Malmö får cykelbibliotek

Malmö får cykelbibliotek


Städer växer, utvecklas och förtätas. Fler människor med fler behov av att transportera sig och sitt gods. Fler som ska dela på stadsrummet och dess gator. Bussar, bilar, tåg och cyklar. Cykeln har all möjlighet att spela en större roll i den moderna staden. Och för dem som vill testa att cykla lite mer och i lite fler ärenden öppnar Cykelköket i Malmö en pröva-på-verksamhet – ett Cykelbibliotek.

– Vi öppnar Cykelbiblioteket för att vi vet att det finns många i Malmö som skulle vilja pendla till jobbet med el-assisterad cykel eller sköta vardagsärenden med en lådcykel. Men som tvekar eftersom det är en rejäl investering och för att man är osäker på hur mycket man till slut kommer att använda den.

Cykelbiblioteket kommer att låna ut el- och lådcyklar i tvåveckorsperioder för att låntagaren ska ha chansen att testa både helg och vardag, och räta ut de frågetecken man har. Orkar man också när det blåser och regnar? Finns det något bra ställe att parkera på? Vad tycker ungarna om att åka låda till träningen? Hur många sköna slantar tjänar jag på att cykla? Och exakt hur stark och vältränad blir jag?

Mellan varje lån servas cyklarna så att de rullar lätt och säkert. Låntagarna kommer också att få delta i en studie med avsikt att kartlägga hur deras transportvanor förändras efter lånet, men också vad som är de största hindren och problemen i malmötrafiken.

– Vår erfarenhet är att den som får prova oftast blir överraskad över hur smidigt och lätt det är att ersätta bil och kollektivtrafik med cykel.

Cykelbiblioteket ska drivas i minst tre år och har sin huvudsakliga finansiering från Trafikverket. Projektet kommer successivt att utvärderas och tjäna som modell för andra städer som vill starta liknande verksamhet.

– Vi har drivit gör-det-själv-verkstaden Cykelköket i Malmö i fyra år och det här är en av de verksamheter vi kommer att utveckla de närmaste åren. Vi brinner för att Malmö ska vara en kreativ, öppen och generös stad och för oss är fysisk mobilitet en förutsättning för social rörlighet. Och här kan cykeln spela en stor roll.

Malmö har flera gånger de senaste åren utsetts till Sveriges bästa cykelstad. En utmärkelse som ställer krav, menar Bertil Björk:
– Ligger man i framkant har man också ett ansvar att ta initiativ, visa vägen och skapa modellerna.

Cykelbiblioteket öppnar i slutet av april, men redan nu tar man emot intresseanmälningar på cykelbiblioteket(a)stpln.se.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre svenska städer i topp inför internationell tävling på Vintercyklingens dag

Göteborg, Uppsala och Linköping, har (tillsammans med turkiska Izmir) flest föranmälda vintercyklister i den internationella...

Läs mer

Test: Världens minsta lås - Hexlox

Fiffig liten specialbult som fixerar delarna på din cykel och gör dem betydligt svårare att...

Läs mer

Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla...

Läs mer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu äntligen cykling

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om ändring i myndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ny tjänst hjälper dig hitta renaste cykelvägen till jobbet

Med målet att hjälpa människor att andas renare luft har Ramboll utvecklat tjänsten Happy Commuter....

Läs mer
Karlstad söker vintercyklister

Bor du i Karlstad och brukar du ta bilen till jobbet? Då söker Karlstad kommun nu ett tjugotal personer till...

Läs mer
3 effektiva pass för cykelpendlaren

Lägre blodtryck var ett av resultaten när en grupp bilister bytte bilen mot cykel till jobbet, tre dagar i veckan,...

Läs mer