Ledarkrönika: Personligast vinner

Ledarkrönika: Personligast vinner


Den rödaste diskussionstråden under senhöstens kaffestunder har varit likriktning. Eller egentligen har kaffesnacket mest handlat om motsatsen, alltså starka personligheter och spännande identiteter.

Likriktningen är en trend som inte är unik för cykelbranschen – den färgar hela samhället. Samtidigt som den är trist är det också lätt att förstå när man lägger samman allt som krävs för att vara en ekonomiskt försvarbar spelare i en etablerad bransch. Säkra kort och få chansningar brukar vara nyckelingredienser för de flesta. Genom att härma och kopiera andra går det också att kapa tunga utvecklingskostnader.

Ofta finns en kluven rädsla bland varumärken när det handlar om att skilja sig från mängden. De flesta vill ju någonstans vara unika. Men skräcken för att det unika fingeravtrycket lika gärna kan bli en idiotförklaring bromsar många att våga vara annorlunda.

Andreas Danielsson, chefredaktör för Bicycling. Vilket band anspelar Andreas t-tröja på?

Den sociala överenskommelsens styrka är både bra och dålig, där det dåliga skrämmer många att blomma ut i kraft av sin egen övertygelse eller idé. Det vi säger är inte att utvecklingen på något vis står stilla eller att du som konsument inte får valuta för dina pengar. Tvärtom är det väldigt bra fart i progressen och den hårda konkurrensen ger dig mer och bättre prylar för pengarna för varje år som går.

Det vi säger är bara att vi saknar tillräckligt med krydda och karaktär. Därför har vi bestämt oss för att göra ett antal nedslag, både i vårt eget land och runt om i världen – i jakten på cykelvärldens riktiga själar. Det kan vara allt ifrån personligheter, varumärken, tävlingar och allmänt galenskap som på olika vis utmärker sig i den cykliska evolutionen.

Självklart kommer vi att andas samma bredd och djup som tidigare, men nu känner vi mer än någonsin att essensen ska få sitt rättmätiga utrymme! Svenska cyklister utmanas av vin- tern som gör allting lite krångligare. Och kanske lite tråkigare. Men förutom den mörka och kalla årstiden har vi blivit tilldelade ett av världens mest cykelvänliga länder (undantaget i storstäderna).

I jagandet av cykliska själar kommer vi därför att tillbringa en hel del tid i vårt eget land för att smaka på tävlingar, motionslopp och event som erbjuder något extra. Vi kommer sedan att högst godtyckligt utse vårt favoritbesök 2014. Och den favoriten har inget att göra med storlek, tillväxt eller allmänt sifferskryt. Vinnaren är den som bäst lyckas klä sitt arrangemang med traktens egna kulörer.

Vi vill se lokala avtryck, lokala initiativ, lokalt engagemang och inte minst – en lokal stolthet!

Apropå identiteter vill jag hälsa våra nya krönikörer välkomna. Egentligen är ingen av dem särskilt nya ansikten för tidningen, tvärtom är Gabriella Ekström, Niclas Sjögren och Krister Isaksson välbekanta namn i cykelsammanhang. Förutom deras starka intresse har de också förmågan att på olika sätt inspirera, informera och entusiasmera till roligare, snabbare och mer cyklande. Alltså de kärnvärden vi alltid haft och alltid kommer att ha.

Den fjärde krönikören 2014 kommer att vara ambulerande. Och eftersom det är valår i år kommer vi i första hand att låta våra politiker förklara var de står i cykelfrågan – så att du och övriga 56 000 läsare vet vilket parti ni ska rösta på i höst.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Klas H

Hump.. står det Thieves på tröjan ? Heter inte bandet The Hives ?? Vad är vad och vad är fel?


Redaktionen Bicycling

Klas H: Tror det var en schism mellan några artister för några år sedan, googla
/ErolLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer