Lisa Nordén satsar på SM i cykelcross

Lisa Nordén satsar på SM i cykelcross


Lisa Nordén är en av Sveriges och världens duktigaste triathler sedan tio år tillbaka. Med en missad guldmedalj på ynka nio tusendelar i London-OS 2012, blev Lisa ett bekant namn i hela Sverige.

Som en utmaning och en väg till att bli en bättre cyklist, avslöjar nu Lisa på sin hemsida att hon ska ställa upp i svenska mästerskapen i cykelcross. Tävlingen går i år av stapeln den 16 november i Stora Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm.

I helgen deltog Lisa i en crosstävling för att få en uppfattning om sportens beskaffenhet, och det är där bilderna är tagna. Vi ställde ett par frågor till Lisa om vad hon tycker om crosscyklingen och hur sporten skiljer sig åt från triathlon. 

             Årets Jerringpristagare Lisa Nordén sken ikapp med sin världsmästartröja.

Du skriver att du ville ge dig själv en ny utmaning, vad är det som lockar med just cykelcross?

– Utmaningen i sig och önskan om att bli en bättre cyklist. Cykelcross kräver helt andra tekniska kunskaper än vad jag normalt sett behöver som triathlet. Grus, gräs, tighta svängar och att hoppa på och av cykeln efter alla hinder, är moment som är ganska så främmande för mig.

  Grus- och gräsracing är i stort vad cykelcross handlar om. Lisa spänner vaderna. 

– Träningen och CX-tävlingarna kommer helt klart att utveckla nya sidor av cyklingen som jag hoppas kunna ha användning av för i framtiden. God cykelhantering är ju aldrig direkt en nackdel, inte ens inom triathlonvärlden där vi ligger och kör flat-out i stort sett rakt fram i 180 kilometer.

Hur skiljer sig sporten från triathlon i ansträngningsnivå?

– Tävlingsformen är mer likt ett 10-kilometers löplopp i intensitet. Det är väldigt sällan (aldrig?) jag har legat så högt i puls under en triathloncykling. De ständiga igångdragen tillsammans med den koncentrationen som krävs för de tekniska bitarna gör att pulsen hela tiden skjuts i höjden.

 Ett antal hinder som tvingar cyklisterna att hoppa av cykeln är placerade utmed varvbanan. En del väljer att bunnyhoppa över dem istället. 

– Jag har idag inte riktigt den syratåligheten som krävs, utan det tar ett halvt lopp innan jag kommit upp i varv. Våra cykelbanor i triathlon är ju inte heller så tekniska, utan har på sin höjd ett par 180-graderssvängar. Däremot hoppar vi ju på och av våra cyklar också, fast vi tar av oss skorna först…

Ser du framför dig att du kommer fortsätta att delta i andra former av cykling än just triathlon?

– Absolut. Detta är lite av tjusningen med idrott för mig. Den ständiga variationen och möjligheterna till förnyelse. Cykelcross-SM är en riktigt bra utmaning, som också kommer utgöra en god förberedelsegrund för de triathlon-tävlingarna som följer.

                                        Lisa Nordén mitt i språnget. 

– Cykelcross kommer att kräva mer av mig rent tekniskt och jag erkänner villigt att jag har mycket att lära gällande taktik i linjelopp. Det är bara så många triathlon-tävlingar jag kan köra per år, men cykellopp (av olika former) kan jag lägga till i träningsschemat för att spetsa form eller slipa på detaljer.

   Efter hindret hoppar cyklisterna upp i sadeln igen så fort som möjligt. 

– Däremot får ni nog aldrig se mig på en BMX…

Never say never Lisa, hälsar vi på Bicycling! När vi ändå hade Lisa på linjen så passade vi på att fråga henne om OS-loppet som så förargligt gick motstånaderns väg med ynka nio tusendelar. Och vilken seger som smakat bäst. 

Vilken är den mest tillfredställande segern eller vinsten hittills i karriären?

– Det finns ganska många att välja mellan faktiskt. Fjolåret bjöd på många höjdpunkter och många lopp jag var otroligt stolt över. Det som står ut lite mer är ju givetvis OS-medaljen. Den är och förblir det mest speciella ögonblicket i mitt liv. Det var ingen rak väg dit utan kämpigt hela tiden fram till själva loppet. Att sedan få till det där perfekta (nästan i alla fall) när det verkligen räknas väger tungt.

– Sen står vinsten i Stockholm och tävlingen i Auckland ut som tävlingar jag gärna tänker tillbaka på.

De där förargliga nio tusendelarna i OS-loppet. Hur tänker du kring den förlusten nu, något år senare? 

– Medaljen från OS kommer aldrig att kännas som en förlust. Jag har jobbat hårt för den – och jag har vunnit den. Upplevelserna efter loppet, så som säsongen blev och kunde summeras upp samt sedan idrottsgalan och bragdguldet – inte direkt en nitlott så som jag ser det.

– Istället känner jag mig privilegierad att få ha händelser som detta i mitt liv.
Sen att det var väldigt väldigt nära och att beslutsprocessen kring avgörandet kan diskuteras har jag valt att acceptera och lägga till sidan.

Och så Lisas tre bästa platser att cykla på i världen: 

1. – Snapphaneskogarna runt Höör och Degeberga. Jättefint för cykelcross!

2. – Rift Valley, Kenya. Perfekt för både cykelcross och mtb. Kör grusvägarna från platån ner i dalen. En fantastisk upplevelse.

3. – Landsvägscykling i Monument Valley i Arizona, det är helt enkelt fantastiskt vacker cykling!

Alla foton tagna av Daniel Rytz.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer