Madelene Olsson: våren och SM
Ibland går det inte som du tänkt, trots bra förberedelser. Det är då som ursäkterna svämmar över i alla riktningar. Här får du fem vedertagna ursäkter, som du kan använda dig av. Eller (helst) låta bli.

Madelene Olsson: våren och SM


Sedan sist har jag hunnit med att tävla en del endagsrace och två etapplopp. Förra gången jag skrev på bicycling.se var jag på väg till Tjeckien, där det blev en rätt omtumlande vecka i och med Isabelle Söderbergs stora krasch på första linjeetappen.
Vi andra i laget var chockade över det som hänt, och det var svårt att ladda om innan vi visste hur det var med henne. Men jag tycker själv att jag körde bättre allteftersom etapperna rullade på.

Innan nästa period av tävlingar var jag i Vårgårda på ett litet läger för vår största sponsor Cramo och deras personal som skulle köra Vätternrundan. Det är kul att blanda nytta med nöje och få bra träning samtidigt som man får möta nya människor och utbyta erfarenheter.

Nästa period var vi åter i Belgien och där började vi med att köra kermislopp. Det är mindre belgiska nationella tävlingar där både längd och antal åkare kan variera, men man kan alltid vara säker på att man får ett hårt race i benen.
På sådana lopp är det perfekt att köra ihop laget och testa olika taktiker. Som bäst körde jag in på en femteplats efter ett offensivt lopp där laget satsade hårt och körde in flera av tävlingens spurtpriser.

Efter några tävlingsfria dagar var fick vi tre tuffa UCI-race på raken – två i Holland och ett i Belgien. Det kändes som att formen var på uppgång. Det första var tävlingen Boel Hills Classic i Hollands sydligaste och mest kuperade del, och vi satsade på offensiv körning. Jag var i inledning av loppet loss med en grupp som höll dryga milen innan vi blev inkörda. Kroppen svarade bra på den kuperade banan men inte tillräckligt när de starkaste gasade i Cauberg och jag rullade in i en andra klunga.

Andra dagen var platt och blåsig – riktigt typiskt Hollandsrace – och det blev en dag med dåligt flyt. Jag hindrades tidig av vurpa och fick jaga länge för att komma tillbaka till klungan. Jag kom tillbaka, men mot slutet av tävlingen tröt krafterna när det gasades på i kantvinden och jag orkade inte täta en lucka som blev framför och klungan försvann.

Sista dagen var jag åter på hugget men en liten grupp gick iväg tidigt och dessa höll hela vägen hem så det blev en mindre händelserik tävling för oss i huvudklungan.

Sista tävlingarna innan SM tillbringade vi i Baskien i norra Spanien med ett endagslopp innan ett fyrdagars-etapplopp. Det blev en rätt regning historia med såphala vägar, många vurpor i en kuperad terräng. Den formkänsla jag kände racen tidigare fanns inte kvar. Det började okej men sen gick rakt nerför och de sista dagarna fanns noll i kraft kvar i kroppen.Det blev till att ta det extra lugnt dagarna efter och få vila ordentlig för att åter få krafter till SM-veckan.

Svenska mästerskapen
SM-tempot blev en bra genomkörare. Jag hade hoppats att på att kunna köra bättre än vad jag gjorde, men det gick helt enkelt för sakta.

På lördagens linjelopp kändes det bättre och äntligen svarade kroppen igen. Tävlingen blev en taktisk tillställning och vi i Cramo körde för guld. Emma Johansson var länge i sololedning men kördes in på näst sista varvet.
Jag satsade friskt på sista varvet och kom ensam loss. Efter varvets långa stigning fick jag sällskap av Sara Olsson och tillsammans höll vi avståndet till en grupp på fyra, fem åkare, men på varvets brantaste parti blev vi ikappkörda.
Min lagkamrat Jessica Kihlbom var med i gruppen så jag gjorde ett sista försök att ge henne en så bra resa som möjligt inför mål, och nedanför backen attackerade jag igen. Jag gav allt som fanns kvar. Vet inte om jag hade lucka eller de andra på hjul med fortsatte bara köra.
Med en kilometer kvar kom Sara Olsson förbi mig i en ny attack. De tre andra som var kvar placerade sig snabbt på hennes hjul, men där fick jag svårt att följa med. Men jag visste att Jessica hade en bra spurt.
Det räckte till en tredjeplats för henne och laget fick en skön pallplats med sig hem. För min egen del blev det en femteplats och jag är rätt nöjd över det även om en ädlare valör inte suttit fel.

Nu har jag en liten kort semester innan en period med träning drar igång och för att ladda kontot inför resten av säsongen. /Madde

Cramo Go:green


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september


På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.
– Vi måste agera utifrån hur läget ser ut just nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Nu planerar vi för det bästa arrangemanget någonsin i september.

Vätternrundan har under lång tid arbetat hårt för att kunna genomföra ett smittsäkert, fysiskt arrangemang 2021. Alla delar av arrangemanget har kartlagts för att anpassa loppen, med smittskyddsåtgärder i form av exempelvis protokoll och rutiner. Dessutom har en nära dialog förts med det regionala smittskyddet i Östergötland. Utgångspunkten har in i det längsta varit att arrangera Cykelveckan som planerat den 11-19 juni.

– Men det slutgiltiga beslutet behöver fattas nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, och vi ser att vi har ett allvarligt läge med hög smittspridning i samhället. I det läget är en flytt av loppen det enda beslutet vi kan fatta.

– Nu satsar vi allt på att genomföra ett fantastiskt arrangemang i september, det bästa någonsin, tillsammans med våra deltagare.

De nya datumen innebär att MTB-Vättern körs den 2 september, Vätternrundan 315 km 3-4 september samt Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km den 5 september. När det gäller Vätternrundan 315 km kommer det att bli ett unikt arrangemang på flera olika sätt.

– För första gången sedan 1966 kör vi Vätternrundan en annan tidpunkt än veckan före midsommar. Dessutom blir det premiär för vår nya, längre bansträckning. Det kommer att bli episkt, säger Oskar Sundblad, marknadschef för Vätternrundan.

– En stor fördel är förstås att deltagarna får hela sommaren på sig att träna inför utmaningen. Det är en synpunkt vi faktiskt brukar få till oss ibland.

Även med lopp i september är fokus på smittskyddsåtgärder stort. Vätternrundan planerar för anpassningar i start, mål och depåer. Det handlar bland annat om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel.

– Vi jobbar stenhårt med protokoll och riktlinjer för att smittsäkra loppen, säger Oskar Sundblad. Mycket kommer att vara sig likt, annat blir lite annorlunda. Men det kommer att bli ett fysiskt arrangemang och det tror jag att våra deltagare har längtat efter.

De deltagare som har anmält sig och har en starttid i Vätternrundan 315 km, har fått den flyttad till 3-4 september och får samma starttid. Detsamma gäller deltagare som anmält sig till MTB-Vättern som körs den 2 september. När det gäller Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km har förändringar gjorts i starttiderna eftersom dessa lopp kommer att gå samma dag.

– Deltagarna hittar all information på vår webbplats och genom att logga in på Mina Sidor, säger Oskar Sundblad.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats


Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i World Tour-loppet Gent-Wevelgem i söndags.

– Jag hoppas att det här räcker och att jag får ett besked av SOK snart så att man vet vad som gäller, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se

Grundkriteriet för Sveriges Olympiska Kommitté är att den aktive ska ha visat att man kan konkurrera om en topp-8 plats i högsta internationella konkurrens. Ett krav som VM-fyran från 2018 nu uppfyllde.

Anders Wiggerud, sportchef på SOK, vill ändå inte lämna definitivt klartecken.
– Men den här insatsen gör att hon förstås ligger väldigt bra till i den sammantagna bedömningen. Nästa möjlighet att bli uttagen är 14:e april, säger Anders Wiggerud, till vargardacycling.se

Det drygt 14 mil långa loppet avgjordes i en stor klungspurt med drygt 30 cyklister inblandade där flerfaldiga världsmästarinnan Marianne Vos till slut var starkast.

– Det är väldigt små marginaler och lite av en cirkus med folk till höger och vänster. Besluten måste fattas blixtsnabbt. Nu blev det någon sekunds stopp på ”min” sida och det kanske var skillnaden mellan en sjätte plats en pallplats. Så även om, jag är nöjd är jag samtidigt lite besviken. Men platsen på pallen kommer, säger Emilia Fahlin.

Övriga svenskor hamnade längre ned i resultatlistan. Hanna Nilsson 78, Sara Penton 80 medan Julia Borgström och Caroline Andersson inte fick någon tid noterad.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche


Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia Fahlin, 32 år, Hanna Nilsson, 29 år – och så 19-åriga stortalangen Wilma Olausson

– Det ska bli väldigt spännande att komma i gång på riktigt. Man vill få ett svar på vilket resultat all försäsongsträning gett, säger Wilma Olausson till vargardacycling.se inför klassiska Strade Bianche med start och mål i italienska Siena.

Cykellöftet från Billdal utanför Göteborg värvades inför fjolåret till tyska topplaget Team Sunweb – numera Team DSM – där bland annat meriterade namn som Liane Lippert och Leah Kirchmann finns.
Den coronastympade säsongen gav då inte särskilt många chanser för Wilma att mäta sig med världseliten men nu hoppas hon på fler möjligheter.
– Jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket både när det gäller styrka och snabbhet det senaste året. Att jag får starta i premiären betyder att lagledningen tror på mig även om jag fortfarande är med för att se och lära.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar


Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten.

Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna i prispengar mellan män och kvinnor pinsamt uppenbara. Davide Ballerini fick med sig 16,000€ för sin förstaplats. Men Anna van der Breggens nätta lilla summa låg på blott 930€. Pinsamt dålig alltså, året är ändå 2021.

I samma veva framkom det att prispengarna inför lördagens Strade Bianche var precis lika skevt fördelade. De fem bästa herrarna kommer få dela på 31600€ och de fem bästa damerna på 6298€. Så holländaren Cem Taneyeri (@kctanyeri på Instagram) har dragit igång en crowdfundingkampanj för att boosta damernas prispengar. Kampanjen heter Equal prize money for the Women’s Peloton och Cem menar att damerna har cyklat tillräckligt längt nu utan vettiga prispengar.

I skrivande stund har man fått ihop nästan 19 000€ och insamling pågår tills lördag kl 16. Insamlingen hittar ni här

Nu får vi bara hoppas att kampanjen ger effekt, att tävlingsarrangörerna inser det orimliga i situationen och skapar en vettigare fördelning framöver.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Dubbel omstart för Emilia Fahlin


Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse.
Till helgen är det dags för Omloop Het Nieuwsblad och trots att loppet inte ingår i damcykelns World Tour finns praktiskt taget hela världseliten på plats i Belgien på lördag när säsongen nu startar på allvar.
– Alla är sugna på att komma igång. Jag ser verkligen fram emot att gå in i tävlingsbubblan igen, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se
Örebrocyklisten, VM-fyra 2018, gör inte omstart enbart för säsongen utan också från en ny bas i tillvaron. Efter tolv år i Spanien har FDJ Nouvelle-proffset valt att flytta hem till Örebro.
– Jag flyttar in i min nya lägenhet på måndag.  Det känns väldigt bra även om flyttbestyren kanske gått ut lite över tävlingsfokuset så här i början. säger Emilia Fahlin.

Men Emilia är inte den enda svensken i helgens lopp för även Hanna Nilsson, Sara Penton, Caroline Andersson och Julia Borgström kommer vara med och fajtas. På herrsidan kommer Emilias klubbkamrat Tobias Ludvigsson var med i loppet. (som ni förövrigt kommer kunna läsa mer om i det kommande numret av Bicycling)

Den första tävlingen i World Tour, Strade Bianche i Italien, körs 6 mars.  Vårgårdas World Tour, som i fjol fick ställas in på grund av Coronapandemin, kommer i år att avgöras 7-8  augusti – direkt efter OS i Tokyo


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in