Ledarkrönika: Det är ditt guld också!

Ledarkrönika: Det är ditt guld också!


– Jaha, vad kul, var det Jessica hon hette? säger floristen när jag köper en bukett med gyllene blommor på väg ut till Arlanda, där Jenny Rissveds snart ska landa efter OS i Rio.

Ute på flygplatsen är vi många som väntar. Alla de stora drakarna står i mediefållan – de där som annars alltid lyser med sin nästan irriterande frånvaro när det handlar om cykelsport: TT, SVT, SR, Aftonbladet…

Jag är ju en erkänt blödig typ och redan här blir jag tårögd. Det känns så otroligt stort det som nu har hänt. Och eftersom jag är den enda presspersonen som också har anledning att ha med mig blommor så hänvisas jag till första fållan, strax bakom Jennys föräldrar, SOK och ledningen i Svenska cykelförbundet.

Vid sidan av avspärrningarna står andra nyfikna som letat sig hit denna tisdag eftermiddag. Väntan känns evighetslång.

– Jenny Jenny Jenny Jenny! En liten röst bakom mig börjar plötsligt otåligt ropa. Det är en flicka i 8-årsåldern med en svensk flagga i handen. Hon är där tillsammans med sin mamma och båda ser ut att ha utländskt ursprung. Eftersom de står utanför avspärrningen gissar jag att de inte tillhör Jennys närmaste – kanske har flickan sett OS-loppet på teve och nu tjatat till sig en utflykt till Arlanda.

En sak är nämligen säker: en OS-medalj är alltid en riksangelägenhet. När Jenny Rissveds tar VM-guld vet hela cykelsverige om det. När Jenny Rissveds tar OS-guld vet hela Sverige om det. Och som genom ett trollslag har cykel återigen letat sig in i den svenska folksjälen, 40 år efter Bernt Johanssons guldlopp i Montréal.

Som cyklister ligger vi på plus nu – för inte är det väl så att jag bara har inbillat mig att bilisterna plötsligt visade ovanligt mycket hänsyn på vägarna, i alla fall första veckan efter guldloppet?

Det här är världens chans. Jenny har tagit århundradets monsterförning för oss allihop, och nu gäller det att vi alla hjälps åt att hålla fart. Det är nu som hennes sponsorer, eller varför inte en stor svensk cykelmagnat, omedelbart borde kicka igång Slottssprinten MTB mitt i centrala Stockholm.

Nu är rätt tid att uppvakta kommuner om att bygga sköna MTB-leder, och nu mer än någonsin ska vi alla med en stor varm famn ta emot de som garanterat kommer att söka sig till sporten – oavsett kön, ålder och ursprung. Samtidigt är det viktigare än någonsin att vi axlar ansvaret i trafiken: använd en ringklocka när nöden så kräver, stanna för rödljus och tacka bilister som håller ut vid omkörning. 

Jenny kanske inte håller med mig här, men jag vill påstå att det där guldet inte bara är hennes, utan också ditt och mitt. Du som spenderar lite för mycket av dina surt förvärvade slantar på cykel, så att det i förlängningen finns sponsorer, experter och teknisk utveckling. Du som jobbar med cykel i någon form, och du som kommer till cykeltävlingar i ur och skur, och gräver och krattar banor på din fritid, står flaggvakt, och skjutsar barn till tävlingar och träningar – du får den här sporten att leva och återfödas. Du som deltar i motionslopp som i sin tur generar pengar till förbundet, och du som ihärdigt och helhjärtat alltid slåss för att idrottande tjejer ska få samma förutsättningar och möjligheter som killar. Du som passionerat inspirerar och engagerar andra i cyklingens förtrollade värld, och som aldrig backar ur striden när ”de där jävla cyklisterna” kommer på tal vid kaffebordet på jobbet, utan alltid lika vänligt men bestämt förklarar och försvarar.

Den riktiga guldvågen för cykel har precis tagit fart och nu är det upp oss till att driva det vidare. Och yes, we can.

Läs nya numret av Bicycling digitalt


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer