MTB-SM till smålandsfjället Isaberg

MTB-SM till smålandsfjället Isaberg


Isaberg har de senaste åren satsat hårt på cykelsport och bland annat anordnat flera läger för multisportare, landsvägs- och mountainbikecyklister. Inför SM har en ny och tuff MTB-bana byggts som permanent anläggning på berget.

– Den nya SM-banan håller internationell tävlingsstandard och kommer att bli både kul och utslagsgivande. Berget ger oss över 100 höjdmeter att jobba med och naturreservatets vilda natur är en härlig miljö för tävlingen. Det mesta av banan är lätt åtkomlig för publiken och vi tror att även de tävlande kommer att uppskatta anläggningens arena-karaktär där bana, boende och restaurang ligger samlat, säger Keith Johansson, eventansvarig för MTB-SM 2015. 

Tävlingsbanan och område
Den nyanlagda mountainbikebanan är fyra kilometer lång och består av två loopar på bergssidan. Den första delen är en serpentinbana uppför med 100 tuffa höjdmeter den första kilometern följt av samma fallhöjd utför. Den andra loopen är en teknisk del som ringlar sig runt publikområdet. Här finns avancerade hinder som hopp, drop, stenkistor och stockar men även velodromkurvor och BMX-bumps.

 

Tävlingsprogram (preliminärt)
Torsdag 16/7  XCE, tidskval följt av finaler, samtliga klasser
Fredag 17/7     Stafetter, senior- och ungdomsklass
Lördag 18/7     XCO, ungdoms- och veterantävling
Söndag 19/7    XCO, junior- samt elittävling

– Vi är glada att vår satsning på att bli en riktig mountainbike-destination fått så stort genomslag. Och stolta över det höga betyg på anläggningen det innebär att få arrangera mountainbike-SM. Förberedelserna har varit intensiva och redan från påsk kan vi ta emot tävlande, team och klubbar som vill träna i den permanenta SM-banan och våra andra MTB-leder. För cyklisternas familjer kan vi erbjuda både höghöjdsbana, älgpark, kanoting och mycket annat som alternativa aktiviteter, säger Louise Söderlund, VD på Isaberg Mountain Resort. 

Banan ligger i direkt anslutning till Isabergs fritidsby som utöver café och restaurang även erbjuder boende i form av 72 stugor och en campingplats. 


Isaberg Mountain Resort är en sport- och fritidsanläggning med året runt-verksamhet. Vintertid är södra Sveriges största skidanläggning huvudattraktion med 130 000 gäster förra säsongen. Sommartid finns aktiviteter som kanoting, älgpark, vandring och höghöjdsbana. Som mountainbike-destination erbjuder Isaberg såväl cykeluthyrning som en mängd mountainbikeleder av olika slag på och runt berget. Totalt har Isaberg över 200 000 besökare per år, varav på sommaren 70 procent är utländska turister, och vintertid runt hälften danska skidåkare.

 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer