När köpte du senast pepparsprej till din fru?

När köpte du senast pepparsprej till din fru?


Jag sitter i bilen på väg hem ifrån Ceres Challenge, en MTB-tävling i Sveriges Durango, från Stavsjö till Katrineholm längs Sörmlandsleden. Ett lopp för cyklister som älskar kraftigt överdimensionerade rötter och stenar. Och för cyklister som gillar att göra saker tillsammans eftersom loppet genomförs i tremannalag. Jag bär på den där känslan som jag ofta har efter att ha smuttat på ny skog i vårt eget land: svensk natur är svårslagen. Jag är glad.

På radion pratas det om den 21-åriga kvinnan som mördades under en löprunda i Upplands Väsby. Jag har aldrig någonsin varit rädd när jag rört mig i naturen. Oavsett plats, årstid eller klockslag. Men jag smakar tillfälligt på tanken hur det skulle vara om min favoritstig plötsligt blev läskig. Kanske så läskig att jag väljer att avstå. För att jag inte vill bli rånad, våldtagen eller mördad.

Det ska sägas med all tydlighet att sannolikheten för att bli mördad längs ett motionsspår är extremt liten i landet Sverige. Den statistiska risken är faktiskt så liten att det nästan är omöjligt. Dessutom är risken lägre nu än tidigare. Och som orädd man är det skönast att tänka så. Tanken på att ens fru, sambo, syster, mamma, dotter eller bästa tjejkompis skulle drabbas blir bara jobbig att tänka klart. Det blir enklare att sortera överfallen som enstaka gärningar. En galning. Sånt där sjukt som ibland händer. Andra. Någon annanstans.

I radion hör jag en röst som lite skämtsamt, fast med allvarlig underton, säger något i stil med ”kanske vore det enklast om alla kvinnor höll sig inomhus, i ett mysigt vadderat utrymme där inget otäckt någonsin kan hända”. Ja, då skulle överfallen sannolikt utebli eftersom galningarna inte har några kvinnor att förgripa sig på. Men vilket frihetsberövande det skulle innebära att inte längre kunna röra sig i den terräng där de kanske mår som bäst. Och det finns faktiskt ganska många kvinnor som väljer gymmet eller spinningcykeln framför skogen, just med säkerhet som argument.

Jag tänker att mordet i Upplands Väsby är en demokratifråga. Om ensamma kvinnor inte längre vågar sig ut i skogen för rekreation, frisk luft och upplevelse så är det ett nederlag för hela samhället. Och om kvinnors frihet begränsas genom rädsla är vi tyvärr bara en kvart ifrån vilket annat förtryckarsamhälle som helst.

Jag tror inte att några av våra läsare är våldtäktsmän eller mördare. Och jag tror inte att våldet motverkas bäst genom att låta rädslan ta över. Tvärtom, fyll upp skogarna så mycket det går, överallt och jämnt – då minskar både speltid och spelyta för galningar att verkställa sin ondska. För om naturen är något som bara vi män ska ha tillgång till, då är vi alla förlorare.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Gute

Alla män som våldför sig på kvinnor borde kastreras!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer

Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus,...

Läs mer
Bicycling #5 - ute nu!

En liten tjuvtitt på årets femte nummer av Bicycling Inte prenumerant? Just nu under Coronatider behöver vi ert stöd lite...

Läs mer
Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla eller gå till skolan! Då...

Läs mer