Madelene Olsson: Blågul seger och galna belgare

Madelene Olsson: Blågul seger och galna belgare


Denna kalla vår rullar på, aldrig har jag tävlat så många race i benvärmare. Jag tror knappt att jag ens gjort det förut.

Jag började andra blocket av vårsäsongen nere i Frankrike tillsammans med landslaget och något bättre väderförhållanden. Det var ett lite annorlunda landslagsuppdrag, dels eftersom Emma Johansson var en del av laget vilket hon oftast bara har möjlighet att vara  vid mästerskap, och sen var det sista gången vi hade Madeleine Lindberg Wall som vår förbundskapten. Tråkigt men sant.
Vi gick ut med höga mål, krigade och var offensiva och hade riktigt kul under tävlingen. Och det gick riktigt bra. På slutet gick en tjej iväg, Emma kontrade, kom ikapp och kunde sedan vinna spurten mellan dessa två. Kul att kunna sluta med flaggan i topp för ”Madde L W” som har gjort som så mycket bra för oss damer de senaste åren.

Sen gick resan tillbaka till Belgien och vårt teamhus utanför Antwerpen. Här har träning blandats med en hel del tävlingar. Den första veckan körde vi ett kermislopp som är en nationell belgisk tävling. I ett sådant lopp kan konkurrensen variera liksom hårdhet av bana. Denna gång var loppet i anslutning till männens vårklassiker: Dwars door Vlaanderen.
Team Argos–Shimano kom med 8-9 tjejer till start vilket gjorde tävlingen lite tråkig. Vad som än som gjordes – attacker och utbrytningar – kördes in av Argos för att deras spurtare skulle få ett bra upplägg. Men vi försökte med det mesta hela laget, men det blev ändå en klungspurt på slutet.

Nästa race var Gent-Wevelgem. Det var länge oklart om tävlingen verkligen skulle bli av på grund av rådande väder. När vi lämnade vår lilla by låg snön på backen och termometern visade under nollan. Men ju närmare starten vi kom desto mindre snö blev det, och väl framme var det helt snöfritt. Tyvärr är detta inte ett så kallat UCI-race, utan fortfarande en nationell tävling. Men tävlingen blev hård ändå. Det iskalla vädret och blåsten gjorde det inte lättare och dessutom hade jag världens sämsta ben. Jag slet som aldrig förr för att bara sitta kvar i klungan. Men jag kom tillbaka, fajtades hårt med mig själv och försökte se framåt. Efter att ha varit nere i karavanen en vända kom jag tillbaka till klungan som återsamlats efter en tidig utbrytning. Detta lagom till de backiga partierna av banan.
Bella i laget hade en grym dag och var med i allt som gick och var även med när det delade sig i andra backen och kom med i förstagruppen.
Jag och Martina kom i en andra grupp, där Rabobank jobbade hårt för att komma ikapp Bellas grupp trots att de hade flera egna tjejer med där framme. Vi anslöt till Bellas grupp med knappt milen kvar och attackerna avlöste varandra. Jag försökte kräma ut det sista ur  mina stumma ben och gå med i det som gick.
Mot slutet kom jag med i en liten grupp som fick en lucka och det höll några kilometer. Men med 2 kilometer kvar blev vi ikappåkta och där var också mitt lopp över. Jag kunde inte ens komma in på sista hjul.
De andra två Cramotjejerna slutade båda i topp-tio, och Martina körde in på femteplats vilket är årets än så länge bästa resultat.

Veckan därefter laddade vi upp för Ronde van Vlaandren – lagets första deltävling i världscupen för året, Belgiens största tävling och en riktig folkfest. Vi testade banan på onsdagen och redan då var jobbet i full gång med diverse öltältsbyggen och kravallstängsel.
Ronde van Vlaandren liksom Gent-Wevelgem och en del andra vårklassiker körs i anslutning till herrarnas proffsrace vilket gör att även vi får storpublik vilket är riktigt kul. Stämningen är på topp och belgarna är smått galna. Vår start- och målstad Oudenaarde pryds med diverse banderoller, och caféer och affärer är dekorerade inför årets höjdpunkt.
Tävlingen blev dock inte så lång för min del. Det blev en rätt orolig och stressad klunga från start där fajten om bra placeringar inför backarna resulterade i krasch på bred och svag utförslöpa strax innan första backen. Jag hann tänka att jag ska klara upp det, men nej – pang och där låg jag. När jag tittade upp såg jag klungan försvinna bort. Efter byte av framhjulet försökte jag lite mörbultad jaga tillbaka, men det var bara att konstatera att den dagen var över alldeles för tidigt.

Dagen efter var det nytt race – GP Dottignes. Jag var revanchsugen från dagen innan och laddad att äntligen få till ett bra race. Trots att jag kom rätt tidigt till startfållan hamnade jag rätt långt bak, men det brukar inte vara några större problem att snabbt avancera. Men ett lag hade valt en lite oväntad taktik och ställde sig längst fram med hela laget, för att sedan gasa för fullt från start. Då var det inte så enkelt.
På några få minuter var en grupp på 13 personer loss på den öppna och blåsiga banan. Det blev till försöka få ihop ett samarbete mellan de lag som inte fått med någon där framme men det gick sådär. Vi var nära på sista varvet och vi fångade in några som släppt från gruppen, men tyvärr höll tätgruppen hela vägen hem. Surt men sant, men en lärdom rikare blev resultatet av den dagen.

Nu har jag någon vecka fritt från tävlingar. Jag är tillbaka i Skara i några dagar, och kanske blir det någon svensk tävling innan det bär av mot fler internationella race.

http://www.madeleneolsson.dinstudio.se/
http://www.alrikssongogreen.se/


Antal kommentarer: 1

Heff

Bra mkt roligare läsning än om grabbarna! Mer av sådant här tack 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Emilia Fahlin klar för OS!


Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan!

Med 100 dagar kvar till invigningen är ytterligare sex aktiva klara för OS i Japan. Judokan Marcus Nyman, cyklisten Emilia Fahlin, bordtennisspelaren Linda Bergström, maratonlöparen Carolina Wikström, samt Nacrabåten med Emil Järudd och Cecilia Jonsson.
– Den svenska OS-truppen till Tokyo växer nu till 91 aktiva och vi hoppas på lika stor och slagkraftig trupp till denna sommar som deltog i Rio 2016, då över 140 idrottare deltog och truppen vann elva medaljer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo

Om Emilia Skriver SOK såhär: Cyklisten Emilia Fahlin klarade det internationella kvalet till spelen redan i oktober 2019, men har sedan tampats med en del skador. Nu är hon tillbaka i form och slutade nyligen sexa i världstourloppet Gent-Wevelgem.

FAKTA/Sveriges trupp till OS i Tokyo

Bordtennis: Linda Bergström, damsingel, Mattias Falck, herrsingel, Lag herrar.
Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.
Cykel: Emilia Fahlin, landsväg.
Judo: Anna Bernholm, 70 kg, Tommy Macias, 73 kg, Marcus Nyman, 90 kg.
Fotboll: Lag damer.
Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Fanny Roos, kula, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd, Khaddi Sagnia, längd, Andreas Kramer, 800 m, Kalle Berglund, 1 500 m, Carolina Wikström, maraton.
Gång: Perseus Karlström, 20 km.
Handboll: Lag damer, lag herrar.
Kanot: Linnea Stensils, K1.
Ridsport: Lag dressyr, Lag fälttävlan, Lag hoppning.
Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.
Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.
Segling: Max Salminen, finnjolle. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser, Emil Järudd och Cecilia Jonsson, Nacra 17.


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september


På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.
– Vi måste agera utifrån hur läget ser ut just nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Nu planerar vi för det bästa arrangemanget någonsin i september.

Vätternrundan har under lång tid arbetat hårt för att kunna genomföra ett smittsäkert, fysiskt arrangemang 2021. Alla delar av arrangemanget har kartlagts för att anpassa loppen, med smittskyddsåtgärder i form av exempelvis protokoll och rutiner. Dessutom har en nära dialog förts med det regionala smittskyddet i Östergötland. Utgångspunkten har in i det längsta varit att arrangera Cykelveckan som planerat den 11-19 juni.

– Men det slutgiltiga beslutet behöver fattas nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, och vi ser att vi har ett allvarligt läge med hög smittspridning i samhället. I det läget är en flytt av loppen det enda beslutet vi kan fatta.

– Nu satsar vi allt på att genomföra ett fantastiskt arrangemang i september, det bästa någonsin, tillsammans med våra deltagare.

De nya datumen innebär att MTB-Vättern körs den 2 september, Vätternrundan 315 km 3-4 september samt Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km den 5 september. När det gäller Vätternrundan 315 km kommer det att bli ett unikt arrangemang på flera olika sätt.

– För första gången sedan 1966 kör vi Vätternrundan en annan tidpunkt än veckan före midsommar. Dessutom blir det premiär för vår nya, längre bansträckning. Det kommer att bli episkt, säger Oskar Sundblad, marknadschef för Vätternrundan.

– En stor fördel är förstås att deltagarna får hela sommaren på sig att träna inför utmaningen. Det är en synpunkt vi faktiskt brukar få till oss ibland.

Även med lopp i september är fokus på smittskyddsåtgärder stort. Vätternrundan planerar för anpassningar i start, mål och depåer. Det handlar bland annat om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel.

– Vi jobbar stenhårt med protokoll och riktlinjer för att smittsäkra loppen, säger Oskar Sundblad. Mycket kommer att vara sig likt, annat blir lite annorlunda. Men det kommer att bli ett fysiskt arrangemang och det tror jag att våra deltagare har längtat efter.

De deltagare som har anmält sig och har en starttid i Vätternrundan 315 km, har fått den flyttad till 3-4 september och får samma starttid. Detsamma gäller deltagare som anmält sig till MTB-Vättern som körs den 2 september. När det gäller Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km har förändringar gjorts i starttiderna eftersom dessa lopp kommer att gå samma dag.

– Deltagarna hittar all information på vår webbplats och genom att logga in på Mina Sidor, säger Oskar Sundblad.


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats


Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i World Tour-loppet Gent-Wevelgem i söndags.

– Jag hoppas att det här räcker och att jag får ett besked av SOK snart så att man vet vad som gäller, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se

Grundkriteriet för Sveriges Olympiska Kommitté är att den aktive ska ha visat att man kan konkurrera om en topp-8 plats i högsta internationella konkurrens. Ett krav som VM-fyran från 2018 nu uppfyllde.

Anders Wiggerud, sportchef på SOK, vill ändå inte lämna definitivt klartecken.
– Men den här insatsen gör att hon förstås ligger väldigt bra till i den sammantagna bedömningen. Nästa möjlighet att bli uttagen är 14:e april, säger Anders Wiggerud, till vargardacycling.se

Det drygt 14 mil långa loppet avgjordes i en stor klungspurt med drygt 30 cyklister inblandade där flerfaldiga världsmästarinnan Marianne Vos till slut var starkast.

– Det är väldigt små marginaler och lite av en cirkus med folk till höger och vänster. Besluten måste fattas blixtsnabbt. Nu blev det någon sekunds stopp på ”min” sida och det kanske var skillnaden mellan en sjätte plats en pallplats. Så även om, jag är nöjd är jag samtidigt lite besviken. Men platsen på pallen kommer, säger Emilia Fahlin.

Övriga svenskor hamnade längre ned i resultatlistan. Hanna Nilsson 78, Sara Penton 80 medan Julia Borgström och Caroline Andersson inte fick någon tid noterad.


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche


Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia Fahlin, 32 år, Hanna Nilsson, 29 år – och så 19-åriga stortalangen Wilma Olausson

– Det ska bli väldigt spännande att komma i gång på riktigt. Man vill få ett svar på vilket resultat all försäsongsträning gett, säger Wilma Olausson till vargardacycling.se inför klassiska Strade Bianche med start och mål i italienska Siena.

Cykellöftet från Billdal utanför Göteborg värvades inför fjolåret till tyska topplaget Team Sunweb – numera Team DSM – där bland annat meriterade namn som Liane Lippert och Leah Kirchmann finns.
Den coronastympade säsongen gav då inte särskilt många chanser för Wilma att mäta sig med världseliten men nu hoppas hon på fler möjligheter.
– Jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket både när det gäller styrka och snabbhet det senaste året. Att jag får starta i premiären betyder att lagledningen tror på mig även om jag fortfarande är med för att se och lära.


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar


Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten.

Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna i prispengar mellan män och kvinnor pinsamt uppenbara. Davide Ballerini fick med sig 16,000€ för sin förstaplats. Men Anna van der Breggens nätta lilla summa låg på blott 930€. Pinsamt dålig alltså, året är ändå 2021.

I samma veva framkom det att prispengarna inför lördagens Strade Bianche var precis lika skevt fördelade. De fem bästa herrarna kommer få dela på 31600€ och de fem bästa damerna på 6298€. Så holländaren Cem Taneyeri (@kctanyeri på Instagram) har dragit igång en crowdfundingkampanj för att boosta damernas prispengar. Kampanjen heter Equal prize money for the Women’s Peloton och Cem menar att damerna har cyklat tillräckligt längt nu utan vettiga prispengar.

I skrivande stund har man fått ihop nästan 19 000€ och insamling pågår tills lördag kl 16. Insamlingen hittar ni här

Nu får vi bara hoppas att kampanjen ger effekt, att tävlingsarrangörerna inser det orimliga i situationen och skapar en vettigare fördelning framöver.


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*