Ledarkrönika: Farligare att inte cykla

Ledarkrönika: Farligare att inte cykla


Cykeln är okej i alla fall. Den är ju i regel det om man välter i fyra kilometer i timmen, och liksom bara lägger sig ner på marken. Dessutom har jag så föredömligt landat på vänster sida – mer på grund av tur än skicklighet – vilket betyder att bakväxeln nu kan beundra kvällshimlen, istället för att ligga nertryckt i den hårda brötiga isen.

Okej, jag är uppe.
Det ömmar och stramar i vänster ben, men jag sätter mig på cykeln igen och börjar ängsligt trampa hemåt. Kontrollerar att allt på cykeln fungerar och att styret och hjulen sitter rakt. Puh.

En kilometer.
Jag känner mig som den där skadeskjutna kråkan. Ett sargat villebrå. Jag antar att det ligger i vår natur att så fort som möjligt lämna olyckplatsen, istället för att sitta kvar och invänta vargar och vildvittror. Att linka iväg till en säker plats där vi kan slicka våra sår. Eller handlar det mer om rädsla att bli frånåkt av flocken? Vissa fotbollsspelare undantaget då; de verkar ju föredra att ligga kvar på plats.

Två kilometer.
Blodcirkulationen och den kylande vinden mot benet har läkande effekt. Benet känns redan helt återställt, men imorgon lär det se ut som jag varit i slagsmål. Hur ramlade jag egentligen? Alltihop skedde i ultra-rapid, men ändå har jag inget minne av vilken fot som var fram, eller om jag tog emot mig med armbågen eller axeln. Är harigare än någonsin i kurvorna – ska jag någonsin komma hem?

Tre kilometer.
Undrar om någon såg mig? Mörby centrum i rusningstrafik – såklart någon måste ha sett mig! Stålhoj, ryggsäck, dubbdäck och aerohjälm. Som om jag försökte kapa sekunder på den där becksvarta, oplogade och tillfälliga gång- och cykelbana bland alla vägbyggen i centrumkaoset. Pinsamt.

Fyra kilometer.
Nästan hemma, inte fega nu; fokusera på fart och smarta spårval i den moddiga backen. Äntligen! Cykeln i tamburen, cyklisten i badkaret. Fram med kylsalvan, bort med badsaltet. Dags för inspektion av trasiga lekamen. På två ställen är det nästan hål i huden och det svider till när badvattnet når dit. Jag känner hur det pulserar även på insidan av benet; här måste ramen ha tagit i. Det kommer att bli rejäla blåmärken. Riktiga kakor. Underbenskakor, om det är ett ord. I övrigt verkar allt okej och jag sjunker ner i det varma vattnet tills hela jag är under ytan.

Blubb, blubb.
Dubbelt skönt. Jag tänker att jag ska ta en god bit ost och en kall öl när jag går upp sen. Och att jag vill cykla imorgon igen. Allt pekar ju på att det trots allt är mindre farligt att cykla, än att inte cykla. Och väldigt mycket roligare.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer

Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus,...

Läs mer
Bicycling #5 - ute nu!

En liten tjuvtitt på årets femte nummer av Bicycling Inte prenumerant? Just nu under Coronatider behöver vi ert stöd lite...

Läs mer
Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla eller gå till skolan! Då...

Läs mer