Niclas Sjögren: Coppi och Merckx duger

Niclas Sjögren: Coppi och Merckx duger


Jag erkänner: jag irriterar mig på folk som är snåla och ogina mot sig själva. Det är givetvis inte min sak att döma. Men kom igen. Livet är ju så sjukt kort – varför inte unna sig lite guldkant på tillvaron. Varför inte försöka njuta av jämmerdalen? Varför inte försöka leva lite? William Wallace (skotsk medeltida frihetskrigare) hade nog funderat en del på det här.

Utan att ens vara träningsintresserad eller cyklist myntade han uttrycket: ”Alla dör, men inte alla lever”. Känn på den ett tag.

Visst ligger det en del visdom i det citatet. Visst kommer paniken krypande när man smakar på dessa ord. Vilken ekvation du än använder så kvarstår faktum att vi snart ska dö. En del väldigt snart. Andra lite mindre snart.

Flera av mina tränande kompisar lever i misär. Tar man ett glas vin till maten är det typ milleniefest och då ska man fasta och äta snö i ett halvår efteråt med dubbla intervallpass som straff före varje frukost (bestående av ljummet hö).

Och om man vunnit en miljard på hästar kan man möjligtvis lyxa till det med en lättöl blandat med nåt jordgubbssmakande kosttillskott. Gärna är man också lite missunsam mot sig själv även när det gäller maten när man fastat färdigt. Inget frosseri. Inget som inte kan motiveras i riktning mot kroppens ökade prestanda. Riktlinjerna från de senaste dietiströnen skall utan undantag följas strikt.

Sova rätt, träna rätt, skita rätt, tänka rätt. Allt för att optimera. Allt för att bli lite bättre, lite snabbare. Allt för att kapa två minuter på Cykelvasan, Vätterrundan och IM Kalmar.

Dessa stackars människor siktar alltså på att härma det urtrista livet i proffsklungan fast de inte är och aldrig kommer att bli proffs, annat än att de som har egen firma möjligtvis kan mygla undan ett däck som kontorsmaterial i bokföringen.

Men inte fasen njuter dessa människor. Inte fasen är de lyckliga. Ganska länge inskränkte sig den vetenskapliga aspekten till träning till att omfatta att träna mycket.

En av de största cyklisterna genom tiderna, Fausto Coppi menade på 1940-talet att det räckte med: ”Pedalare! Pedalare! Pedalare!” Och möjligtvis hans specialcocktail som bestod av koffein, cola och amfetamin.

Hans värsta rival Gino Bartali njöt på sitt sätt med upp till 30 koppar espresso per dag. På 1970-talet uttryckte världens främste genom tiderna Eddy Merckx hur man skulle lyckas som cyklist: ”Ride lots”. Även han med rejäla måltider och goda viner som uppladdning inför loppen.

Jacques Anquetil drack gärna champagne och starksprit till långt in på morgonen, sov två timmar och åt sedan chokladcroissanter till frukost för att sedan kliva ut och vinna exempelvis Ronde d’Auvergne som han gjorde i augusti 1963. Enligt uppgift med en andedräkt så alkoholdränkt att den uppfattades som brandfarlig.

Dessa herrar brydde sig inte så mycket om trista intervaller, VO2-max och strikta dieter. Dessa herrar åt gott och mycket. Dessa herrar drack givetvis vin till maten. Visst, de skulle med denna livsstil knappast kunnat hävda sig i dagens proffsklunga.

Men det är inte poängen med denna krönika. Poängen är att det duger alldeles utmärkt om jag når upp till Coppis, Merckx, Bartalis eller Anquetils nivå. 


Antal kommentarer: 5

Leonid Kuzmin

”Visst, de skulle med denna livsstil knappast kunnat hävda sig i dagens proffsklunga” – Hur vet du detta?
T.ex., både Maurilio De Zolt och Marco Albarello hade liknande livsstil, men de slog Norsk landslaget i Lillehammer 1994.


Torbjörn Johansson

Visa ord Niclas, hoja som Eddy Merckx duger 😊 👍.


Lino

Är det inte bara så att du är som många andra, mer eller mindre alkoholiserad och du blir provocerad av folk som inte dricker? Tråkigt att du tror att man måste dricka alkohol och äta skräpmat för att vara lycklig.


Patrik Jagstedt

Du har en poäng.
Älskar annonsen som hamnade bredvid artikeln här på webben för mig; ”Kostrådgivning för dig som vill prestera ditt yttersta på träning och tävling!”


Bo Olof Wiberg

Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerade mig/BosseLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer