MTB-skolan | Del 3: Så cyklar du snabbt

MTB-skolan | Del 3: Så cyklar du snabbt


Vare sig du har som mål att köra ett långlopp eller bara vill orka hänga med cykelkompisarna är det bra att lära sig att cykla med fart. Här är tipsen du behöver!

PÅ GRUSVÄG
Även om du försöker undvika dem så finns de ofta där som transportsträckor – grus- och skogsvägarna. På ett långlopp kan du lätt spara in flera minuter genom att cykla snabbt längs vägarna. Om du inte tycker det är så spännande att tugga grus kommer du att märka att farten gör att det blir lite roligare. Dessutom blir tiden som tillbringar på vägen kortare om du kan cykla fort.

PÅ RULLE
Genom att ligga på rulle bakom en annan cyklist, och låta denna ta vind, kan du spara mycket energi. Håll dig rakt eller snett bakom bakhjulet på personen framför, så nära som möjligt, men se till att ditt framhjul inte överlappar personens bakhjul ifall denne plötsligt skulle behöva röra sig i sidled. Personen ska förstås alltid veta om att du ligger där, så smyg inte upp bakom någon utan att ge dig tillkänna. Är personen i fråga helt ovetande kan en snabb inbromsning vara förödande för er båda. Se till att turas om med att ligga längst fram, och byt ofta om ni är jämnstarka. Tänk på att alltid vara förutsägbar och visa tydliga tecken när du själv är den som drar. Öva för att få in tekniken – det gäller att ha blicken långt fram så att du är beredd på hinder eller annat som gör att du måste bromsa eller svänga.


NERFÖR OCH AERO
Om det känns naturligt, låt pedalerna snurra även när du kör utför, detta för att du ska känna att du har rätt växel och fortfarande lite motstånd under pedalerna. Med ett lägre luftmotstånd kan du också tjäna många dyrbara sekunder. Satsa på tajta kläder, dra in dina armbågar och håll en låg position över cykeln.


KURVTAGNING
Är du osäker ska du passa dig för att bromsa när du befinner dig i en sväng, det gäller framförallt om underlaget är löst. Om framhjulet plötsligt släpper så är kraschen oftast oundviklig. Och då gör det ont. Att låsa bakhjulet är mindre riskfyllt. Och att sladda kan ibland hjälpa dig att snabbt ändra kurs i en kurva. Känn efter vilken fart du tror är lagom att hålla för att kunna rulla genom svängen, och börja sedan trampa igen direkt när du är på väg ur kurvan. Låt alltid ytterpedalen vara i nederläge och luta cykeln. Försök lägga all vikt på yttre pedalen och tryck ner styret med yttre handen. Laborera med farten, efterhand kommer du känna dig säkrare och kunna öka tempot.


KADENS
För att du ska orka hålla ett högt tempo under en längre tid är det viktigt att tänka på kadensen (trampfrekvens). En relativt hög kadens är effektivare än en låg i längden, även för en MTB-cyklist. Ett riktmärke kan vara att hålla runt 90 varv per minut. Undantagen är om du rör dig i lös terräng, då kan en något tyngre växel ge dig bättre flyt.

I TERRÄNGEN
Trampa på även i skogen. Det är ofta lättare att komma förbi och över hinder ju högre fart du har. Glöm inte att accelerera mellan stökiga partier och trampa alltid, även när du står upp. Du kan spara mycket tid på att vara alert och läsa av stigen för att anpassa din fart. Se också till att du hela tiden testar gränser.5 SÄTT ATT TRÄNA PÅ ATT BLI SNABBARE
Självklart finns det inga riktiga genvägar för att bli en snabb cyklist. Grundreglerna med väl avvägda proportioner av träning, kost och vila för att bli snabb gäller fortfarande. Men det finns ändå mer du kan göra för att få upp farten. Alla övningarna nedan är enkla och kan göras under ett vanligt träningspass.

1. Var ett svetto
Träna på att cykla snabbt även i skogen. Genom naturliga intervaller, det vill säga att cykla snabbt där det är möjligt, vid enklare avsnitt kan du få en mer naturlig inställning att ha tempo även i skogen. Måla upp bilden av ”bråttom hem” och våga cykla på gränsen för vad du klarar av.

2. Låt hornen växa
Utmana dig själv och skapa lite tävlingskänsla. Ladda ner Strava eller någon annan interaktiv app och börja ”tävla” mot andra. Ha en teknisk referensbana på ett par kilometer där du mäter upp tiden och försök att ständigt förbättra dina tider. Cykla med kompisar som är lite bättre än du själv för bästa sparring. Ligg gärna och växeldra vid transportsträckor.

3. Spinna loss – kadensträning
Ta hjälp av en kadensmätare för att mäta upp din kadens. Ligger du för lågt eller väldigt högt? Laborera med frekvensen på benen och märk skillnaden.

4. Bålen är allt
I en längre uppförsbacke, fokusera på att hålla överkroppen stilla, hitta stöd i bålen och undvik gungande från sida till sida. Se till att ha bra hållning på cykeln.

5. Glöm inte bort bålträningen
Ett bra stöd i mage och rygg gör att du orkar hålla en bra sits och inte vaggar när du trampar.

Cyklist: Per Kumlin, Cykloteket Racing Team

LÄS MER
Del 1: Bli vän med cykeln
Del 2: Så boostar du balansen


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer