Ledarkrönika: Allt eller inget?

Ledarkrönika: Allt eller inget?


För cykling om något är en komplex sak som inrymmer många sätt att förvalta två hjul och ett vevparti. Att göra en cykeltidning som landar perfekt i allas händer går inte. Men i cykellandet Sverige går det inte heller att göra en tidning som enbart berör en specifik disciplin. Tyvärr.

Det hade varit fantastiskt att helt fokusera på det senaste inom idrottsmedicinsk cykelrelaterad forskning, aerodynamik och kolfiber. Och lika roligt att kliva på djupet i den liftburna världen och bara snoka reda på heldämpad perfektion, sköna cykelparker och fräcka fullfacehjälmar. Eller varför inte en tidning som bara handlar om praktisk cykling. Eller customprylar. Eller destinationer runt om i världen som erbjuder religion för tvåhjulingar. 

Redan när vi startade tidningen för 15 år sedan, då under namnet Kadens, var vi väldigt medvetna om hur verkligheten såg ut i Sverige, som cykelland. Och den verkligheten har vi rättat oss efter från dag ett.

Det som vår tidning innehåller är helt enkelt det som krävs för att skapa en hållbar plattform över tid. Och där vi har en tillräcklig ekonomi för att anlita de vi anser har bäst koll på cykel i landet. Det sistnämnda har varit en oskriven regel från minut 1. För om de vi jobbar med inte är tillräckligt besatta av cykel landar inte trovärdigheten på tillräckligt hög nivå. Och då är man snart borta från marknaden. 

Om världen hade varit vår spelplan hade vi, likt engelskspråkiga tidningar, kunnat ta höjd för andra nivåer och inriktningar. Inte minst en specialisering. Men nu förhåller vi oss till det faktiska intresse som råder längs våra svenska vägar och skogar.

Det som gläder oss är att cyklandet på senare tid blivit betydligt mindre polariserat. För bara tio år sedan körde man antingen på landsvägen eller i skogen. Några kombinerade disciplinerna, men de flesta hade ett ganska snävt intresseområde.

Idag är det mer vanligt att den inbitne cyklisten har cyklar för flera ändamål. Att cykla till och från jobbet är en självklarhet, om avståndet tillåter. Då vill man självklart ha den cykel som är mest lämpad för det praktiska ändamålet.

När Vätternrundan är avklarad är det många som också vill testa Cykelvasan. Däremellan följer man med stort intresse det som händer i Tour de France, kanske parallellt med att känna på lite liftburen cykling tillsammans med hela familjen. Och på hösten åker dubbdäck, lampor och tjocka kläder på.

Våra läsarundersökningar visar också att fler och fler svenska cyklister letar sig utanför landets gränser för att uppleva världen på två hjul. Både för att jaga timmar till träningsdagboken och för att känna på ny terräng. Eller äventyra. Vi ser också att det finns en allmän fascination för prylar som är mycket bredare än tidigare. 

Sammantaget kan vi konstatera att det som från början var en ekonomisk förutsättning nu har mynnat ut i något som den typiska cyklisten av idag sväljer, nästan rakt av. Alltså den där tidningen som både handlar om isdans, NHL-hockey och hastighetsåkning.

Och trots den allmänna mediasvackan i världen har vår positiva utveckling varit nästan konstant från dag ett. Inte mycket, men tillräckligt för att vi ska få bekräftat att vi åtminstone gör mer rätt än fel och att vi har våra läsares förtroende. Det är vi så klart både nöjda och stolta över.

Och det förtroendet vill vi fortsätta förvalta. Kort sagt, vi kommer att förbli din svenska boj i bukten, med full utsikt i alla riktningar, där vi filtrerar innehållet på ett sätt som matchar dig som, likt oss, är svårt förtjusta i cykling. I någon eller flera former. 

Kolla in här om du är nyfiken på vad som kom fram i vår senaste läsarundersökning.

/Andreas Danielsson 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer