Cykelintresset har ju ofta den påverkan, att det tenderar att ta över. På gott och ont. 

Jag har i min konst alltid arbetat med mina passioner och intressen –  förr var det mest motorkultur, nu är det cykling. Vad som är gemensamt är att jag i många av mina verk undersöker mansrollen, det sexuella och de estetiska ideal som finns inneboende i så väl motorkultur som cykelkultur. Men i cykelkulturen finns ytterligare en spännande dimension; glorifierande av lidandet. Viljan att plåga sig själv finns med som en självklar del i att cykla. 
Det hela resulterade i en videoinstallation med en DVD med olika testcykelprogram; 4×4, tabata, 3×15 med flera. Installationen består även av afficher, en stor skyltdocka, 200 DVD-fodral och en dramatiserad video där man får följa mig genom ett träningspass och de olika stadierna av jävlighet. Verket heter Narcissus Training Program.

Ditt bästa tips till amatörfilmaren?
– Våga jobba intuitivt. Jag jobbar själv väldigt fritt och oplanerat med minimal förberedelse. Jag sätter upp en intressant scen eller situation, filmar och utgår sedan ifrån det materialet som när jag klipper ihop verket i ett videoredigeringsprogram.

Och som cyklist – vem är du då?
– Jag cyklar mest landsväg och har sedan några år tillbaka tävlat i seniorklass och Herre C i Danmark, med CK Ringen i Malmö, där jag nu bor och arbetar.  
Skåne är fantastiskt att cykla i, vi har inte bara flera månader och längre cykelsäsong per år än övriga Sverige, vi har också ett otroligt rikt vägnät. Alla småvägar är asfalterade tack vare de milda vintrarna. 
Just nu och några veckor framåt är det som att cykla runt i ett gult böljande rapshav. Tyvärr är det en bit till närmsta berg, där jag trivs allra bäst.

Delta i vår fototävling nu!


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Årets första nummer!

Här har ni en tjuvtitt på årets första nummer av Bicycling!

Läs mer

Bicycling #8 - En Encyklopedi

Årets sista nummer av Bicycling är här, och det är inget mindre än en superspecial....

Läs mer

Bicycling #7 - Ute nu!

Ett rykande färskt nummer av Bicycling har landat i butikshyllorna. Fullproppat med en sällan skådad...

Läs mer

Allt om Tour de France i Bicycling #5

I Bicycling nr 5 som nu ligger ute i hyllorna hittar ni en stor guide...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bicycling nummer 3!

Nu hittar ni vårens första nummer av Bicycling ute i hyllorna och här har ni...

Läs mer
Gå med i Springtime Sports Club gratis!

Vi på Bicycling– tillsammans med systertidningen Runners World och träningsresearrangören Springtime – lanserar nu Springtime Sports Club.

Läs mer
Årets första Bicycling är här!

I Bicycling numer ett tar vi med er på en cykeltur i Nordkorea, hjälper dig hitta din sweetspot i träningen...

Läs mer