Ledarkrönika: Gladast i Afrika

Ledarkrönika: Gladast i Afrika


”Nej, nu går jag och ringer några samtal” sa Åsa och försvann. Innan det hade vår supermekaniker Henrik van Ingelandt gått bet i sitt försök att göra en cykel av något vi knappt skulle kalla cykel.

Den ägdes av Mabuka Mbangeleli som jobbar på det hotell vi bodde på i Kapstaden. Mabuka bor i en kåkstad ungefär tre mil från hotellet. Att åka buss till och från jobbet är en kostnad han inte fixar. Därför cyklar han. På en cykel som långt ifrån fungerar som den borde.

Redan första dagen hängde Mabuka nyfiket vid vårt cykelrum och hade massor av frågor. Sedan många år har han alltid tittat på den lokala tävlingen Cape Argus. Men att genomföra det loppet är i princip otänktbart – de pengarna finns inte. Inte heller pengarna för att köpa en ny cykel. Som fungerar.

När Åsa kommer tillbaka gör hon tummen upp. ”Nu ska Mabuka få en överraskning som jag tror han kommer uppskatta”. Åsa visste nog inte riktigt vad hon höll på att ställa till med då.

En kram i cykelns tecken

Jag ropar på Mabuka, och han kommer direkt. ”Please, sätt dig ner” säger jag, och fortsätter; ”My dearestly, I know you are in love with bicycles and that you ride alot – on a bike that doesn’t work. Therefore we have a little surprise for you. Please turn around.”

I egenskap av tidigare coach och förbundskapten har jag jobbat med cyklister som tagit pallplatser i både världscupen, EM, VM och OS. Den glädjen är stor i stunden.

Men den går inte på långa vägar att jämföra med det äkt-afrikanska frihetsvrål som Mabuka bjöd på när han fick vårt cykelpaket. Han grät, skrek, hoppade och skrattade. Och grät igen. Och han vägrade nästan släppa taget om oss när han gång efter annan kramade sönder våra positivt förvånade kroppar.

Att han skulle bli glad hade vi nog tänkt oss. Men här bjöds det på så mycket genuin glädje att vi alla till slut satt och grät. För en cykel.

Vi hjälpte Mabuka med en snabb bikefit, visade hur växlar och bromsar fungerade, knäppte fast hjälmen och skickade iväg honom längs gatan utanför hotellet. Det blev en omedelbar spurt och ett nytt glädjevrål. Efter några minuter kom han tillbaka med färska tårar på kinderna och drömmen att få genomföra Cape Argus. Den drömmen ska vi nog se till att lösa lagom tills vi kommer tillbaka till Kapstaden nästa år.

Att ge är roligare än att få – den sanningen skriver vi under på. Därför har vi bestämt oss för att växla upp biståndet till nästa år. Bicycling goes Recycling – in Africa!

Tack Merida & Tack TEC för att ni hjälpte oss, så vi kunde hjälpa Mabuka!

BÄST JUST NU

Jag har upplevt det mesta världen har att erbjuda i form av väder och miljöer tillsammans med vår husfotograf Luca Mara. Aldrig har jag sett honom misslyckats. Eftersom jag också gillar att fotografera lyssnar jag ofta på hans råd, ställer in min kamera precis som han säger och siktar på samma objekt i samma miljö. Men när jag jämför resultatet av våra bilder framstår mina skott som ett skämt. Och efter tio år börjar jag inse att det aldrig kommer att bli någon Luca Mara av mig. Som tur är har jag ynnesten att dela dagarna med hans fingertoppar och kreativa ögon.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer