Ledarkrönika: Vad smakar din cykel?

Ledarkrönika: Vad smakar din cykel?


Den hårda konkurrensen, den snabba utvecklingen och de låga marginalerna pressar tillverkarna framåt, och den som levererar dåliga grejer åker ut från marknaden, förr eller senare. I de allra flesta fall får kunderna alltså det de betalar för. Ibland mer.  

Och vem är egentligen kunden idag? På den svartvita tiden var nästan alla som höll på med cykelsport tävlingscyklister, eller före detta tävlingscyklister. Då handlade det bara om landsvägscykling för män.

Men kulturen breddades. Tvåhjulsutövarna hittade ut i skog och mark, bland grus, stenar, rötter och håriga branter. Motionärsgruppen växte markant, de kvinnliga cyklisterna blev fler och åldersspannet spretade alltmer. Inte ens cyklisternas plånböcker har längre liknande innehåll. Det som är dyrt för den ena är en spottstyver för den andra.

Ur den en gång så homogena gruppen växte subkulturer fram, som i sin tur blev helt nya målgrupper för branschen. Det som tidigare var svart eller vitt, dyrt eller billigt, rätt eller fel, blev istället en fråga om tycke och smak, individuella förutsättningar och preferenser, syfte och ändamål.

Så, hur kan man då veta vilken cykel som är bäst? Faktum är att det är sällan som vi ens kan enas på redaktionen. För precis som våra läsare är vi individer med olika intressen, önskemål, erfarenheter, förutsättningar, styrkor, svagheter, kroppstyper, hang-ups och drömmar.

Någon gillar mer slaglängd, någon vill ha flackare styrvinkel. Någon prioriterar styvhet och en annan låg vikt. Och skivbromsar – är det verkligen lösningen på allt?

När vi hittar något som är direkt dåligt vill vi naturligtvis berätta det, men i många fler fall slutar det i ett resonemang kring ”det beror på”. Det beror på allt från din åkstil, din målsättning och din plånbok, till underlaget du cyklar på.

Visst kan labtester göra exakta mätningar på exempelvis styvhet i förhållande till vikt, men vi märker ofta att de siffrorna inte har samma värde när helheten sedan möter kött och blod.

Sammantaget skulle det alltså nästan kännas oseriöst om redaktionen enades om att en enda cykel är den bästa – för alla cyklister. Och därför blir det heller inte relevant att dela ut betyg eller utse testvinnare.

Våra cykeltester har alltmer övergått till att förmedla fakta om cykeln och varumärket, beskriva karaktärsdrag och ringa in tydliga egenskaper, så att du som är köpsugen får veta vad du kan förvänta dig av just den här cykeln. Vi vill berätta i vilket sammanhang vi tycker att cykeln gör sig bäst, hur den beter sig i olika situationer och vilken som är den tilltänkta målgruppen.

Alltså ungefär som en vinrecensent beskriver en flaska vin och vad just den passar till. Om du sedan gillar ett särskilt ursprungsland, faller för en viss etikett, eller om du föredrar torrt, fylligt, bärigt, fruktigt, dyrt eller billigt – det vet ju bara du.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer