Utrustnings-måsten för Vätternrundan

Utrustnings-måsten för Vätternrundan


Cykling är en av de värsta materialsporterna. Om du vill. Annars funkar den här grundutrustningen för dig som vill klara av träningen och genomförandet av Sveriges största cykellopp Vätternrundan. Trainern kan du betrakta som överkurs om du blir riktigt biten av sporten. 

Cykeln

Ska man cykla 300 kilometer runt sjön Vättern så ska du göra det så bekvämt som möjligt för dig. Varje år cyklar människor runt sjön på helt vanliga cyklar. Ett av de största mysterierna i världshistorien. Det tar långt tid, är inte skönt och är lååångt ifrån idealiskt.

Samma sak gäller för er som av någon anledning väljer att köra på en mountainbike. Det är helt enkelt cyklar som är gjorda för att köra i skogen, inte på asfalten. Byt i alla fall däcken till slicks om du måste köra på en mountainbike.

Allra bäst är en landsvägscykel. Har du en gång provat att cykla på en bra landsvägscykel så lovar vi att du mycket motvilligt går tillbaka till en MTB eller hybrid.

Cirkapris: från 7 000 kronor.

Cykelbyxor

Det kan vara smärtsamt att cykla långt. Speciellt om man inte har cykelbyxor på sig. Grundregeln är att aldrig ha något mellan cykelbyxans vaddering och din rumpa! Underkläder är ett express-recept för skavsår. Undvik! 

Byxor med hängslen sitter för det mesta bättre än byxor utan hängslen. Utan hängslen förenklar naturligtvis toalettbesök, men har du en gång provat ett par bra cykelbyxor med hängslen, bibs på engelska, så går du motvilligt tillbaka. Och det är väl cyklingen som är i fokus, inte toalettbesöken?

Cirkapris: 600 till 3500 kronor.

Cykelskor

Det är enkelt. Du springer inte Lidingöloppet i pjäxor eller åker Vasaloppet i löparskor. Alltså. Cyklar gör du i cykelskor. Och till cykelskorna krävs speciella pedaler. Look Keo, Time och Shimano SPD är några av de vanligast förekommande pedalsystemen.

Skorna kostar från 800 kronor och pedalerna kostar från 400 kronor.

Hjälm

Att skydda huvudet är den absolut främsta anledningen till att använda en hjälm. Och det borde väl räcka som skäl. Punkt. Men det är också ett krav från ledningen av Vätternrundan för att få köra loppet.

Cirkapris: från 500 kronor.

Handskar

Händerna är de första kroppsdelarna som man fryser om och skulle du vurpa så skyddar handskarna mot det också. Handskarna bör man, precis som med all annan utrustning, testa på träning och till viss del köra in. Det är en av de viktigaste kontaktpunkterna mellan cyklist och cykel.

Cirkapris: från 400 kronor. 

Jacka

En vind- och vattentät jacka är en av de bästa investeringarna du kan göra. Ofta kan du använda jackan i andra sporter än cykling som t.ex. löpning, längdskidor och skridskoåkning. En bra idé är att köpa en jacka som är så nätt att du kan knöla ned den i en av cykeltröjans ryggfickor när du inte använder den. Ta också med ett extra lager i form av en tröja.

Från 1000 kronor. 

Cykeltröja

Ryggfickorna är en av de främsta anledningarna till att man ska ha en cykeltröja. I ryggfickorna stoppar du allt som du behöver när du cyklar som en banan, en energibar eller en vindväst. Träna särskilt på att *säkert* plocka upp saker ur ryggfickorna när du cyklar. Kan vara vanskligare än vad man tror.

Cirkapris: från 400 kronor.

Sadelväska

I sadelväskan ska du ha en slang, däcksjärn och ett miniverktyg. Vissa kör med en slang och lagningslappar ifall oturen skulle vara framme två gånger. Pumpen kan du förvara i ryggfickorna eller monterat på ramen.

Cirkapris: 200 kronor.

Glasögon

Insekter, regndroppar, solstrålar, grus och annat störande skyddar ett par cykelglasögon mot. Glasögonen ska sitta nära ditt ansikte, ju tätare desto bättre. Bra är om materialet i bågen är av gummi som inte blir halt när du blir svettig. Annars kommer bågarna sakta glida nedför näsryggen och öronen. Och du måste trycka upp dem hela tiden. Irriterande. Kan du byta ut glasögonens linser/glas så är det ett stort plus.

Cirkapris: från 400 kronor.

Trainer

En trainer är förenklat ett motstånd på en ställning som man fäster vid cykelns bakhjul för att kunna träna inomhus. Det fungerar som en motionscykel fast man använder sin vanliga cykel. Du vänjer dig också att cykla på den cykel som du kommer ta dig an Vätternrundan på. Och det är bara bra. Dessutom vänjer du din bakdel vid att cykla långt och länge.  

En fördel är att man till skillnad från utomhus-cykling trampar konstant. Det effektiviserar träningen. För att göra träningen lite roligare och mer stimulerande, finns det modeller med digitala träningsprogram och som är uppkopplade mot internet. Det ger möjlighet att tävla mot andra cyklister via nätet.

En trainer kostar mellan 2000 och 8000 kronor.

Har vi missat någon pryl som man måste ha för att klara Vätternrundan? Förutom en hink tub med byxfett? Kommentera gärna nedan. 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

Andreas Rosén

Kan tillägga att en riktigt skön sadel som passar just DIG är nog det viktigaste av allt. 🙂


Jonas H

Flaskhållare och flaska för vatten eller energidrycker.


Tim

Låt en kunnig person/cykelfirma justera in cykeln så att den verkligen passar dig och din kropps cykelställning. Då orkar du cykla mycket längre.
Energi i form av bars, gel, dryck.
Salttabletter för att förhindra kramp.
En liten ramväska framme vid styrstammen är smidigt på långlopp. Gör det enkelt att komma åt mumsbitarna.
Gott humör , utvilad och vältränad.
Ut och kör.


Kalle

Hjälm är självklar men det är stor skillnad i hur mycket skydd du får när olyckan är framme. Jag bytte till MIPS-hjälm som också skyddar mot hjärnskakning. http://mipshelmet.com/home


magnus gjerstad

Biltema har en jättebra trainer för 999 kr


Erol Orhun

Bra råd allesammans. En bra sadel som jobbar med dig och inte mot dig är nog den knepigaste punkten. Förr eller senare så måste man helt enkelt bara ge sig ut och prova olika sadlar för att hitta sin favorit. Alla bakdelar är som bekant olika…
Hjälmar med MIP-teknik är en mycket bra utveckling. Två tummar upp från oss på Bicycling.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar...

Läs mer

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

10 den magiska siffran

Vill du fördubbla dina chanser att bli äldre utan att bli sjuk? Då ska du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

4 coreövningar som gör dig uthålligare i sadeln

Träna och aktivera de viktigaste musklerna på bara 10 minuter – vi visar hur!

Läs mer
Nycklarna till en bättre vinter på cykeln

Ena dagen yr snön, nästa dag faller regnet, däremellan åker termometern upp och ner som en jojo. Det kan vara...

Läs mer
Ett pannbens fyra pelare

Säg den cyklist som inte någon gång tänkt eller pratat om vikten av ett starkt pannben. Eller i avundsjuka cyklat...

Läs mer