Min bästa helg: Susanne Ljungskog

Min bästa helg: Susanne Ljungskog


Susanne Ljungskog har dubbla VM-guld i landsvägscykling i bagaget. I dag landar engagemanget i Team Ljungskog, ett nätverk för tjejer som kombinerar cykling och social samvaro. I år har de även ett sponsrat lag på Vätternrundan.

Ganska snart efter det att jag slutade tävla så märkte jag att det var många cyklande tjejer utanför tävlingsscenen som var lite skrämda av att det gick så fort i herrklungorna, att de blev avhängda och därför slutade cykla, och det vill man ju inte. Då väcktes tanken på att skapa en plattform för tjejer där man kunde träna och cykla mer på egna villkor. En plats där man kan lära sig att köra i klunga, få grepp om kommunikationen och alla tecken. Grunden var att det uteslutande skulle vara tjejer som satte takten och att det skulle finnas en plats för tjejer att våga ställa alla konstiga frågor på. Sen är den sociala biten väldigt viktig, att umgås med andra är lika med välbefinnande. Fem år senare har vi många medlemmar och finns i nio städer från Sundsvall till Malmö.

En drömhelg för mig är att spendera helgen med några av tjejerna i teamet. Så jag vill helt enkelt upprepa det vi gjorde i våras på vårt event på Ombergs Golf Resort – ett fint ställe som ligger vid Vätterns strand, precis utanför Ödeshög. Vi möts upp där en fredag och inleder helgen lite soft med barhäng och mingel, vi brukar vara en 30 stycken. Redan här kommer det italienska in, för efter minglet käkar vi en trerätters italiensk middag. Antipasti, någon god köttbit och något glas rött. Det är stor bredd och spridning i gruppen, vi har tjejer i åldrar mellan 20 och 67, så för att alla ska bli en del av gänget kör vi sen en liten presentation.

På lördagen ger vi oss av vid nio, det brukar bli tre olika fartgrupper. Cyklingen går längs en del av Vätterns dragning. Vi tar oss an både vägarna på slätten som passar extra bra till att finslipa eller bekanta sig med klungkörning, och backarna kring Omberg som bjuder på lite bra motstånd. Så till det här med Italien. Det jag saknar i Sverige är enkelheten som finns längre söderut för fika och lunchstopp. Att bara stanna till och få en god espresso eller cappuccino. Så får jag drömma passerar vi först ett fik där vi kan sitta ute med cyklarna och där det serveras finkaffe. Några timmar senare blir det i samma anda dags för italiensk finlunch på någon cykelvänlig krog eller kanske gård.

När vi kommer tillbaka till hotellet blir det fokus på relax och häng i någon av badtunnorna. Efter spa blir det prosecco och trerätters.  Hela helgen ska ramas in av social samvaro, italiensk mat och rörelse i en skön kombo.

Söndagen blir mer eller mindre en upprepning av lördagen, med undantaget att vi inte kör lunch på själva rundan utan på Omberg med ett avslutande och skönt avslappnande yogapass. Med oss hem har vi  alla en rejäl dos energi och inspiration för framtida äventyr.

Andra drömhelger på cykeln

Min bästa helg: Corina Bermudez Casas

Min Bästa helg: Lasse strand

Jennie Stenerhags drömcykelhelg – Utför i Åre

Min bästa helg: Bernt Johansson

Min bästa helg: Emma Johansson

Min bästa helg: Roberto Vacchi

Min bästa helg: Marika Wagner

Min bästa helg: Jon Bokrantz

Min bästa helg – Johan Mölleborn

Katja ”Cykelkatten” Fedorovas drömhelgLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer