Madelene Olsson: säsongspremiär i Belgien

Madelene Olsson: säsongspremiär i Belgien


Sitter på tåget på väg hem från den första omgången av race i Belgien. Jag tyckery inte det var länge sedan vi åkte men vi har redan hunnit med tre olika tävlingar på två veckor och första blocket är avklarat.
Vi bilade ner med laget helgen innan första racet. Laget hyr ett hus under våren i belgiska Voreslaar, en liten by inte så långt från Antwerpen. Där kommer vi att bo under de perioder som det är tätt med tävlingar med ett upplägg på cirka två-tre veckor i Belgien och två-tre veckor i Sverige.
Det känns skönt att ha en fast punkt att återkomma till mellan varven. Första veckan hann vi testköra banan inför första racet vilket gav oss en hint om vad som skulle kunna komma att ske och var det gällde att vara bra positionerad. Första racet vi körde var Omloop Het Niewsblaad.
Det känns alltid lite speciellt att köra årets första race, man vet inte riktigt var man står. Jag tycker att jag har haft en bra träningsvinter men det kändes lite konstigt att tävla igen denna gång, det var trots allt i maj jag senast stod på startlinjen och frånvaron från förra året gjorde att jag kände mig lite mer oviss än vanligt.

Tävlingen i sig gick för egen del inte så bra rent resultatmässigt. Jag kände mig ringrostig, och gjorde en hel del missar under racet som gjorde att jag hamnade långt ner i fältet och hamnade bakom vurpor och fick slita onödigt mycket.
Kylan gjorde inte saken bättre. Vi startade med minusgrader och stark vind. Det tog ett bra tag innan man fick upp värmen under racet. Jag hamnade till slut i tredjegrupp i mål, missnöjd med placeringen men känslan i kroppen var okej. Den svarade bättre än jag trott och jag mindes hur kul det är att tävla.

Veckan fortsatte kall, snön kom efter första tävlingen och nästa race fyra dagar senare  – Le Samyn GP – kördes i småregn och bara någon plusgrad. Denna dag var tävlingskänslan bättre men benen sämre. Jag hade lite bättre flyt, men kylan tog hårt på mig och bara att växla blev svårt för att fingrarna var som isbitar.
Först körde vi ett längre varv och sen avslutades det med fyra varv på en mindre bana. Det gick bitvis på rätt bra på småvarven och på näst sista varvet gick det iväg en grupp som sedan höll hem – en solovinnare med fyra-fem åkare jagandes och sedan klungan där jag satt med. Tyvärr lyckades vi inte ha med någon där framme men vi jobbar hårt i teamet för att köra ihop oss och jobba som lag.

Sedan körde vi sista racet för denna omgång – Omloop Van Het Hagerland. Äntligen lite varmare vindar och man slapp frysa från start. Det blev en rätt orolig tävling. Vägarna var bitvis riktigt kassa med mycket hål och stora glipor mellan betongblocken (belgisk asfalt). Vi hade som mål att försöka köra offensivt i laget och vi fick till en del attacker och satt med när det kördes på i fältet.
Jag hade en hyfsat bra dag tyckte jag och kunde vara bra med, men så på näst sista varvet av fem rundor låste sig plötsligt bakbromsen på min cykel när jag just vart framme och kört, och det slår tvärstopp. Jag försökte trixa och få det att släppa men inget hände så jag tvingades ner till servicebilen för att byta cykel. Tyvärr så kom detta vid sämsta tillfälle för just där började det köras ordentligt i klungan och jag kom aldrig tillbaka.
Så jag rullade besviken i mål i en andra grupp. Kul var att vi hade tre tjejer med i första gruppen, och det krigades bra för bra placeringar men det räckte inte riktigt denna gång heller. Men det kändes som vi tog ett kliv framåt med laget vilket jag får ta med mig från denna dag. Nu blir det lite tid hemma i Sverige med bra träning innan nästa tävlingsblock.

//Madelene Olsson
Cramo Go:Green Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer