Nordic Eco – Vallentuna kör Finlands äldsta tävling


Pressmeddelande
Som ett led i förberedelserna inför Svenska Mästerskapen kommer Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team att skicka ett representationslag till Finlands äldsta och mest klassiska cykeltävling – Borgåloppet (Poorvon ajot).

Borgå är Finlands näst äldsta stad och grundades under medeltiden. Borgå som är belägen cirka 50 kilometer öster om Helsingfors är mest känt som en kulturstad men är också motionärernas och naturvännernas stad. Stora turistmål i Borgå är ”Gamla staden” och dess domkyrka samt nationalskalden Runebergs hem som är öppet för allmänheten.
En av stadens mest kända idrottsföreningar är Borgå Akilles som grundades 1902. Föreningen har ett flertal sektioner och 1911 tog Akilles upp cykel på sitt program. Akilles har i sin historia haft ett flertal cyklister som representerat Finland i VM och OS och är en av Finlands mest framgångsrika cykelklubbar genom historien. Borgåloppet arrangerade Akilles första gången 1926 och 2010 anordnas den 83:e upplagan av Borgåloppet, Finlands äldsta cykeltävling.
Tävlingshelgen genomförs den 12-13 juni med ett inledande GP-lopp i centrala Borgå under lördagskvällen då en 1,2 kilometer lång bana skall avverkas 40 gånger, totalt 48 kilometer. På söndagen arrangeras det traditionella Borgåloppet över 161 kmilometer Tävlingen samlar de bästa inhemska cyklisterna, kontinentallag samt även utländska ProTour-cyklister. 2009 segrade Borgåfödde Kjell Carlström.
Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team skickar ett starkt lag till Borgåloppet med cyklisterna Linus Dahlberg, Johannes Dunberg, Alexander Gingsjö, Jonathan Havnevik-Giske, Nils Penton och Patrik Morén. Ledare till Borgåloppet blir Anders Grönqvist samt Robin Niller.
Senaste tävlingsperioden har varit lyckad för Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team som vunnit sina fyra senaste starter. Totalt har teamet hittills tagit sex segrar på de nationella tävlingarna under 2010. Segern i Kalas Cup i Falköping följt av segrarna i samtliga tre deltävlingar under Stockholmsdagarna har skapat en mycket bra stämning i hela truppen.
Sportchefen Leif Karlsson kommenterar Borgåloppet:
– Vi har fått möjligheten att delta i Borgåloppet genom vår teamleader Anders Grönqvist. Vi ser Borgåloppet som en väldigt bra möjlighet att ytterligare förbättra våra förberedelser till Svenska Mästerskapen. Lagets utvecklingskurva följer vår plan, vilket den senaste tiden resulterat i ett flertal framgångar. Vi åker till Finland för att vinna.
Efter tävlingarna i Borgå kommer Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team att dels arrangera propagandatävlingen Hard Rock Cafe Grand Prix den 16 juni samt delta i Eurosport Vättern GP den 17 juni innan den slutliga förberedelsefasen till Svenska Mästerskapen inleds.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vårgårda ställer in World Tour, igen

Nej i år blir det inga segergester i Vårgårda, för nu ställer man in World...

Läs mer

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer
Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer