Nästan alla borde få leva

Nästan alla borde få leva


Jag kan redogöra för en hel massa logiska argument som stöder mitt motstånd mot dödsstraffet. Feldömda. Oskyldigt dömda. Fattigdom, elände och dåliga liv. Svår uppväxt. Droger. Sinnesjukdom. Den fullkomligt fundamentala, självklara betraktelsen att människoliv till varje pris måste helighållas. Den okränkbara rätten att få leva. Inga konstigheter. Jag är verkligen all in. Jag är så övertygad om livets värde att jag till och med är en smula tveksam till dödshjälp. Jag kan faktiskt, och håll i er nu, känna en viss empati även för ofödda människor, eller foster som de också kallas, och deras rätt att leva.

Det är minst lika tydligt med tortyr. Det går inte att rättfärdiga ens ur det mest totalitära fascistiska perspektivet.

Hur som helst känns det som om det börjar skava någonstans här. Eller hur? Det måste få finnas ett undantag. Ett enda fullkomligt rimligt undantag för denna orubbliga övertygelse om att det alltid, alltid, alltid är fel att taga någon av daga. Det finns givetvis abnormiteter som det av humanistiska skäl måste göras undantag för, som gör att vi någon enstaka gång måste dräpa någon för kollektivets bästa. Nej, jag pratar inte om dödsstraff för krigsförbrytare, pedofiler eller våldtäktsmän. Livet är heligt även för dessa och de bör givetvis ha rätt till sin existens, även om deras brott är de näst värsta man kan tänka sig. Vem är jag att döma? Vad vet jag om dessa stackares eländiga bakgrund? Det yttersta straffet måste självklart vigas åt de allra, allra ondaste, de mest djävulska av alla upprättgående däggdjur.

Jag pratar givetvis om jordens avskum. Om det slöddrigaste slöddret. Om mänsklighetens allra lägst stående, vidrigaste naziBokoHaramIslamiskastaten, helvetes taliban, djävulsdyrkande kristna högern, Nordiska rikspartiet, low lifes, vidriga kvinnomisshandlande bidragsmissbrukande med mera skitstövlar.

Ja, exakt. Cykeltjuvar alltså. Dessa har helt enkelt inget existensberättigande. Det skulle rent moraliskt gå att lagstifta och få till ett undantag i en annars humanistisk juridik just här. För cykeltjuvar behövs inte. Man gör inte så. Världen skulle bli så mycket mer uthärdlig om vi raderade ut dessa parasiter. Evolutionen gjorde ett misstag när man lät cykeltjuvar reproducera sig. Denna ohyra måste bort. Inga förmildrande omständigheter. Inga kryphål i lagen. Inga smarta advokater som lyckas slingra sig med sinnenas eventuellt inte helt fulla bruk. Psykisk störning vid stöldtillfället. Förvirring. Berusning. Religiös övertygelse. Kulturkrock. Nej. Käften bara. ”Här är min cykel. Och där är din. Jag cyklar på min, du på din.” Alla kan förstå det resonemanget. Gränsen är knivskarp och ska inte kunna relativiseras. Snor du min eller någon annans cykel, ja, då har du förverkat ditt existensberättigande och måste för mänsklighetens bästa avlivas och skickas till återvinning på någon närbelägen kompost. Sorry, men så är spelreglerna, så är samhällskontraktet. Live with it.

Detta skulle alla kunna lära sig relativt snabbt. Låt oss säga att det tar ungefär en generation av uppfostran. Man börjar redan i förskolan och pratar om det där med att ”det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål”. Alltså att man inte ska stjäla ens något litet, eftersom det då kan sluta med att man snor en svindyr silverskål. Och så lägger vi till ”även om hämnden inte är ljuv, så måste vi ta livet av alla som är cykeltjuv”. ”Du som tar min tvåhjuling, bered dig på en avlivning, din fuling”. Eller ”Snor du min hoj, så blir det inte jätteskoj”. Eller ”Cyklarna hos mig är bara mina, förstår du inte det kanske du måste försvi(n)na”. Eller ”Den här cykeln får bara jag trampa, stjäl du den måste vi livet ur dig stampa” eller ”Om du på min stålspringare rullar, kan det sluta med att vi på dig kastar bullar”. Är jag tillräckligt tydlig? Bra. Då säger vi så. Sno inte min eller någon annans cykel.


Niclas Sjögren är redaktionens mest paraboliska skribent. Behöver vi förtydliga att han blivit av med flera speciella cyklar under åren? Bland annat en signerad Gary Fisher Grateful Dead-edition.

OBS! För att undvika alla former av missförstånd och tydligt formulera det för dem som tvekar är detta alltså en ironisk/satirisk/sarkastisk krönika och varken vi eller krönikören önskar självklart någon av livet.   


Antal kommentarer: 2

Jocke

Det var bra ända fram till disclaimern i slutet.


Anna Erickson

Jag heter Anna Erickson från Stockholm – Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist – Stava för att få tillbaka ditt ex
återställa ryggförlust kärleksförhållande
förena bruten
magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
sluta skilsmässa
Älskar stava för att undvika att fuska par
Älskar stava för att stoppa uppdelningen
(dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer