Min bästa helg: Bernt Johansson

Min bästa helg: Bernt Johansson


Där kan man ansluta på Kinnekulleleden, en vandringsled på 4,5 mil som har blivit väldigt populär att cykla på. Mycket för att det är väldigt varierat och mestadels tekniskt lätt, förutom vissa partier som är väldigt svåra och dessutom bjuder på några lyft. Det som är så bra här är att man faktiskt får cykla här, om man gör det på fotvandrarnas villkor.

Tre kilometer efter Gössäter blir det en liten singletrack som fortsätter upp till Högkullen, vill man få en mäktig utsikt så knatar man upp i tornet som ligger på över 300 meters höjd. Vänern nedanför ligger på 45 meters höjd, så det är en ganska rejäl kulle.

Efter en lång utförslöpa kommer man sen till en nästan allvarsliknande platå där man kör ganska flackt en bra bit, bort till Medelplana hed. Längre söderut, efter lite trix och knix, cyklar man förbi ett ställe som heter Lasses grotta. För över 100 år sedan bodde en viss Lars Eriksson här med sin fru Inga och man kan gå in för att känna av hur det kunde varit att bo där.

Leden fortsätter på östra sidan längs Kinneviken och går lite upp och ner. Man passerar även genom ett kalkstensbrott och sen kör man på en banvall som gått från kalkstensgruvan ner till hamnen i Råbäck. Efter en tekniskt sträcka strax ovanför Vänerns strand kommer man snart tillbaka till utkikstornet på Högkullen. Där kan man åka ner till Kinnekullegården för att avsluta med en fin räkmacka som lunch. Sen är det bara att rulla ner till bilen. Det blir cirka 5 mil om man räknar till och från bilen så det tar i stort sett halva dagen.

Jag tränar nästan alltid själv, då kan jag köra egen takt och kan sticka när jag vill utan att behöva anpassa mig. Så Kinnekulleleden kör jag solo. Men om söndagen fortsätter bjuda på fint väder så vill jag gärna cykla med min fru och då blir en cykeltur längs Göta Kanal.

Vi börjar med att åka upp till Tåtorp vid sjön Viken. Därifrån går det en en grävd kanal, cirka 4 mil ända ner till Sjötorp, där kanalen går ut i Vänern. Tidigare drog man båtarna med häst och vagn men nu är det cykelbana, så man cyklar på en gammal draghästsbank.  

Medan jag börjar med att köra ner till Sjötorp för att parkera bilen passar frugan på att fika lite. Jag cyklar på ganska hårt tillbaka till Tåtorp, sen börjar vi cykla tillbaka tillsammans. Även idag blir det på mtb eller kanske en cykelcross. Det är ju ganska flackt för man följer vattnet. Vid Töreboda kanske det blir en kaffe och glass. Färden fortsätter över bort till Norrqvarn och vidare till Lyrestad. Sista biten in mot Sjötorp går delvis i skogen och när vi kommer fram blir det nog lite lunch. Väl hemma i Skaraborg ramar vi in helgen med lite grill, ett glas vin och kollar in när solen går ner över slätten”

Göta Kanal, Göta kanals trädallé, Göta Canal,  Ljungsbro, L 

Bernt Johansson, guldmedaljören från OS i Montréal 1976 som är trogen sin hembygd och faktiskt gör slag i dessa cykeldrömmar och kör dem några gånger per år. Numera jobbar han som strateg inom hälsa och träning åt Avonova. 

Min bästa helg: Emma Johansson 

Min bästa helg: Roberto Vacchi

Min bästa helg: Marika Wagner

Min bästa helg: Jon BokrantzLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Hjälp oss skapa Sveriges bästa cykeldestination - Camp Järvsö!

I sommar slår vi upp portarna till vår nya storsatsning Camp Järvsö – platsen för...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer