Mustonen bästa svensk på damernas VM-linje

Mustonen bästa svensk på damernas VM-linje


Emma Johansson, som idag gjorde sitt sista stora mästerskap i karriären på landsvägscykel, sa redan innan att hon inte var någon favorit på den platta banan som Doha erbjöd, och att hon själv inte hade några större förhoppningar om att ta medalj. Mot slutet av loppet när det stod klart att tävlingen skulle avgöras av en klungspurt sattes allt fokus på att stötta Sara Mustonen, som blev bästa svensk på en 17:e plats.

Sara Mustonen, som var med och stöttade Emma i Rio när hon tog sitt andra OS-silver i augusti, gjorde ett riktigt starkt lopp idag, liksom de övriga tjejerna i den svenska truppen. Emilia Fahlin, Emma Johansson och Sara Penton satt med i den stora tätklungan under hela loppet men striden blev för hård i slutspurten. Emma Johansson slutade på 49:e plats, Sara Penton 55:a, Emilia Fahlin 61:a. Alexandra Nessmar DNF.

– Loppet idag var verkligen roligt att köra, med tjejerna i laget. Vi hade flera starka kort och alla visade på en otrolig styrka, så det ser riktigt lovande ut inför framtiden. Det är lite vemodigt att lämna detta fantastiska gäng, men det är ändå okej. Jag är nöjd och stolt över det jag åstadkommit i min karriär och glad över det jag lyckats prestera. Jag har fått ut det jag velat under många år, sa Emma Johansson efter drygt tre timmars lopp på platt bana i 40 graders värme.

Emma Johansson trappar nu ner sin karriär, men lägger inte undan cykeln helt och hållet. Redan om en vecka kommer hon att köra ett internationellt cykelcrosslopp, UCI Stockholm Cyclocross på Stora skuggan i Stockholm, så den som vill se mer av Emma är varmt välkommen till Stockholm på lördag, den 22 oktober. Därefter blir det ett stopp i Eksjö, den 12 november, då de svenska mästerskapen i cykelcross ska avgöras.

– Det blir jätteroligt att komma hem till den svenska tävlingsarenan i höst. Nu är det dags för mig att göra lite roliga saker, jag ser fram emot att träffa alla svenska cykelmänniskor, fans och cyklister som varit med och stöttat mig i alla år, i både med- och motgångar, säger Emma Johansson.

Hon har också ett år kvar med proffslaget Wiggle High5, där hon kommer att få en annorlunda roll i laget kommande säsong. Några tävlingar kommer det att bli, men inte på samma nivå som hon varit i fram till idag.

Missa inte!

22 oktober
UCI Stockholm Cyclocross i Stockholm
Anmälda: Emma Johansson och Ida Jansson

12 november
Svenska mästerskapen i Cykelcross 2016 i Eksjö
Två OS-medaljörer och en världsmästare gör upp om svenska mästartiteln i CX.
Jenny Rissveds, Emma Johansson och Ida Jansson förväntas delta.

Om cykelcross
Cykelcross körs på något förstärkta landsvägscyklar på en bana som ska innehålla olika underlag, hinder och ska vara ganska kuperad. Gräs, grus och asfalt samt hopp över trähinder och spring över trappor. Allt ska inkluderas i en bana på cirka 2-3 kilometer där det körs så många varv som möjligt på en viss tid. Det finns klasser för alla åldrar och kunskaper, i princip alla som kan cykla kan vara med. Cykelcross är också en form av vinterträning för cyklister från olika grenar och discipliner.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer