Matthias Wengelin klar för SOKs elitprogram – 5 frågor med Matthias

Matthias Wengelin klar för SOKs elitprogram – 5 frågor med Matthias


Matthias ”Wengan” Wengelin har haft en särdeles framgångsrik säsong det gångna året. Den bästa hittills. I nummer tio av Bicycling som finns ute i handeln just nu, pryder Matthias omslaget. Likaså bakgrunden på denna sajt. Vi tar också en rejäl pratstund med den dubble svenske mästaren i crosscountry och crosscountry-eliminator.

Wengelin gick totalsegrande ur den svenska långloppscupen i mountainbike och är en av fyra cyklister som SCF satsar stort på inför de olympiska spelen i Rio. Mot denna bakgrund kommer det kanske inte som en blixt från klar himmel att ”Wengan” nu efter ett par intensiva dagar av fystester på Bosön tillsammans med cykelkollegerna Marcus Fåglum och Fredrik Ludvigsson, nu är uttagen till Svenska Olympiska Kommitténs elitsatsning kallad Topp- och Talangprogramet. 

Matthias Wengelin på sin blå-gula cykelcross. Bicyclings Åsa Eriksson plåtar i bakgrunden. 

Vad är det egentligen? SOK svarar:

– Topp- och talangprogrammet är ett skräddarsytt stöd för aktiva inom de olympiska idrotterna som bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS på tre till sex års sikt. SOK har drivit programmet har sedan 1998 och det finansieras till stor del av SOK:s sponsorer. 

–Stödet är skräddarsytt för varje aktiv och baserat på individuella utvecklingsplaner för vad som behövs för att inom tre till sex år finnas i världstoppen. Den aktive, dennes personlige tränare och OSF:s sportsliga ledning ska få möjlighet att göra det de drömmer om. 

Värt att uppmärksamma är denna rad: 

– De aktiva är föremål för regelbunden uppföljning och om inte utvecklingen pekar åt rätt håll efter två till fyra år får den aktive lämna programmet. Årligen utvärderas att den planerade satsningen och genomförandet håller hög internationell kvalitet.

1

Vi passade på att prata med Matthias och hur han ser på uttagningen och hans minst sagt framgångsrika säsong.

Hur känns det att ha tagit sig igenom nålsögat och blivit uttagen av SOK?

– Det känns riktigt bra! Att få SOK’s stöd kommer underlätta en hel del i säsongsplaneringen samtidigt som det motiverar mig till att bli ännu bättre!

Hur ser dina mål ut nästa år och i framtiden?

– Nästa år vill jag göra en till stabil säsong som i år och klättra ytterligare några placeringar på UCI-rankingen. Det stora målet kommer vara VM i Hafjell, jag trivdes väldigt bra på den banan i år och har bra minnen därifrån.

– Lite längre fram så är naturligtvis OS i Rio ett stort mål för mig, att bli uttagen dit och göra ett bra resultat där hade varit grymt!

Kommer du att förändra ditt träningsupplägg på något sätt?

– Det kommer inte bli några stora förändringar, upplägget jag kör nu fungerar bra. Fokus kommer mer ligga på att ”förfina” vissa delar.

26″, 27.5″ eller 29″-hjul? Vilken hjulstorlek passar dig bäst?

– Det är 29″ heldämpat som gäller för mig även 2014! Provade en 27,5″ i somras och det kändes precis som att cykla på en 26″, ingen direkt skillnad. 29″ passar min åkstil och den känns snabb överallt.

Nu när det bara är några dagar kvar av 2013 som varit ditt bästa år hittills, har du haft tid att reflektera över dina framgångar och vad du tror som bidrog till att du var så framgångsrik i år?

– 2013 har varit ett riktigt bra år för mig och jag har en hel hög med bra minnen från säsongen med mig in i vinterträningen! Det som inte riktigt har sjunkit in än är väl 6:e platsen på världscupfinalen i Hafjell, trodde inte att jag hade den farten i mig än…

– Såhär i efterhand är det jäkligt skönt att veta att om jag har en bra dag på cykeln så kan jag cykla ganska snabbt.

Att just den här säsongen har gått så bra beror nog på en hel del olika saker. Dels känns det som att allt slit börjar ge resultat, sen har även livet både på och av cykel varit riktigt bra och då blir det helt klart lättare att cykla snabbt!

Bicycling gratulerar Matthias till uttagningen av SOK och önskar honom ett stort lycka till! Med de premium-prestationer som Matthias visat prov på detta år, så ser framtiden minst sagt ljus ut. 

Läs mer på SOKs hemsida, Wengelins hemsida och på RedRabbitRacings hemsida där det finns en del bilder från själva fystesterna och uttagningarna på Bosön.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Upsala CK får SM i Landsväg 2021-2022

Svenska Cykelförbundet har tilldelat Upsala CK Linje-SM under 2021 och 2022. Linje-SM 2021 kommer genomföras...

Läs mer

Kim Magnusson och Nathalie Eklund - Svenska mästare i Landsväg 2020

Under helgen har alltså Skandisloppet Linje-SM äntligen avgjorts och Sverige har fått nya svenska mästare...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ludvigsson och Nordén redo för VM

En trupp på sex cyklister representerar Sverige vid UCI Road Championship 2020 i Imola, Italien...

Läs mer
Göteborgsgirot 2020 ställs in

På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 har organisationen bakom loppet beslutat att ställa in samtliga lopp under Göteborgsgirot...

Läs mer
Coronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour

Vårgårda CK tvingas ställa in sin World Tour-tävling för damcyklisterna. Världseliten skulle ha tävlat i Sverige och Vårgårda i början...

Läs mer