Legendariska segrar på VM för Mads Pedersen och Annemiek van Vleuten

Legendariska segrar på VM för Mads Pedersen och Annemiek van Vleuten


Mads Pedersen överraskade rejält genom att vinna VM i Yorkshire 2019. Med segern blev han den förste, på herrsidan, som någonsin plockar hem guldet åt Danmark. I sprinten slog han både italienaren Matteo Trentin och schweizaren Stefan Küng.

“Det är overkligt” sa Pedersen efter målgången. “Jag trodde inte alls detta skulle hända när jag vaknade imorse. Det är en helt overklig dag och självklart varenda cyklists dröm att få bära regnbågströjan. Från början var planen att Jakob Fuglesang och de andra skulle dra med mig ut i de första av de avslutande varven. Men de lyckades inte haka på Van der Poel och Trentin när de kom till min grupp. När vi sen låg i täten handlade det bara om att överleva, överleva och överleva och hoppas på det bästa i spurten” 

Till följd av en enorm mängd regn och riktigt hårt väder, både kortades och drogs banan om kring Yorkshire, men det blev ändå ett av de hårdaste loppen vi bevittnat på länge. Att något stort var i görningen förstod vi på allvar när förhandsfavoriten och i år annars så överlägsna Mathieu Van der Poel (som länge satt med klungan med medaljcyklisterna) med bara 12.5 km kvar stod för årets mest häpnadsväckande väggning.

Pedersen kör annars för UCI WorldTour laget Trek-Segafredo och kom som bästa tvåa efter Niki Terpstra på Flandern runt förra året. Första rejset han vann i år var Grand Prix d’Isbergues som gick i norra Frankrike bara en vecka innan VM. Så även om han inte var en storfavorit var han var tveklöst i bra form och kanske var det de blöta hårda omständigheterna som banade vägen för den överraskande utgången?

Som 23 åring är han lika gammal som Óscar Freire var när han 1999 plockade hem segern i Verona.  Sedan dess har ingen yngre åkare iklätt sig regnbågströjan. Så kanske ska vi se Pedersens vinst som ett tecken på en föryngring inom sporten? Stefan Küng är förresten även han blott 25 år gammal.  

På Damsidan blev det nederländskan Annemiek van Vleuten som plockade hem sin första VM titel. Även det en historisk bedrift då hon körde 105 km, mer än två tredjedelar av loppet, helt ensam i täten.

”Ett hundra kilometer långt tempo var en galen plan, i själva verket var det ingen plan. Jag ville mest gå ut hårt på en klättring, trodde det var bra för vårt team. Sen fick jag en lucka och körde bara på. Men jag har tränat som bara den för detta och det hjälpte ju en hel del” Sa Annemiek efter loppet.

För att ytterligare bekräfta den dominans som Nederländerna har på cykelscenen just nu blev det fjolårssegrarinnan Anna van der Breggen som kom tvåa. Trea kom australiensaren Amanda Spratt.

(vi har i dagsläget tyvärr inte tillgång till användbara bilder från damernas lopp,  därför är bara Mads med på bild här) 

 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin hoppar av OS

Emilia Fahlin har valt att lämna återbud till att tävla i de olympiska spelen i...

Läs mer

Hur bra kan man bli? 8 frågor till rekordjägaren Jonas Bohr

Han började cykla först när han var 43. Nu är han på jakt efter världsrekordet...

Läs mer

Vårgårda ställer in World Tour, igen

Nej i år blir det inga segergester i Vårgårda, för nu ställer man in World...

Läs mer

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer
Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i World Tour-loppet Gent-Wevelgem i söndags....

Läs mer
Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia Fahlin, 32 år, Hanna Nilsson,...

Läs mer