Ledarkrönika: Kontrast & konsekvens

Ledarkrönika: Kontrast & konsekvens


I förra numret av Bicycling hade vi en större artikel om den förändring som branschen befinner sig i när det handlar om vägen från produktion till konsument. Nya villkor och förutsättningar som förändrar hela spelplanen, och som i sin tur skapar nya möjligheter – med tillhörande konflikter.

En av de vanligare frågorna vi får till redaktionen är vilken hållning vi har i valet av säljkanaler. Men vi har ingen direkt hållning i den frågan annat än det som rimmar med våra kärnvärden för tidningen; fler, snabbare eller roligare. Om det betyder köpa i butik, köpa begagnat, över nätet, billigt eller dyrt är upp till var och en att bestämma. Vår uppmaning är att du som konsument behöver bli mer medveten om vilka konsekvenser ditt handlande får för dig och din tid i sadeln. Nu och över tid.

En konsekvens jag just nu kämpar med är sand. Efter ett par veckor i Arabemiraten har allt jag äger blivit dränkt i sand. Men det var det värt. Först på landsvägscykel längs en smal sträng av asfalt – mitt i öknen. En surrealistiskt mysig känsla. Och väldigt annorlunda.

     ”Det blir på riktigt då. Lite äventyr. Lite krångligare. Lite jävligare.”

Men efter några mil ganska enformigt. Det där med att passera små byar, uppleva variation och för- ändring blev utbytt mot sand. Bara sand. Sammanlagt fyra högersvängar på tre timmars cyklande. Och kanske tio växlingar under samma tid. Lite som att köra testcykel. Fast i öknen.

Desto fler svängar, växlande och variation blev det några dagar senare. Då hade jag bytt till bredare däck. Väldigt mycket bredare. Fortfarande samma öken, fast nu med 4,8 tums sulor och på en cykel med namnet Sandy. Vi hade tur eftersom det regnat dagen innan vilket gjorde bärigheten i sanden väldigt bra. Så bra att jag exakt förstår varför Neil Armstrong blev cykelsugen när han landade på månen. Den här turen hamnade på min topp 10-lista av rolig cykling, alla kategorier.

Två dagar senare bjöds det på ny kontrast. Svensk vinter, åtta minusgrader och snöstorm. Ett ganska mysigt väder tycker jag. Kanske mest för att det är ensamt på cykelbanorna och för att jag (av oklar anledning) gillar när himlen ramlar ned.

Det blir liksom på riktigt då. Lite äventyr. Lite krångligare. Lite jävligare.

På hemvägen har minusgraderna förvandlats till slask, med regn i luften. Allt blir blött och efter en stund ganska kallt. Men jag gillar det också. Kanske för att det blir extra skönt att kasta in lite ved i spisen på kvällen, vin i glaset, mysa med mormors raggsockor och somna i soffan…

BÄST JUST NU

När Susanne Ljungskog kom till redaktionen och gjorde klart för oss att hon vill satsa på cykel igen. Fast den här gången handlar det inte om henne själv. Nu vill hon smitta av sig och dela allt hon vet om cykelsport till andra. Bra Susanne, välkommen tillbaka!

LÄNGTAR TILL

Tänk att få vakna upp och se en Townsend Grasstrack hängandes på väggen. Stål, läder och trä gör ju att allting blir lite bättre.

SÄMST JUST NU

”Jag känner mig bortprioriterad i trafiken. När jag kom till stora korsningen på väg till redaktio- nen fick jag stanna, trycka på en knapp och vänta på grön gubbe. Och jag tryckte typ två sekunder för sent så jag fick vänta extra länge. Medan jag stod där i regnet satt motoristerna i sina varma bilar, drack kaffe och lyssnade på radiomusik. När är det bilisternas tur att tvingas ur bilarna och trycka för grönt ljus – och när ska vi ges automatiskt företräde?” Citat Åsa Eriksson.

Åsa; jag känner med dig!

Vart är det som mysigast att cykla? Planerar du att köpa en cykel från internet eller en cykelaffär? Kommentera gärna nedan. 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Marcus

Jag tycker att det är grymt mysigt att cykla kuperade bokskogar samt bruten terräng nära kusten. Tur för mig att jag som oftast cyklar MTB i HAlland :).
Jag tycker det är synd att så få cykelhandlare, som sitter på flerårigt kunnande om hur cyklar funkar inte valt att ta upp kampen mot internet på för mig det enda vettiga sättet. Genom servicekänsla och engagemang.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Årets första nummer!

Här har ni en tjuvtitt på årets första nummer av Bicycling!

Läs mer

Bicycling #8 - En Encyklopedi

Årets sista nummer av Bicycling är här, och det är inget mindre än en superspecial....

Läs mer

Bicycling #7 - Ute nu!

Ett rykande färskt nummer av Bicycling har landat i butikshyllorna. Fullproppat med en sällan skådad...

Läs mer

Allt om Tour de France i Bicycling #5

I Bicycling nr 5 som nu ligger ute i hyllorna hittar ni en stor guide...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bicycling nummer 3!

Nu hittar ni vårens första nummer av Bicycling ute i hyllorna och här har ni...

Läs mer
Gå med i Springtime Sports Club gratis!

Vi på Bicycling– tillsammans med systertidningen Runners World och träningsresearrangören Springtime – lanserar nu Springtime Sports Club.

Läs mer
Årets första Bicycling är här!

I Bicycling numer ett tar vi med er på en cykeltur i Nordkorea, hjälper dig hitta din sweetspot i träningen...

Läs mer