Mot London via Cypern?

Mot London via Cypern?


Det blir en tuff avslutande OS-kvalificeringsperiod för det svenska mtb-landslaget. Det realistiska målet är att minst nå 18:e plats på OS-rankingen, vilket betyder start med en cyklist för Sverige. För att få ställa upp med två måste det bli en åttonde plats eller bättre.

Under den gångna helgen blev det näst intill full pott vid kategori 1-tävlingen i Turkiet när Åsa Erlandsson vann, Kajsa Snihs kom tvåa och Ann Berglund tog fjärdeplatsen. Detta gav 125 viktiga UCI-poäng för Sverige.

För att samla ytterligare poäng och förhoppningsvis tjäna ihop till en svensk OS-start i London kommer nu Åsa Erlandsson och Kajsa Snihs också att ställa upp i etapploppet Andalucía Bike Race i Córdoba som går i månadsskiftet februari–mars.

– Det här är en chans både för damcyklisterna och svensk cykel. Sverige kan få en OS-plats säkrad, och de andra damerna får samtidigt en möjlighet att utveckla sina satsningar och kommer ut mer internationellt, säger förbundskapten Fredrik Ericsson.

Och om det blir en OS-plats är den femfaldiga svenska mästarinnan och U23-världsmästarinnan Alexandra Engen redo att ta den. 
Hon befinner sig just nu på Cypern där Cyprus Sunshine Cup inleds på söndag.

– Min målsättning med årets Sunshine Cup är först och främst träningstävling. Naturligtvis hoppas jag på att få med mig massor av UCI-poäng också, men mitt egentliga mål är att stå väl förberedd och laddad på OS-startlinjen i England lördagen den 11 augusti, säger Alexandra Engen. 

– Det märks verkligen att det är ett OS–år. Många toppcyklister är redan här och fler är på väg in. Avgörande att välja Cypern i år är att UCI World Cup-serien inleds i Sydafrika två veckor efter sista tävlingen här, säger hon.

Hennes januariträning har varit bra och hon har kört in sig på sitt nya material i och med teambytet. Nu längtar hon efter att få börja tävla igen.

– Alexandra kan kliva in på den nivån som hon avslutade förra säsongen, så blir det åka av. Alla nationer jagar UCI-poäng nu så det kommer att krävas mycket. Sunshine Cup är för många en träningstävling, men när de väl kommit igång, så är det ingen som viker ner sig, konstaterar Fredrik Ericsson.

Alexandra Engen har fina meriter sedan tidigare från ön – totalsegrare 2009 och trea 2010.

Cyprus Sunshine Cup 2012

19 februari – Voroklini

24-26 februari – Afxentia stage race (SHC)

4 mars – Amathous – Agios Tychon 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer