Ledarkrönika: Plötsligt händer det!

Ledarkrönika: Plötsligt händer det!


”Vi ska göra den tidning vi själva vill läsa”. Så sa vi för tolv år sedan när vi satt på Fiskartorpet och startade det du nu håller i handen. Trovärdighet hamnade överst på kravlistan. Ingen läsare ska någonsin ifrågasätta huruvida vi verkligen äter, andas och sover cykel.

Att skriva om standardcykling hamnade också överst på en lista. Av det vi aldrig skulle skriva om. För hur många av alla som åker buss, bil eller tunnelbana är nödvändigtvis intresserade av att läsa om bussar, bilar eller tunnelbanor? Inte många. Så att skriva om hur det är att cykla till och från jobbet var uteslutet eftersom en klar majoritet av alla pendelcyklister inte cyklar för att de verkligen älskar cykling.

Men plötsligt börjar det hända saker. Snygga och ändamålsenliga cyklar för dagligt bruk blev allt vanligare. Lite senare kom kläderna som gjorde att cyklister plötsligt kunde se ut som helt vanliga människor och inte som stressade renlevnadsivrare. Och tillbehören som gjorde livet på två hjul enklare.

Och lika plötsligt hittade vi oss själva hängandes över praktiska cyklar på mässor runt om i världen, lika dreglandes som över hojarna med mest fjädring eller lägst vikt. Ålderstecken? Nej. Inte alls faktiskt. För vi är fortfarande exakt lika fascinerade över hur man lyckas kapa 3,9 gram när en ny ram utvecklas. Eller nya hjälmen som sparar 1,7 sekunder på 23 mils cykling.

Sen, en helt vanlig tisdagsmorgon, möter vi plötsligt mannen vi minst av allt vill bli ovän med. Han heter Krister Isaksson och är den praktiska cyklistens bästa vän. Det betyder också att han är en stor ovän av den ickeexisterande strukturen för cyklister – alltså det mest förekommande för helt vanliga svenska standardcyklister som dagligen tvingas utstå en usel trafiksituation. Åtminstone i lite större städer. Har du läst Bicycling en tid är du redan bekant med Krister. Om inte är det hög tid att bli det. Här kan du läsa mer om hans svidande sanningar och högst konkreta förslag på förbättringar.

Trots att den generellt dåliga strukturen dominerar i Sverige börjar vi efter massor av år se en ljusning. För när folkhälsan och miljön är på väg i spikrak riktning åt fel håll är de flesta överens om att ökat cyklande är positivt. I teorin alltså. I praktiken finns det väldigt mycket att göra för att ge cyklandet större utrymme.

Och inte mycket behöver egentligen uppfinnas, det räcker att göra ett svep runt om i världen och titta på vad andra gjort. Säkrare, enklare, snabbare, roligare och billigare är några nyckelord som räcker långt att jobba runt.

Snälla Fredrik Reinfeldt. Jag vet att du läser Bicycling. Kika förbi nån dag, så vi får snackas över lite fika. Eller så har jag fått en inbjudan till en kanonmysig tävling i 
Patagonien som jag tror att du skul
le gilla. Vi kan köra den tillsammans,
så får vi lite tid att prata mer om hur
 ditt land ska bli friskare, snällare 
och mer attraktivt.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer