Madelene Olsson: våren och SM
Ibland går det inte som du tänkt, trots bra förberedelser. Det är då som ursäkterna svämmar över i alla riktningar. Här får du fem vedertagna ursäkter, som du kan använda dig av. Eller (helst) låta bli.

Madelene Olsson: våren och SM


Sedan sist har jag hunnit med att tävla en del endagsrace och två etapplopp. Förra gången jag skrev på bicycling.se var jag på väg till Tjeckien, där det blev en rätt omtumlande vecka i och med Isabelle Söderbergs stora krasch på första linjeetappen.
Vi andra i laget var chockade över det som hänt, och det var svårt att ladda om innan vi visste hur det var med henne. Men jag tycker själv att jag körde bättre allteftersom etapperna rullade på.

Innan nästa period av tävlingar var jag i Vårgårda på ett litet läger för vår största sponsor Cramo och deras personal som skulle köra Vätternrundan. Det är kul att blanda nytta med nöje och få bra träning samtidigt som man får möta nya människor och utbyta erfarenheter.

Nästa period var vi åter i Belgien och där började vi med att köra kermislopp. Det är mindre belgiska nationella tävlingar där både längd och antal åkare kan variera, men man kan alltid vara säker på att man får ett hårt race i benen.
På sådana lopp är det perfekt att köra ihop laget och testa olika taktiker. Som bäst körde jag in på en femteplats efter ett offensivt lopp där laget satsade hårt och körde in flera av tävlingens spurtpriser.

Efter några tävlingsfria dagar var fick vi tre tuffa UCI-race på raken – två i Holland och ett i Belgien. Det kändes som att formen var på uppgång. Det första var tävlingen Boel Hills Classic i Hollands sydligaste och mest kuperade del, och vi satsade på offensiv körning. Jag var i inledning av loppet loss med en grupp som höll dryga milen innan vi blev inkörda. Kroppen svarade bra på den kuperade banan men inte tillräckligt när de starkaste gasade i Cauberg och jag rullade in i en andra klunga.

Andra dagen var platt och blåsig – riktigt typiskt Hollandsrace – och det blev en dag med dåligt flyt. Jag hindrades tidig av vurpa och fick jaga länge för att komma tillbaka till klungan. Jag kom tillbaka, men mot slutet av tävlingen tröt krafterna när det gasades på i kantvinden och jag orkade inte täta en lucka som blev framför och klungan försvann.

Sista dagen var jag åter på hugget men en liten grupp gick iväg tidigt och dessa höll hela vägen hem så det blev en mindre händelserik tävling för oss i huvudklungan.

Sista tävlingarna innan SM tillbringade vi i Baskien i norra Spanien med ett endagslopp innan ett fyrdagars-etapplopp. Det blev en rätt regning historia med såphala vägar, många vurpor i en kuperad terräng. Den formkänsla jag kände racen tidigare fanns inte kvar. Det började okej men sen gick rakt nerför och de sista dagarna fanns noll i kraft kvar i kroppen.Det blev till att ta det extra lugnt dagarna efter och få vila ordentlig för att åter få krafter till SM-veckan.

Svenska mästerskapen
SM-tempot blev en bra genomkörare. Jag hade hoppats att på att kunna köra bättre än vad jag gjorde, men det gick helt enkelt för sakta.

På lördagens linjelopp kändes det bättre och äntligen svarade kroppen igen. Tävlingen blev en taktisk tillställning och vi i Cramo körde för guld. Emma Johansson var länge i sololedning men kördes in på näst sista varvet.
Jag satsade friskt på sista varvet och kom ensam loss. Efter varvets långa stigning fick jag sällskap av Sara Olsson och tillsammans höll vi avståndet till en grupp på fyra, fem åkare, men på varvets brantaste parti blev vi ikappkörda.
Min lagkamrat Jessica Kihlbom var med i gruppen så jag gjorde ett sista försök att ge henne en så bra resa som möjligt inför mål, och nedanför backen attackerade jag igen. Jag gav allt som fanns kvar. Vet inte om jag hade lucka eller de andra på hjul med fortsatte bara köra.
Med en kilometer kvar kom Sara Olsson förbi mig i en ny attack. De tre andra som var kvar placerade sig snabbt på hennes hjul, men där fick jag svårt att följa med. Men jag visste att Jessica hade en bra spurt.
Det räckte till en tredjeplats för henne och laget fick en skön pallplats med sig hem. För min egen del blev det en femteplats och jag är rätt nöjd över det även om en ädlare valör inte suttit fel.

Nu har jag en liten kort semester innan en period med träning drar igång och för att ladda kontot inför resten av säsongen. /Madde

Cramo Go:green


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vårgårda ställer in World Tour, igen

Nej i år blir det inga segergester i Vårgårda, för nu ställer man in World...

Läs mer

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer
Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer