Missa inte MTB-VM

Missa inte MTB-VM


VM i mountainbike och trial står för dörren och totalt 13 svenska cyklister deltar i tävlingarna som pågår mellan 31 augusti och 6 september. Det är ett toppat team som har genomgått hårda uttagningar för att få åka med på mästerskapet. Bland de uttagna finns flera medaljkandidater, bland andra Jenny Rissveds som i helgen blev överlägsen totalsegrare av världscupen i dam U23-klassen och Ida Jansson, junioren som tog brons vid EM.

Årets upplaga av UCI världsmästerskap går i Vallnord, Andorra. MTB-banorna ligger på 1 900 meters höjd och har inte en platt meter i hela området.

Det svenska MTB-landslaget ställer upp i disciplinerna cross country, sprint, stafett och downhill. Enligt Svenska cykelförbundets förbundskapten, Anders Ljungberg, finns det goda chanser till medaljer i år, med ett gäng duktiga och mycket peppade cyklister.

Landslagscyklisterna har under en veckas tid varit på plats för att ladda inför tävlingarna och acklimatisera sig i området. En nödvändighet för att klara den tekniskt krävande cross-countrybanan (XCO) på 4,2 kilometer och på 1 900 meters höjd. Sprintbanan (XCE) är 0,9 kilometer och går även den på hög höjd.

Nytt för i år – svenskt landslag i trial
Förutom MTB-cyklisterna består den svenska truppen av fyra cyklister som kör cykeltrial. Det är första gången som Sverige skickar ett landslag för att tävla i disciplinen. Tävlingarna går i området La Massana, Andorra, och Sveriges största medaljhopp är den regerande svenska mästaren Joacim Nymann från Göteborg. Joacim stod på pallen förra helgen med en tredjeplats på UCI World Cup i Frankrike och ligger just nu trea i årets World Cup-serie med en deltävling kvar.

– De svenska trialåkarna håller en hög nivå och har visat att de kan mäta sig med de bästa. Det ska bli spännande att se vad de kan göra på ett VM, säger Anders Ljungberg, förbundskapten för MTB och trial.

VM-PROGRAMMET 2015
Dag för dag med svenskt deltagande:

Tisdag 1 september

MTB XCE (sprint)
Matthias Wengelin, SCS Racingteam CK
Axel Lindh, SCS Racingteam CK
Emil Linde, Gävle CK
Ida Jansson, Falu CK

Trial lagtävling (nyhet för i år)
Lagdeltagarna bestäms på plats


Onsdag 2 september

MTB XCR (stafett)
Emil Lindgren, Joel Burman, Jenny Rissveds och Axel Lindh

Trial
Men Junior 20″ semifinal:
Viktor Hedin, CK Dainon
Men Elite 20″ semifinal:
Joacim Nymann, Kinds Go Green CK
Tobias Hult, CK Dainon

Torsdag 3 september

MTB XCO (cross country)
Ida Jansson, Falu CK, dam junior
Joel Burman, Borlänge CK, herr junior

Trial
Men Elite 26″ ½ final
Alexander Carlsson, Kinds Go Green CK

Fredag 4 september

MTB XC0 (cross country)
Jenny Rissveds, Falu CK / Scott-Odlo MTB Racing Team, dam U23
Axel Lindh, SCS Racingteam CK, herr U23
Emil Linde, Gävle CK, herr U23

Trial
Final Men Junior 20″ (de sex bästa från semifinalen)
Final Men Elite 20″ (de sex bästa från semifinalen)

Lördag 5 september

MTB XCO
Matthias Wengelin, Falu CK, herr elit
Emil Lindgren, CK Natén Säter/Kargo Pro MTB Team, herr elit

Trial
Final Men Elite 26″ (de sex bästa från semifinalen)

Söndag 6 september

MTB DHI (downhill)
Marcus Hansson, CK Wänershof, herr elit
Jonathan Sandberg, CF Fricyklisterna, herr junior

VM i Vallnord, Andorra

Följ tävlingarna här 

Fakta om disciplinerna

Cross country (XCO) är en olympisk disciplin inom mountainbikesporten, och därmed den mest prestigefyllda. Tävlingen går till ungefär som en masstart på längdskidor, alla startar samtidigt och först i mål vinner. En skillnad är att man kör många varv på en bana som vanligtvis är mellan fyra och fem kilometer lång, där sex till åtta varv körs beroende på antal höjdmeter, svårighetsgrad och väderförhållanden.

Sprint (XCE) är den senaste disciplinen i UCI:s program. De första officiella världsmästerskapen gick av stapeln 2012 och där segrade svenska Alexandra Engen. Tävlingen går till som sprint på längdskidor. Först tidskval. Sedan heat där två av fyra åkare tar sig vidare till nästa heat. Väldigt spektakulär sport där fokus ligger på explosivitet och teknik. Säkerligen kommer vi få se cyklister som specialiserar sig inom denna disciplin i framtiden.

Downhill (DHI) är väldigt likt störtlopp på skidor. Man startar individuellt och snabbaste tiden ner vinner. Banan får högst ta fem minuter och internationellt ligger man ofta nära maxtiden. Nationellt är de flesta backar avsevärt kortare så där är tider runt en till tre minuter vanligare. En mycket spektakulär sport där det ställs enorma krav på teknisk skicklighet och fartkänsla. Sverige har fina downhill-traditioner med flera internationella mästerskapsmedaljer.

Trial är en av de mest spektakulära cykelsporterna, där de viktigaste faktorerna är stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Cykeltrial växte fram i Europa på 70-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades cykeltrial helt inom det internationella cykelförbundet (UCI) och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Utmaningen i cykeltrial är att ta sig över grupperade sektioner, utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna, är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 18, 20, 24 och 26 tum.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer