Näringslära för nybörjare

Näringslära för nybörjare


All träning innebär att musk­lerna bryts ner. Det låter som något negativt men är helt na­ turligt och nödvändigt för attmusklerna ska kunna växa och bli starkare efter varje träningspass. Men för att bli starkare och kunna prestera på topp be­ hövs bränsle i rätt mängd och av bra kvali­tet.Därför är kosten extra viktig när man tränar. Även om du bara motionscyklar till jobbet kan du få ut så mycket mer av din trä­ning om du tänker på vad du stoppar i dig. Det är egentligen inga konstigheter. Bra, vanlig mat vid rätt tidpunkter gör kroppen glad och pigg.

Till att börja med så finns det tre så kal­lade näringsämnen i maten som man bör ha lite koll på; kolhydrater, fett och protein. Kroppen behöver alla tre för att fungera på ett bra sätt.
Kolhydrater har du säkert hört talas om. Ris, pasta, bröd och potatis är exempel på livsmedel som innehåller mycket kolhy­drater. När man tränar använder kroppen bland annat kolhydrater som ”bränsle”. Den som tränar har därför större behov av kolhydrater än den som aldrig rör på sig. Kolhydraterna behövs för att ge muskler­na energi och för att bränna fett. Och inte minst för att ge hjärnan energi, hjärnan kan inte fungera utan kolhydrater. Hur mycket kolhydrater du behöver beror helt på hur mycket energi du gör av med ­ det vill säga hur mycket du rör på dig.

Fett med protein
Protein associerar de flesta med att bygga stora muskler. Men även cyklister, som sällan är jättemuskulösa, behöver protein. Protein finns i många olika livsmedel, till exempel kött, fisk, ägg, mjölk, bönor och linser. Proteinet har många funktioner i kroppen, bland annat att bygga och repa­rera muskler, senor och bindväv och att hålla kroppens vätskebalans. För de flesta som äter vanlig mat med hyfsad variation är det inte något problem att tillgodose kroppens behov av protein. Eftersom pro­teinet finns i så många olika livsmedel får du nästan alltid med några bra proteinkäl­lor vid varje måltid utan att fundera något närmare över det.

Diskussionen om fett är hälsosamt eller skadligt för kroppen har pågått länge och är inte avslutad ännu. Vissa förespråkar mycket fett i kosten och andra nästan inget
alls. Sanningen ligger med all säkerhet nå­gonstans mittemellan. Fett är nödvändigt för kroppen och har många olika viktiga funktioner, till exempel att isolera inre or­gan och nerver, ta upp fettlösliga vitaminer och bilda hormoner. Ät fett i lagom mängd så mår du bra och håller vikten. Fett inne­ håller lite drygt dubbelt så mycket energi per gram som protein och kolhydrater. Så den som behöver tänka på vikten ska inte äta överdrivet stora mängder fett. Tänk på att merparten av fettintaget bör komma från växtriket, till exempel nötter, avocado, olivolja eller solrosolja. Begränsa mängden fett som kommer från mejeriprodukter och kött, som till exempel korv, fet mjölk och ost.

Nu har vi gått igenom grunden. Kolhy­drater, fett och protein behövs för att hålla kroppen stark och pigg, det är dessa tre nä­ringsämnen som ger kroppen energi (om man inte räknar in alkohol). Men utöver energi behöver kroppen en mängd vitami­ner och mineraler. Dessa ämnen är super­viktiga för att kroppen ska kunna fungera bra, speciellt om man tränar. Det lättaste och bästa sättet att få i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler är att stoppa i sig mycket frukt och grönsaker. De är fullprop­pade med nyttigheter. Äter du blandade frukter och grönsaker kan du vara säker på att få i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Sikta på ett halvt kilo grönt om dagen så täcker du dagsbe­hovet av vitaminer.

Mer eller mindre?
Mängden mat du behöver är mycket indivi­duell och beror bland annat på hur mycket du tränar, hur mycket du rör dig i övrigt samt ditt kön, ålder och arv. Du behöver alltså både kolhydrater (pasta, ris, potatis, bröd), protein (kött, fisk, ägg, bönor) och fett (nötter, avocado, olja) i lagom mängd anpassat efter aktivitet med mera.

Ett enkelt och bra sätt att hålla koll på portionerna är att äta enligt tallriksmodel­len. Det kanske låter lite väl mycket som Socialstyrelsens nya slogan, men faktum är att det är ett bra och enkelt verktyg för att få i sig alla näringsämnen i lagom mängd. Grunden är att dela upp tallriken i tre delar. En lite mindre del som du fyller med prote­ inrika livsmedel som kött, fisk, ägg, bönor eller linser. Resten av tallriken delar man i två delar. Den ena delen rymmer grönsa­ker och rotfrukter, till exempel sallad, kål, morot, tomat, majs. Den andra delen fyl­ler man med kolhydratrika livsmedel som pasta, ris eller potatis. Det gäller förstås att välja en tallrik av normal storlek för att metoden skall fungera.

Tränar du väldigt mycket och behöver mer energi ökar du på delen med potatis, pasta eller ris litegrann eftersom denna del ger mer energi, och minskar lika mycket på delen med grönsaker och rotfrukter. Prote­indelen kan du låta vara lika stor.

Gör som Skalman
Om alla tre energigrupperna är med på tall­ riken samt mycket frukt och grönsaker för vitaminernas skull enligt tallriksmodellen så blir det lagom mycket energi. Där har du en riktigt bra grund för en kost som ger din kropp de bästa förutsättningarna att hålla sig frisk och bli starkare. Men det finns en sak till att tänka på – tidpunkten för ditt matintag.

<iframe src=”http://player.vimeo.com/video/20198465″ width=”400″ height=”225″ frameborder=”0″></iframe><p><a href=”http://vimeo.com/20198465″>The World Is Obsessed With Facebook</a> from <a href=”http://vimeo.com/alextrimpe”>Alex Trimpe</a> on <a href=”http://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>

Att äta som Skalman, efter klockan, är faktiskt ingen dum idé. Kroppen ställer då in sig på att få mat vid vissa tidpunkter och har lättare att ta upp och förbränna näringen.
Allra bäst mår man av att få en jämn till­ försel av mat under dagen. Det optimala är därför att äta tre riktiga mål mat ­ frukost, lunch och middag. Däremellan lägger man in ett par mellanmål i form av frukt, en smörgås eller en smoothie. Det är lagom att äta var tredje­fjärde timme för att inte sjunka för lågt i energinivå.

Innan du tränar är det också bra att äta ett mellanmål en till två timmar före passet, för att fylla på musklernas energi­ förråd. Tränar du med ”tomma muskler” bryter du ner kroppen och får inte samma effekt av träningen. Direkt efter träningen är musklerna tömda på energi. Fyller du då på lagren snabbt (helst inom 60-­90 mi­nuter efter träningen) så går energin rakt ut i musklerna, kroppen återhämtar sig snabbare och är snart redo för ett nytt trä­ningspass. Exempel på bra mellanmål efter träningen är ett glas mjölk o
ch en smörgås eller en banan.

Sammanfattningsvis så behövs det inga konstiga kosttillskott eller specialkoster för att orka träna effektivt och bli starkare som cyklist. En väl sammansatt kost med lagom mycket mat, jämnt fördelat över dagen kommer man riktigt, riktigt långt på.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så håller du hela vägen i mål

Så håller du hela vägen i mål


Vi har nog alla upplevt den någon gång. Den där rundan som känns så himla bra i början, men som går allt segare och segare när du börjar närma dig halvtid. Kanske tvivlar du på varför du ens gav dig ut och på din framtid som cyklist, och funderar på om det är dags att byta ut cykeln mot modellplansbyggande, biljard eller något ännu mer stillsamt. Men att din kropp ger upp är bara ett svar på vad du gjorde innan eller i början av passet.

Här är tipsen som håller dig fräsch från start hela vägen in i mål.

1: Spara dina krafter till andra halvan
Att gå ut för hårt i början, när du är stark och snabb, kan få dig att krokna totalt och göra sista biten i mål eller hem både långsam och plågsam. Går du på alla cylindrar redan från start så bränner du helt enkelt för mycket för tidigt, bokstavligt alltså. Du sätter helt enkelt fyr på glykogendepåerna du har lagrat i musklerna och dessa är inte ultimata vid längre påfrestningar. De återhämtar sig långsamt och kommer inte finnas där hela vägen, i synnerhet inte mot slutet. Så skynda långsamt.  

2: Öva på att hålla tempot hela vägen
Långa lopp (för de flesta av oss är det landsvägslopp på över 100 kilometer eller mtb-lopp på runt 60 kilometer) handlar om uthållighet. Ett idealt tempo för många är när du kan hålla 70 procent av din maxpuls hela vägen. Så det hjälper att använda en pulsmätare. Då kan du få koll på din aeroba pulszon (zonen där du inte producerar mjölksyra) och kan lugna ner dig de dagar du ser att pulsen den rusar i väg eller blir för hög, för tidigt. Men även utan pulsmätare är det enkelt att hålla koll på när du kör för hårt, det märks kanske främst på din andning som då blir så ansträngd att du inte kan prata i sammanhängande meningar. Med tiden kommer du lära dig hitta rätt och veta hur mycket du kan bränna under ett längre lopp utan att vägga innan slutet. Men rent generellt så är nyckeln att hålla koll på pulsen, främst under första halvan av din runda, oavsett hur stark du känner dig.    

 3: Börja knapra redan efter den första timmen
Ska du ut på en riktig långrunda kan det kanske bli en hel dag i sadeln. För att inte bli matt av energibrist, få magkaos för att du vräker i dig för mycket på en och samma gång eller, i värsta fall, vägga – börja tugga på de där energikakorna under den första timmen. Rör det sig om maratonloppdistanser på mtb kan det vara ännu bättre att börja redan efter 20 minuter. Målet är inte att ersätta allt du bränner, det är inte heller en enkel sak att göra ens, men sikta på att få i dig några hundra kalorier i timmen. 

4: Snylta, lite eller ganska mycket
Är du ute med ett gäng cyklister, spara på krafterna genom att ligga på rulle. När det är din tur att dra – visst ska även du bidra – gör det inte längre än vad du klarar. Bränner du ut dig blir det ingen rolig runda i längden. Beroende på gruppens storlek kan du spara på mellan 20–60 procent av din energi när du ligger på rulle. 

5: Gör som F1-förarna, minimera tiden för pitstops
Har du någonsin känt dig segare efter pausen än innan? För långa kiss- och matpauser är som att servera bly till benen på en silverbricka, blodet ansamlar sig och du blir kall – ingen bra grej. Under långa rundor är det därför bättre att hålla i gång benen så mycket det går.  

6: Töm en flaska i timmen
Vätska är kraft, typ. Får du vätskebrist så blir ditt blod tjockare och allt kommer bli tuffare. Precis som med bränsle är det lätt att vänta för länge, tills du närmar dig en punkt då du kanske måste överdriva intaget. Ta små klunkar en gång i kvarten och sikta på att tömma en flaska i timmen, mer om det är riktigt varmt. Det kan även hjälpa att dricka ordentligt strax innan turen. För vissa funkar det riktigt bra att dricka en flaska med vatten eller lågsockrig sportdryck en kvart innan passet. Men lär känna din kropp, för mycket vatten är inte heller bra.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ät och drick – så du klarar Vätternrundan

Ät och drick – så du klarar Vätternrundan


Ryggfickan på cykeltröjan är en bra plats att förvara godbitar och cykelenergi. En del väljer att ha någon typ av ramväska på cykeln, och även denna utgör en ypperlig gömma för ditt ätbara bagage som ska resa med dig mot målet.

Ta med någonting som är enkelt att fiska upp i farten. Under ett längre lopp kan det vara bra för både magen och prestationen att ha någonting mer att arbeta med än endast gel. Packa därför gärna med en banan, någon energikaka och lite torkad frukt.

Under loppet – drick innan du är törstig och ät innan du är hungrig. Precis som en skicklig schackspelare, alltid steget före.

Vätskan hjälper kroppen att kyla ned sig, och ser till att blodet behåller sin volym. Den ser också till att våra celler och andra kroppsfunktioner fungerar som de ska och mår bra.

När du laddar upp med vätska inför loppet kan du göra en överslagsberäkning på cirka 30-35 milliliter vätska per kilo kroppsvikt. Uträkningen ger dig en siffra på kroppens vätskebehov en vanlig dag.

Exempel
60 kilo x 30 till 35 = 1 800 till 2 100 ml per dag


Foto: Micke Fransson/Vätternrundan

Vid hård träning ökar vätskebehovet. Du bör därför addera ytterligare vätska en dag där träning ingår i planen. ”Vätskeladdning” kan enkelt göras genom att försöka ge kroppen balans. Att dricka extrema mängder dagarna innan kommer inte att hjälpa mycket mer än att antalet toalettbesök ökar. Försök istället att dricka bra varje dag. På så vis blir det en vana både för huvudet och kroppen. 

Ditt vätskebehov – tänk på att:

• Vi har individuella behov
• Kolla din vätskebalans genom färgen på din urin samt din kroppsvikt
• Kaffe och te räknas som ett positivt intag av vätska och är inte endast vätskedrivande
• Mat innehåller också vätska

Vätska – tajming och mängd

• 1-2 timme före aktivitet: 470-590 ml (tillför gärna kolhydrater om du ska vara aktiv längre än en timme)
• 30 minuter före aktivitet: 250-470 ml 
• Var 15:e minut under aktivitet: 100-250 ml  
 

Missa inte depåerna
Är Vätternrundan ditt stora mål? I så fall finns det nio depåer längs med banan. I depåerna finns saft, honungsdryck, vatten, blåbärssoppa, kaffe, bullar, saltgurka samt Enervit sportdryck. I vissa depåer finns bananer. Alla depåer har även glutenfritt bröd.

Passa gärna på att äta lite riktig mat här om du är ute längre än de allra snabbaste. Sammansättningen av kolhydrater, fetter, protein, salter och mineraler i form av varm lagad mat kommer att bidra till ett större välmående under och efter loppet. Ett välmående som också är en stor del av prestationen. Det betyder att ”optimal kost” i form av olika ersättningar och tillskott inte ensamma kommer att bidra till att loppet blir snabbare eller trevligare. Att hålla kroppen, sinnet och magen på gott humör har du alltid igen i längden.

Under Vätternrundan 300 km serveras lagad mat i Jönköping och Hjo. I Jönköping serveras gröt alternativt köttbullar/vegetariska biffar och potatismos och mjölk. Färdens huvudmål serveras i Hjo och består av lasagne, där även en laktos- och glutenfri vegetarisk lasagne serveras. 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Är bananer bättre än sportdryck?

Är bananer bättre än sportdryck?


Forskare på Appalachian State University jämförde effekterna av bananer och sportdrycker och fann att frukten hade minst lika bra anti-inflammatoriska egenskaper. I studien fick 20 cyklister genomföra flera cykelturer på 7,5 mil. Under en av turerna drack de vatten. I de övriga fick cyklisterna vatten och 230 ml sportdryck eller en halv banan varje halvtimme. Cyklisterna som bara drack vatten hade relativt hög inflammationsgrad i blodet; värdena var mycket lägre om cyklisterna åt frukt eller drack sportdryck. Men bananätarna producerade dessutom mindre av ett genetiskt förstadium till enzymen COX-2, som bidrar till ökad inflammation. Så en banan i ryggfickan är nog inte så dumt ändå.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Snabbare av Viagra?

Snabbare av Viagra?


Nyheten var att medlet skulle fungera som prestationshöjande vid höghöjdsträning. Men baserades på en enda studie av elva cyklister, och endast fyra av dem svarade på ett betydande sätt vid hög höjd, medan resten inte märkte någon förbättring alls, eller till och med blev sämre. Ingen blev bättre på havsnivå.
– Bevisen för ökad prestation är minimala. Dessutom kan det finnas en hel del biverkningar, såsom trötthet, hudrodnad, huvudvärk och blåfärgat seende. För de flesta är det inte värt det, säger Any Pruitt, grundaren av Boulder Center for Sports Medicine

Det vi blir nyfikna på är om studien enbart gjordes på män…. 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

7 tips som gör det lättare att äta på cykeln

7 tips som gör det lättare att äta på cykeln


Var förberedd.
Öppna förpackningen på energikakorna redan innan du åker hemifrån. Placera det du vill äta i fickan som du lättast kommer åt med handen. 

Välj rätt flaskställ.
Det betyder att den både släpper flaskan lätt så att du inte behöver ge dig in i en dragkamp varje gång du ska dricka, men också att flaskan inte lossnar när du cyklar i stökigare terräng.

Tänk före.
Om du vet att du snart kommer till en teknisk utförskörning, en skarp sväng eller en svår klättring bör du vänta med att fylla på energi och vätska. Och sitter du i en klunga sköter du bäst ditt energiintag när du är längst bak i gruppen.

Få grepp.
Kör du landsväg flyttar du din styrhand över till den platta delen av styret bredvid styrstammen – där har du mest stabilitet när du bara ska cykla med en hand på styret.

Drick lagom.
Ta några snabba klunkar var tjugonde minut, istället för att vänta så länge att du måste tömma halva flaskan för att släcka törsten

Tejpa fast gelsen
Du kommer inte se detta hos så värst många vanliga cyklister, men triathleter och multisportare brukar ibland tejpa fast några gels på överröret med ett varv eltejp. Då är det bara att rycka en när andan faller på. Extra bra när du ska vara ute länge och platsen i fickorna kanske inte räcker till.

BÄTTRE BALANS 
Använd kroppen. Du måste inte kunna cykla utan händerna på styret för att öppna en förpackning och dra i dig en gel. Här är övningen som tränar upp din styrförmåga med kroppen istället för med händerna:

Ställ upp en rad med sex koner (bollar eller flaskor) med ungefär två meters mellanrum. Cykla runt konerna med händerna på styret, men fokusera på att ta dig genom kurvorna med hjälp av din coremuskulatur och dina höfter. Det ska kännas ungefär som att åka skidor. Använd händerna mindre och mindre för att styra dig fram. Öva i 5-10 minuter, en gång i veckan. Efter några veckor bör du kunna lita på att bålstabiliteten tar dig igenom svängarna. Ditt mål? Att navigera dig genom slalombanan helt utan händerna på styret. 

Läs mer: Allt du behöver veta om energigels

Läs mer: De viktiga matvalen som förlänger din cykelkarrlär!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in